Свържете се с нас

БЪЛГАРИЯ

Бедна и клета България би по цени на мляко и масло почти целия свят!





Българите намаляват потреблението на масло и прясно мляко, а причината за това са високите цени, става ясно от данни на правителствения сайт за цените на основни храни foodprice.bg и на Министерство на земеделието. Така традиционната преди години закуска от филия с масло и още нещо и чаша мляко постепенно изчезва, пише в обзорен материал.

Произведеното през миналата година прясно пакетирано мляко в страната е 66 280 тона, което е намаление с 14,5% спрямо 2021 г., показват данни на министерството. При маслото спадът в производството е още по-голям. През миналата година са произведени 1049 тона масло, при 1257 тона през 2021 г. Това представлява намаление от 16,5%.

Данните за външната търговия потвърждават намалението на потреблението на масло в страната. Вносът на масло нараства, но увеличението при износа е значително по-голямо от ръста на вноса. Така при намалено производство в страната е ясно, че и потреблението на масло намалява. През 2021 г. вносът на масло и млечни мазнини в страната е 9029 тона, а за първите 11 месеца на миналата година е 8486 тона, показват последните налични данни на Министерство на земеделието. Това означава че за цялата 2023 г. вносът на масло е нараснал. Но увеличението при износа на масло и млечни мазнини е по-голямо – от 609 тона през 2021 г. на 934 тона само за първите 11 месеца на миналата година.

Прясното мляко в България е най-скъпо спрямо останалите страни от ЕС, показват данни на три независими източника – на правителствения сайт foodprice.bg, на КНСБ и на сайта за сравнение на цените в градове по света numbeo.com.

В България средната цена на прясното мляко в магазините е 3,30 лв. за литър, показват данни на сайта foodprice.bg. От известно време правителството спря да публикува данни за цените на основните храни в други страни от Европейския съюз. Но последните налични данни на сайта показват, че млякото в страната ни е най-скъпото в ЕС. Най-близо до нас е Гърция с цена от 3,28 лв. за литър мляко. Но в страни със значително по-високи доходи цените са доста по-ниски. Например в Австрия млякото струва 2,96 лв., във Франция е 2,68 лв., а в Германия е 2,24 лв. за литър. В Румъния и Хърватия прясното мляко струва по 2,47 лв., а в Словения е 2,46 лв. за литър.

Според данните на КНСБ цената на прясното мляко в България е средно 1,73 евро за литър, при 1,39 евро в Румъния, 1,49 евро в Германия, 1,28 евро в Нидерландия, 1,32 евро в Хърватия, само 0,99 евро във Франция и 0,91 евро в Испания.

Според данните на сайта numbeo.com цените на прясното мляко в България са между 2,40 лв. и 3,60 лв. за литър, а средната цена е 3,07 лв., или 1,57 евро. Същевременно във Франция средната цена на млякото е 1,12 евро за литър, в Италия е 1,46 евро, в Германия е 1,08 евро, в Испания е 1,04 евро, в Унгария е 0,97 евро, а в Полша е едва 0,87 евро. На сайта има данни не само за страни от Европа, а за целия свят. Оказва се, че млякото в България е по-скъпо и спрямо редица други страни. Например литър мляко във Великобритания струва е 1,44 евро, в САЩ е 0,97 евро, в Япония е 1,31 евро, а в съседна Турция е едва 0,76 евро.

Данните за цените на маслото са по-малко от тези за млякото. Но показват, че и маслото в България е едно от най-скъпите в страните от ЕС. В страната ни пакетче масло от 250 грама струва средно 6,81 лв., показват данни на foodprice.bg. А според последните налични данни на сайта цената на маслото в Словения е 5,53 лв., в Хърватия е 5,20 лв., във Франция е 5,14 лв., в Австрия е едва 4,94 лв., а в Германия е 4,35 лв.

Изкупната цена на млякото в България е 44,81 евро за 100 кг. и е близка до средната за страните от ЕС, която е 46,34 евро, показват официални данни на Европейската комисия. Изкупната цена на млякото в България е по-ниска отколкото в редица други страни от ЕС, и въпреки това крайната цена на млякото в магазините в тези държави, е по-ниска отколкото в България.

Например в Германия изкупната цена на млякото е 45,84 евро за 100 литра. Заплатите в Германия са по-високи отколкото в България, цените на горивата там също са по-високи, но крайната цена на млякото в магазините в Германия е по-ниска от тази в България. Оказва се, че при нас цената на млякото нараства повече като мине през млекопреработвателното предприятие и стигне в магазина, отколкото в Германия.

Изкупната цена на млякото във Франция също е по-висока, отколкото в България – 45,96 евро за 100 кг. По-високи са и изкупните цени в редица други страни като Румъния (46,03 евро за 100 кг.), Полша (47,86 евро), Италия (48,58), Австрия (49 евро), Испания (50,17 евро). Във всички тези страни млекопреработвателните предприятия дават по-висока цена на фермерите. Разходите им за заплати и транспорт също са по-високи, но въпреки това млякото в магазините в тези страни е по-евтино, отколкото при нас.

Любопитно е, че при прясното мляко на едро цените продължават да нарастват, въпреки понижението на изкупната цена на млякото. Средната цена на пакетираното прясно мляко на едно е средно 2,80 лв. за литър, показват данни на Министерство на земеделието. Това е ръст с 1,1% спрямо миналата година по това време. Оказва се, че продават млякото на едро над три пъти по-скъпо от изкупната цена на млякото. Същевременно средната цена на прясното мляко на дребно е 3,21 лв. за литър, което е само с около 40 ст. повече от цената на едро. Освен това цената на дребно в магазините е намаляла с 4,5% спрямо миналата година, въпреки поскъпването на млякото на едро. Оказва се, че търговците на дребно са свили надценката, с която продават млякото, а по-голям дял от стойността по веригата остава в млекопреработвателните предприятия.

Подобна е ситуацията и при кашкавала. Въпреки поевтиняването на млякото, кашкавалът на едро поскъпва. Средната цена на кашкавала на едро е малко над 21 лв. за кг., което е повишение с 3,5 на сто за година. Същевременно цената на кашкавала на дребно намалява с 2,1%, средно до 25,21 лв. на кг. Оказва се, че и при кашкавала по-голяма част от стойността остава в млекопреработвателното предприятие.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







БЪЛГАРИЯ

Либерализацията на пазара на тока се отлага





Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със 152 гласа „за“ на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“ и ИТН, предаде „Вестник Зора“.

35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха „против“.

С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да определя квоти на държавните електроцентрали за ток, произвеждан за регулирания пазар, а НЕК запазва статута си на обществен доставчик за бита до 1 юли 2025 година, на цени, определени от регулатора.

Не беше прието предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, което лидерът на партията Корнелия Нинова внесе в хода на дебатите, след среща на социалистите с миньорите от „Мини Марица изток“.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

ГЕРБ плаща по 20 000 лв. месечно на „говорещи глави“ за разпространяване на лъжи





Социолози, политолози, антрополози и „извесни журналисти“ са на заплата при Бойко Борисов. Парите са от „черната каса“ на партията

По 20 000 лева месечно плаща партия ГЕРБ на политолози и социолози. Тяхната основна задача е да правят положителен пиар на политическата формация на Бойко Борисов във водещите медии. Това са т.нар.“говорещи глави“, които са обикалят телевизии, радиа и избрани информационни сайтове и от години са втръснали на българите.

Парите платените анализатори получават в брой, тъй като са от „черната каса“ на ГЕРБ, обясниха източници. Освен политолози и социолози, на партийната хранилка са и антрополози, „известни журналисти“, бивши депутати или държавни служители и прочие хора, считани за разпознаваеми от обществото.

Сумата от 20 000 лв. на месец не включва извънредните ангажименти на анализаторите в кризисни ситуации, когато партията е епицентъра на корупционен или политически скандал. Участието в медийното замазване на кризата се заплаща отделно.

Харалан Алекандров

За платени анализатори на ГЕРБ, които са години са част от интериора на сутрешните блокове на телевизиите и публицистичните предавания, се считат проф. Антоанета Христова, проф. Румяна Коларова, доц. Стойчо Стойчев, Харалан Александров, Георги Харизанов, Юлий Москов.

Андрей Райчев

През годините Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Кольо Колев, Юрий Асланов основно работеха за БСП. След завладяването на партията от Корнелия Нинова, част от тях се пренасочиха към ГЕРБ и днес Стойчев и Райчев звучат като партийни агитатори.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

Борисов целуна ръка на американците и продаде България





  • Борисов уволни външния министър заради „Магнитски“
  • Вождът на ГЕРБ изпитва панически ужас от американските санкции

Служебният премиер на ГЕРБ Димитър Главчев инициира смяната на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов. Това стана часове, след като шефът му Бойко Борисов обяви, че първият ни дипломат променя доктрината, която имали Външно министерство, Министерството на отбраната и ГЕРБ.

Според неофициална информация на МИГNews.infoБойко Борисов бил бесен, че Стефан Димитров отказал среща с Джим О’Брайън, който на 14 април миналата година бе назначен за ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент в САЩ, а от октомври 2023 г. пое поста на помощни-държавен секретар за Европа и Евразия. В този смисъл отказът да бъде приет от външния ни министър е скандален и корозира отношенията с евроатлантическите партньори.

Именно Джим О’Брайън е човекът, който има решаваща дума кой да бъде включен в санкционния списък „Магнитски“, а заради многобройните си многомилиардни афери Бойко Борисов изпитва панически ужас да не бъде ударен от Вашингтон.

Миналата година вождът на ГЕРБ е имал среща с високопоставения американски чиновник. По време на разговора О’Брайън е поставил ултиматум на Борисов, че ако не се съгласи ГЕРБ да подпишат всички видове проектозакони, които е дал като списък на президента Румен Радев, ще бъде добавен в следващия списък „Магнитски“.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 5 часа

Либерализацията на пазара на тока се отлага

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

ГЕРБ плаща по 20 000 лв. месечно на „говорещи глави“ за разпространяване на лъжи

Социолози, политолози, антрополози и „извесни журналисти“ са на заплата при Бойко Борисов. Парите са от „черната каса“ на партията По...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Борисов целуна ръка на американците и продаде България

Борисов уволни външния министър заради „Магнитски“ Вождът на ГЕРБ изпитва панически ужас от американските санкции Служебният премиер на ГЕРБ Димитър...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Гешев се събуди и откри: Цялата държава е заложник на Борисов

Според бившия главен прокурор, вождът на ГЕРБ съсипва държавата – в личен интерес да си оправи делата и да не...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Продажни министри са променили концесията за злато в „Челопеч“ в полза на „Дънди прешъс“, а не на държавата

Министри в различни правителства през годините са сключвали допълнителни споразумения с „Дънди Прешъс“ за златното находище „Челопеч“, които са в...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Даже и от ДПС депутат да е!

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева:...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Пеевски и Борисов бесни, че им свалиха пуделчето

Пеевски се закани на „коалицията на пудела“: Мръсна, престъпна сглобка! Всички в залата са проруски, извън ГЕРБ Днес имаме „коалиция...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Снощи Долна камара на Конгреса прие закон за финансиране от $100 млрд. за разпалване на войни по света

САЩ конфискуваха 6 млрд. долара на Русия Пред американския Конгрес се 4ма (четирима) безмозъчни „развяха“ американски и украински знамена в...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Клоуна Христо Иванов щял да се бори за „Нито глас за Пеевски“

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“ ПП-ДБ отново се опитват да излъжат десните избиратели да гласуват за...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Борисов готви Фандъкова за премиер след изборите?

Тя е безспорен подчинен  и може да застане на върха на държавата, твърдят останалите подчинени на тартора  Борисов Бившият столичен...

СВЯТ

СВЯТпреди 58 минути

Световният ред, основан на либералната идеология, се провали и трябва да бъде разрушен

Световният ред, основан на либералната идеология, се срина и трябва да бъде разрушен, трябва да бъде заменен от система на...

СВЯТпреди един ден

И Сенатът одобри финансирането на войните по света

Американският Сенат в спешен порядък прие законопроект за предоставяне на военн0 оборудване и икономическо финансиране на войните в Палестина, Китай...

СВЯТпреди 2 дни

Путин разговаря с Иран и Изрел по телефона, войната спря

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират...

СВЯТпреди 3 дни

Пожелавам гражданска война на „подлата империя на злото“ на XXI век – САЩ

Медведев пожела гражданска война в „подлата империя на злото на XXI век – САЩ“ Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност...

СВЯТпреди 3 дни

Буря разруши най-голямата плаваща слънчева централа в света

Най-голямата в света плаваща централа от слънчеви панели в Мадхя Прадеш, Индия, е повредена от буря. Фотоволтаичният парк, построен във...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени