Свържете се с нас

НОВИНИ

Иван Гешев се държи като мутра





Публикуваме кратък анализ на концепцията на единствения кандидат за главен прокурор, направен от дългогодишен следовател от Националната следствена служба (НСлС). Запазваме молбата му да остане анонимен с аргумент, че заради изявени позиции вече е бил предмет на натиск от ръководството на държавното обвинение. Доколкото текстът съдържа само концептуални критики и забележки, смятаме, че той би представлявал интерес за професионалната общност независимо от авторството.
– 32 листа без каквато и да е конкретика и без никакви смислени предложения за подобряване работата на прокуратурата през следващите седем години.
– Знае ли кандидатът, ако той е писал концепцията си, че правомощията на главен прокурор са залегнали на първо място в Конституцията – чл. 126 ал. 2, и защо не се е позовал на Конституцията в концепцията, а сочи само ЗСВ и куп подзаконови нормативни актове (правилници и наредби)?

Реклама

– Знае ли кандидатът за главен прокурор, че „незабавното производство“ e отменено през 2017г. и ако знае защо на стр. 11 от концепцията си сочи, че: „Значителният ръст на делата, образувани по реда на бързото и незабавно производство, допринася съществено за бързото и срочно приключване на разследвания, които не са с фактическа и правна сложност“.
– Знае ли кандидатът, че агентите на ДАНС нямат разследващи функции и ако да – защо ги е посочил сред разследващите органи – на стр. 11, раздел 4.3. абзац 2 от концепцията си – наред със следователите, разследващите полицаи и митническите инспектори?
– Знае ли кандидатът за главен прокурор коя структура в Министерство на правосъдието организира реда, в т.ч. реда и контрола по внесените в арестните помещения предмети и охраната на местата за лишаване от свобода. За негово сведение ГД „Охрана“ има ангажимент по охрана на съдебните сгради и конвоиране на задържаните лица. Редът и охраната в местата за лишаване от свобода се осъществява от служителите на ГДИН, а не както е записано на страница 23 от концепцията му.
– В концепцията се сочи, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) е едно от най–слабо натоварените звена в прокуратурата заедно с НСлС, следствените отдели (СлО) при окръжните прокуратури и военноокръжните прокуратури, като не се сочат мерки за преодоляване на проблема. Същевременно в Концепцията се предвижда преструктуриране на ниво районни прокуратури (чрез окрупняването им) в НСлС и СлО при ОП, но без конкретика.
– Ако концепцията е писана след номинирането му, защо в приложенията към нея цифрите за щатната заетост са към месец декември 2018 г. Например се сочи, че в НСлС щатът е 79 бройки, от които 15 незаети. Знае ли кандидатът, че с решение на ВСС от месец юли 2019 г. 10 от 15-те свободни бройки са закрити и са преразпределени в СлО при окръжните прокуратури и ако знае, защо това не е отразено. В момента на трите върховни нива в прокуратурата – ВКП, Върховната административна прокуратура и НСлС текат конкурси, които за близо година и половина не могат да приключат. Как закриването на щат и проточването на конкурсите за кариерно израстване се съвместяват с вижданията му за стимулиране на работещите в системата?
– Предвид не особено високите показатели на Специализираната прокуратура и ниските такива на Апелативната специализирана прокуратура, посочени нагледно в приложенията към концепцията, кое дава основание на кандидата на счита, че моделът на работа в тях следва да бъде заимстван като общ модел за работа на прокуратурата?
– Счита ли кандидатът, че се е справил успешно с ръководената от него специализирана прокуратура предвид многото шумни акции и арести и липсата на реално осъдени по тях лица, както и в качеството му на заместник на главния прокурор, пряко отговарящ през последната една година за дейността на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратура?
– Ако счита, че прокуратурата на Република България (ПРБ) произвежда и дължи на българските граждани „продукт“ – „справедливост“, значи ли това, че до момента ПРБ не е давала този продукт и каква отговорност носи лично той пред българските граждани като част от ръководството й?
– Не счита ли кандидатът за главен прокурор, че справедливостта следва да е на първо място и с главна буква, а не с кавички, както е отразено в концепцията му?
– С оглед всички предходни въпроси счита ли, че ако бъде избран ще може да ръководи реално прокуратурата, а няма да е главен прокурор в кавички?
Въпрос към членовете на ПК на ВСС
Поради каква причина в публикуваната на сайта на ВСС „декларация за имущество и интереси на Иван Гешев по чл. 35, ал. 1 от 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) са заличени данни, които не са лични данни, а именно – декларираното в раздел I, т. 1 – недвижими имоти в пункт от 1 до 6 вкл., в раздел II, т. 1 – придобити МПС, и т. 6 – прехвърлени такива, раздел III налични парични средства – пункт 2 и банкови влогове – пункт 3 до 5 вкл. И т.н.

ТОТАЛНАТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ НА ГЕШЕВ:
1. Гешев НЕ ПОЗНАВА Конситуцията и законите (това го знаем);
2. Не познава системата и не знае кой и какво прави – Не знае, че ДАНС няма разследващи функции;
3. Ще ползва отменени методи (незабавно производство);
4. За концепцията са ползвани стари (и неверни) данни – явно концепцията е била готова отдавна?!?
5. Не познава и Министерство на правосъдието – не прави разлика между ГДИН и ГДО – все едно да сбърка Балкантурист и БГА Балкан;
6. Не знае какви са фунцкиите на прокуратурата – след 24 години работа….“







НОВИНИ

ТРИМУФАЛНАТА ПОБЕДА НА ЦЪРВУЛИТЕ





Един милиард лева в сметка на Баневи. Новината не ме учуди. Но ме накара да се замисля и в контекста на вчерашното изказване на Президента Радев за грамотността.
Усещането, че България е превзета от варвари, не е от днес. Видни бизнесмени станаха вчерашни шофьори и сервитьори на ДС, а новите ВИП-дами – секретарки и барманки. Гледам Баневица и си мисля, че няма сума, която да придаде класа и стил на жена, приличаща на застаряваща труженичка от магистралата. А благоверният й по-скоро си представям с бакалска престилка, отколкото въртящ милиони.
Посредствеността, неграмотността и наглостта гордо шестват из Родината ни. Хора, бягащи от училище, за да играят футбол и да ядат филии с мас, хвалещи се как са хранили прасето с помия, представляват България по света. И смятат за особена гордост, че не четат книги. С диво подозрение към всеки, който е прочел повече от една. И не намиращи нищо лошо да се снимат по развлечен анцуг, докато охраната от НСО ги пази да играят мачле.
Пари, класа и възпитание винаги си личат отдалеч.
Но ако имаш само първото, нищо на света не може да компенсира другите две. А интелекта, грамотността и образованието са най-важните, когато управляваш държавата или дори бизнеса си. Простотията освен непобедима, за съжаление е и разрушаваща всичко, до което се докосне. Когато светът ти е ограничен до външната тоалетна от детството ти, няма начин да мислиш глобално и разумно. Ти се вкопчваш в това, което по случайност си докопал и го защитаваш с агресия и простащина. Защото знаеш, че друг шанс нямаш. И подозираш какво ще ти се случи, ако се върнеш пак в родната си кочина.

Допуснахме парите да попаднат в мошеници и хора, които знаят само да рушат. Разрушиха икономиката, разрушиха държавата, разрушиха ценностите и обществото. Защото ги подценихме и тайно се присмивахме на простотиите им. Докато не започнаха да ни управляват.
Пази Боже, сляпо да прогледа!







Продължи да четеш

НОВИНИ

КРЪГЪТ „ЗАЙЧАРНИКА“





Аз, като човек незапознат и лаик, (още…)







Продължи да четеш

НОВИНИ

Съдейки по изявленията, САЩ се готвят за война с Русия





Президентът на САЩ Доналд Тръмп в неотдавнашна реч нарече двете страни САЩ и Великобритания победители във Втората световна война. (още…)







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 2 дни

Приключи „славният път“ на „политика“ фурнаджийска лопата Явор Божанков. Синът му застреля дете с боен пистолет!

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време...

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Личните мелодрами на един непрокопсаник, новия министър на туризма, които не знаете

Евтим Милошев, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Назначаването...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Детрониран гнома от листите на ПиПитата-ДеБили! Прост, нагъл, безполезен!

Изненада! Ген. Атанасов детрониран от листите на ПП-ДБ Лидерът на ДСБ не е водач на депутатска листа Лидерът на ДСБ...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Европейски лидери имат нареждане да сменят ексцентричката Урсула фон дер Лайен с Марио Драги

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Палячото водещ се за шеф нс ЦРУ пак се издъни

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Перверзния Макрон го гони „пещерна русофобия“

Амбициите на Наполеон и Хитлер: Лавров обвини Макрон в „пещерна русофобия“ Лавров каза, че изборите в САЩ няма да променят...

СВЯТ

СВЯТпреди един ден

Стратегически обрат от Русия с Белоусов за военен министър. Ще е Майката на всичките ѝ удари!

Това заяви бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в социалната мрежа „X“. „Путин назначава топ икономиста Андрей Белоусов за...

СВЯТпреди 2 дни

Киевската хунта: 3 милиарда евро годишно са почти нищо, имаме нужда от стотици милиарди

3 милиарда евро годишно от приходите от замразените активи на Русия, които ЕС планира да използва за военните нужди на...

СВЯТпреди 2 дни

Армията на Германия минава под командването на американците

Военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) ще бъде прехвърлен под командването на НАТО (САЩ) до 2025 г. Това...

СВЯТпреди 2 дни

Над 40% от населението на САЩ е или бездомно, или живее в бедност. Средната класа е напълно изкормена

Със забавянето на икономиката на САЩ най-силно са засегнати тези, които се намират на дъното на икономическата хранителна верига. Бездомността...

СВЯТпреди 4 дни

Поляците са следващата жертва на вампирите от Вашингтон

Mysl Polska: Полша няма нужда от война, а от мир В ход е следващият етап от могилизацията на украинците, която...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени