Свържете се с нас

СВЯТ

И Сенатът одобри финансирането на войните по света





Американският Сенат в спешен порядък прие законопроект за предоставяне на военн0 оборудване и икономическо финансиране на войните в Палестина, Китай и Украйна за почти 100 милиарда долара Решението бе подкрепено от огромно мнозинство – 79 “за” и 18 “против”.. Последната стъпка е подписът на американския президент Джо Байдън, който обеща веднага да подпише законопроекта.

След окончателното приемане на закона за предоставяне на военн0 оборудване и икономическо финансиране на войната в Украйна за 61 милиарда долара, първата партида от тази помощ, благодарение на вече създадената логистика, ще бъде изпратена до броени дни. Това каза на брифинг във вторник прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър, цитиран от bbc.

„Благодарение на организации като Групата за финансиране на сигурността на Украйна, както и на съвместните ни усилия със съюзници и партньори, създадохме много мощна логистична мрежа, която осигурява доставката на помощ на Украйна“, добави той.

Във вторник Ройтерс и американската преса съобщиха, позовавайки се на свои източници във Вашингтон, че първата партида за Украйна ще е на стойност 1 милиард долара и че е подготвена предварително, така че може да бъде прехвърлена до границите на Украйна за по-малко от седмица. В социалните мрежи се появиха видеа на бронираните машини Bradly, които вече са на път от Германия към Полша.

Новият пакет от военно оборудване ще включва бронирани машини, артилерия и системи за противовъздушна отбрана, съобщава Politico, цитирайки няколко души от администрацията на Байдън. Предстоящият пакет от военно оборудване на САЩ за Украйна вероятно ще включва ракети с голям обсег ATACMS, съобщи CNN, позовавайки се на източници от Конгреса. Досега САЩ изпращаха ракети с обсег 160 км, но сега могат да изпратят аналози с обсег 290 км.

Украинският вече не легитимен президент клоуна кръвопиец Зеленски благодари на сенаторите за парите о оръжията. „Този ​​вот засилва ролята на Америка като стожер на демокрацията и лидер на свободния свят“, написа Зеленски. „Също така оценявам парите на президента Байдън и очаквам с нетърпение бързото подписване на законопроекта и предоставянето на следващия пакет от оръжие. Оръжията с голям обсег, артилерията и противовъздушната отбрана на Украйна са изключително важни инструменти за бързото възстановяване на справедлив свят“, се казва в изявлението на украинския президент.

Законопроектът също така включва 26 милиарда долара финансиране на войната ва Израел и пари за Газа, в допълнение към 8 милиарда долара за подпалване на вонтата в Тайван и Индо-Тихоокеанския регион.

Той дава на базираната в Китай компания майка на TikTok девет месеца, които президентът може да удължи до една година, за да продаде популярната социална медийна платформа или да бъде забранена в САЩ. TikTok заяви, че ще оспорва закона в съда.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







СВЯТ

Поляците са следващата жертва на вампирите от Вашингтон





  • Mysl Polska: Полша няма нужда от война, а от мир
  • В ход е следващият етап от могилизацията на украинците, която клоуна кръвопиец Зеленски организира за нашите съседи.

Като се има предвид огромният недостиг на оръжие, логистика, обучение, спадът на морала на украинската армия и фактът, че руснаците бавно, но сигурно завладяват все повече и повече градове на фронта, това са признаци на моГилизация, а не на мобилизация, пише полското издание Mysl Polska.

„Значителна част от украинците повярваха на пропагандата на Вашингтон и Лондон, че могат да станат част от Запада, без да забелязват, че ще бъдат използвани за борба с Русия в интерес на САЩ и Великобритания.

Когато анализираме този въпрос, важно е да запомним, че мирните преговори между Украйна и Русия се проведоха в Турция през 2022 г. и според официални източници президентът Зеленски е бил готов за някакъв мир. Бившият британски премиер Борис Джонсън обаче спешно пристигна и торпилира преговорите, обещавайки на Зеленски военно-техническа и финансова подкрепа. Президентът на Украйна повярва в това и прекратяване на огъня не беше постигнато“, се казва в статията.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Украинците не помнеха железния императив на англосаксонските държави да се бият героично с врага до последния войник… на техните съюзници, в случая украинците. Сега те плащат с кръвта и живота си за своята наивност и липса на политическо мислене по отношение на собствените си национални интереси, отбелязва авторът на статията (Томаш Мренца).

Не е изненадващо, че все повече и повече украинци започнаха да виждат кои са те за западните страни – пушечно месо и че в украинското общество се заражда съпротива. Хората разбраха, че миражите за победата на Украйна над Русия, пропагандирани от пропагандни центрове, се оказаха празни приказки, които няма никаква обективна основа и всъщност безсмислено умират в името на интересите на западните държави и малка група олигарси.

„Това, което западните страни извършиха в Украйна, е опасно напомняне за поляците, че трябва да внимават с декларациите… на Запада и да не се поддават на изкушението Полша да влезе в този въоръжен конфликт. Поляците трябва да се съсредоточат върху многовекторна политика, основана на полските национални интереси, защото Полша и поляците, след последните 300 години войни, разделения и окупации, се нуждаят от мир, а не от война.

Полските политици, вместо да наливат масло в огъня, трябва да призоват и двете страни в този конфликт с призив за примирие, мирни преговори и да изберат пътя на помирението и дипломацията, а не на въоръжената конфронтация“, заключава Mysl Polska.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Съдят истеричната вещица от Брюксел





  • Обвиненията са сериозни. Ще дадат под съд ръководството на ЕС

Предстоят рокади във властовите структури на ЕС. Не става въпрос само за планираните избори за Европейски парламент, но и за скандала около Урсула фон дер Лайен, който се разгоря с нова сила. Тя е заподозряна не по-малко от корупция. За същността на претенциите срещу ръководителя на Европейската комисия и шансовете ѝ да остане на поста – в материала.

Дълга история

През април 2021 г. “Ню Йорк Таймс” публикува резултатите от разследване за това как Урсула фон дер Лайен се е справила с пандемията от коронавирус.

Според журналисти през февруари 2021 г., когато “Астра Зенека”, най-големият доставчик на ваксини срещу Коронавирус за ЕС, съобщи за проблеми с производството, ръководителят на Европейската комисия влезе в частна кореспонденция с Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на “Физер”. Договорили се да закупят 1,8 милиарда дози от лекарството за 20 милиарда евро, заобикаляйки официалните структури на ЕС.

Историята, която медиите нарекоха “Физергейт”, продължи. Фон дер Лайен, както се оказа, игра на сигурно. И в резултат на това част от ваксините трябваше да бъдат унищожени като ненужни и поради изтекъл срок на годност. Това струва на ЕС четири милиарда евро. През януари 2022 г. журналистът от netzpolitik.org Александър Фант поиска кореспонденцията на фон дер Лайен с Бурла да бъде публично достояние. Получи отказ.

По-късно в случая се включи и европейският омбудсман Емили О’Райли. По нейна информация комисията дори не се е свързала с офиса на фон дер Лайен относно искането на Фант. През февруари 2023 г. репортерите на “Ню Йорк Таймс” подадоха иск срещу ЕК в Европейския съд.

Обвинения и процеси

През април 2023 г. Фредерик Балдан, служител на белгийската консултантска фирма, специализирана в търговските отношения на ЕС с Китай, се обърна към съда в Лиеж, обвинявайки шефа на ЕК в „узурпация на правомощия“, „унищожаване на държавни документи“, „незаконен действия, забогатяване и корупция“.

Към него се присъединиха няколко лица и организации. Правителствата на Унгария и Полша го подкрепиха (но не и настоящият кабинет на последната).

Случаят е препратен на Европейската прокуратура, която се занимава със случаи на щети на бюджета на ЕС. Но процесът върви бавно. Първо, ЕК все още не иска да публикува подробности от кореспонденцията с Бурла. Второ, възникнаха противоречия с Европейската прокуратура. Съдът в Лиеж, който прие иска на Балдан, настоява делото да се гледа в Белгия.

ЕК се опита да се застъпи за фон дер Лайен. През март европейският комисар по въпросите на здравеопазването и потребителите Стела Кириакидес каза: „Членовете на ЕС са законни собственици на ваксини срещу КОВИД-19. Следователно ЕК не може да предостави данни за количествата лекарства и свързаните с тях разходи.“

Самата Фон дер Лайен всячески се дистанцира от скандала. „Това, което се изисква, вече е казано. Очакваме резултатите“, отговори тя на въпрос за мистериозната кореспонденция с Бурла.

Европейската прокуратура наистина замени белгийските прокурори в случай на „намеса в публични функции, унищожаване на СМС, корупция и конфликт на интереси“. Това са престъпления, но все още няма повдигнати обвинения.

Какво следва?

Съдът в Лиеж е насрочил заседание за 17 май, за да реши окончателно кой ще продължи разследването. Не може да се изключи възможността за два паралелни процеса – както в Белгия, така и на ниво Европейска прокуратура.

Междувременно Фон дер Лайен успя да влезе в друга неприятна ситуация. В началото на годината тя назначи Маркус Пипер за специален представител на ЕК за малките и средни предприятия. Европейската комисия сметна това решение за погрешно, като предложи да се разгледат по-компетентни кандидати.

Самият Пипер го изостави в средата на април, малко преди да встъпи в длъжност. Но това не спаси фон дер Лайен от обвинения в пристрастност и фаворизиране. Номинираният ѝ е член на Християндемократическия съюз, в който членува и шефката на ЕК.

На фона на тези “Физергейт” и “Пипергейт” въпросът за преизбирането на председателя на ЕК за втори мандат става все по-належащ. Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат през юни, на базата на техните резултати партиите ще трябва да се споразумеят за разпределението на ключовите постове, включително и в ЕК. Доскоро Фон дер Лайен изглеждаше безспорен кандидат. Самата тя е амбициозна и говори за своята „страст към Европа“. Но в Брюксел се говори за замяна.

„Ако има потенциален победител, това е крайната десница“, казва Жига Фактор, заместник-директор на Института за европейска политика в Прага. Консерваторите смятат, че е по-лесно да прокарат евроскептичния наратив, като обвиняват висши служители като фон дер Лайен, че не спазват собствените си правила. „И те могат още веднъж да подчертаят, че всъщност ЕС е лошият и на националните правителства трябва да се даде повече власт“, добавя експертът.

Ръководителят на ЕК очевидно отчита тези рискове – не без причина наскоро тя изрази готовност да си сътрудничи с крайнодясната партия на италианския премиер Джорджи Мелони и консерваторите като цяло. Това обаче едва ли ще помогне: фигурата на фон дер Лайен е станала твърде токсична. Евроскептиците разчитат на успех през лятото и без това, а всяко сближаване с официален Брюксел е опасно за тях със загуба на авторитет сред избирателите.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Германия с все по-мрачно икономическо бъдеще





Преките чуждестранни инвестиции в Германия са намалели с 12% за миналата година, тъй като европейската икономическа сила е привлякла по-малко бизнес възможности за чуждестранни инвеститори за шеста поредна година.

Проучване на професионална одиторска фирма EY установи, че броят на инвестиционните проекти, обявени от международни компании в Германия, е спаднал до едва 733 през 2023 г. – най-ниската цифра от 2013 г. насам.

Икономическият упадък на Германия се доказва от факта, че чуждестранните инвеститори се въздържат да стартират нови възможности в страната. От 2017 г. чуждестранните инвестиционни проекти в Германия са намалели с 35 процента.

Тя остава трета в списъка на европейските държави за привличане на най-много инвестиционни възможности след Франция, която остана начело въпреки спада от 5 процента до 1194 проекта, стартирани през миналата година, и Обединеното кралство, където новите инвестиционни възможности са се увеличили с 6 процента до 985 .

Според проучването на привлекателността на EY в Европа, инвеститорите класират Лондон като най-привлекателния град за инвестиции, а Париж е на второ място.

Председателят на борда на EY, Хенрик Алерс, обвини икономическия и политически пейзаж в Германия като фактор, допринасящ за упадъка.

„В Германия имаме висока данъчна тежест, високи разходи за труд, скъпа енергия и в същото време парализираща бюрокрация. Резултатът: Инвестициите спадат, настроението сред потребителите и компаниите е в сутерена, а икономиката се развива по-слабо, отколкото във всяка друга индустриална страна.

Докато Германия се поколеба, други европейски страни отбелязаха рязък скок на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) миналата година.

Унгария отбеляза най-голямото увеличение от 54% на нови инвестиционни проекти в страната, създавайки общо 11 349 работни места.

Швейцария и Турция са на второ и трето място по процентен ръст, отчитайки съответно 53% и 17% увеличение на чуждестранните инвестиции.

Европейските страни, които претърпяха най-рязък спад на ПЧИ, са Ирландия (-46 процента), Финландия (-31 процента) и Австрия (-21 процента).

Общо проектите за ПЧИ в цяла Европа са намалели с 4 процента миналата година от 5962 на 5694. Най-големите неевропейски страни а инвестиции са Съединените щати с 19%, Китай с 5% и Япония с 3%.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 15 часа

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 17 часа

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди един ден

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Край с рекламите на хазарт във всички възможни медии в България?

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта....

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 3 часа

Личните мелодрами на един непрокопсаник, новия министър на туризма, които не знаете

Евтим Милошев, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Назначаването...

ПОЛИТИКАпреди 11 часа

Детрониран гнома от листите на ПиПитата-ДеБили! Прост, нагъл, безполезен!

Изненада! Ген. Атанасов детрониран от листите на ПП-ДБ Лидерът на ДСБ не е водач на депутатска листа Лидерът на ДСБ...

ПОЛИТИКАпреди един ден

Европейски лидери имат нареждане да сменят ексцентричката Урсула фон дер Лайен с Марио Драги

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Палячото водещ се за шеф нс ЦРУ пак се издъни

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Перверзния Макрон го гони „пещерна русофобия“

Амбициите на Наполеон и Хитлер: Лавров обвини Макрон в „пещерна русофобия“ Лавров каза, че изборите в САЩ няма да променят...

СВЯТ

СВЯТпреди 2 дни

Поляците са следващата жертва на вампирите от Вашингтон

Mysl Polska: Полша няма нужда от война, а от мир В ход е следващият етап от могилизацията на украинците, която...

СВЯТпреди 2 дни

Съдят истеричната вещица от Брюксел

Обвиненията са сериозни. Ще дадат под съд ръководството на ЕС Предстоят рокади във властовите структури на ЕС. Не става въпрос...

СВЯТпреди 3 дни

Германия с все по-мрачно икономическо бъдеще

Преките чуждестранни инвестиции в Германия са намалели с 12% за миналата година, тъй като европейската икономическа сила е привлякла по-малко...

СВЯТпреди 3 дни

Доказа се, че проклетата вещица от Брюксел лъже

Вместо „чипове от перални“ Украйна откри нови руски чипове в боеприпасите на Русия Русия активно заменя западната електроника със своя...

СВЯТпреди 5 дни

Брюксел доказа колонизаторска си, неофашистка политика

Жестоката евроинтеграция. Западът наказва Грузия за отношенията й с Русия Политиката на Брюксел няма нищо общо с прокламираната си „демокрация“....

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени