Свържете се с нас

НОВИНИ

Американците се сетиха, че има някой за лесно и вкусно изяждане в Близкия Изток





Ударът по саудитските рафинерии е атака от фалшив адрес
Световните цени на петрола скочиха с 12-13% в резултат на намаленото производство в Саудитска Арабия, след като десет неизвестни дрона нападнаха две рафинерии на държавната компания “Сауди Арамко”. Най-големият в света комплекс за рафиниране на петрол в близост до град Абкайк и нефтена рафинерия в района на Хурайс претърпяха атака.
В резултат на атаката на БПЛА, Саудитска Арабия намали производството на петрол с повече от половината – от 9,8 на 4,1 милиона барела на ден. Котировките на петрола сутринта на 16 септември достигнаха максималните си нива от май тази година. При откриването на търговията в понеделник “Брент” в Лондон скочи с 19% и за първи път от май 2019 г. струва повече от 70 долара за барел.
Спадът на производството от Саудитското кралство е 5% от световния пазар. „Това е най-големият спад в производството на петрол в историята в резултат на един инцидент“, пише Financial Times.
Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман бин Абдулазиз заяви, че експлозиите в двете рафинерии са довели също до спиране на свързаното производство на газ от 2 милиарда кубически фута на ден, което ще доведе до намаляване на доставките на ВПГ с около 50%.
Спадът на цените на петрола след резкия първоначален скок беше повлиян от изявлението на Тръмп, че той разрешава използването на петрола от Стратегическия резерв, “за да се осигури добро предлагане на пазарите”. Досега американските президенти са продавали петрол от Стратегическия резерв само три пъти: Джордж Буш през 1991 г. по време на операция „Пустинна буря“, петролната инфраструктура на Ирак и Кувейт беше разрушена; Джордж У. Буш през 2005 г. поради унищожаването от урагана “Катрина” на рафинериите и петролопроводите в Мексиканския залив; Барак Обама през 2011 г. по време на Либийската война.
Според саудитски източници на СиЕнЕн, два от заводите на “Арамко” са силно повредени, възстановяването на производството до предишното му ниво „ще отнеме седмици, а не дни“. „Това е най-големият шок за петролните пазари след урагана “Катрина“, пише Том Клозе, старши анализатор в Oil Price Information Service. “И подобно на “Катрина”, той ще ни преследва с месеци, поне със седмици.”

Акциите на петролните компании поскъпнаха по целия свят. Във връзка с предстоящото увеличение на цените на авиационното гориво падаха акциите на световните авиокомпании. Шокове на петролния пазар и лошите икономически данни от Китай тласнаха цените на златото, японската йена и швейцарският франк също се повишиха.
Анализаторите на Goldman Sachs смятат, че ако “Арамко” напълно възстанови производството на петрол за по-малко от седмица, петролът ще се повиши с не повече от 14 долара за барел, ако спирането продължи от 2 до 6 седмици, цената на петрола ще достигне 75 долара за барел. И най-важното е, че производството на американски шистов нефт ще се увеличи значително, тоест основните бенефициенти от атаките срещу саудитските рафинерии ще бъдат американските петролни корпорации, които финансираха избора на Тръмп за президент през 2016 г.
През последните години падащите глобални цени на петрола поставят под въпрос рентабилността на добива на шистов петрол. През първото тримесечие на 2019 г. 9 от 10 шистови компании в САЩ работеха на загуба; От 40-те американски компании за шистов петрол едва четири имат положителен баланс. И на 16 септември, след като се убеди във впечатляващото увеличение на цените на петрола, Доналд Тръмп триумфално написа в “Туитър”: „Тъй като през последните няколко години постигнахме голям напредък в областта на енергетиката, ние сме нетен износител на енергийни носители и сега сме техният първи производител в света. Не ни трябват близкоизточни петрол и газ! ”
Този “Туит” напомня на горд отчет за успешна специална операция под фалшив флаг. Тръмп веднага след съобщенията за нападението срещу саудитска рафинерия заяви, че Иран го е организирал. В същия ден йеменските хути поеха отговорност за нападенията в ефира на ТВ “Ал Масира”. Представителят на хутите бригаден генерал Яхя Серай предупреди, че саудитските рафинерии могат да бъдат атакувани по всяко време.
На брифинг на 16 септември в Анкара иранският президент Хасан Роухани заяви, че народът на Йемен има право на самозащита: „Що се отнася до … атаките с дронове, тук започнахме да говорим как това ще се отрази на петролния пазар. Бих искал обаче да обърна внимание на въпросите на сигурността. Йемен се бомбардира ежедневно и в тази държава умира невинно население. Народът на Йемен се защитава”.
На 17 септември официален представител на арабската коалиция, ръководена от Рияд, полковник Турки ал-Малики се изрази по-предпазливо от Тръмп, като заяви пред телевизионния канал “Ал Арабия”, че предварителните данни предполагат, че нападенията върху съоръженията на петролната компания са били извършени с оръжие, произведено в Иран и агресията не е извършена от територията на Йемен“, както твърдят хутите.
В същото време руският анализатор Татяна Волкова счита атаката срещу саудитските петролни рафинерии за “мощна политическа провокация”, подсказваща участието на израелските разузнавателни служби. „На 10 септември Тръмп уволни Болтън, на 12-и Нетаняху пристигна в Москва за посещение и изчака Путин в продължение на три часа в приемната, в нощта на петък срещу събота (от 13-ти на 14-ти), петролните рафинерии в Саудитска Арабия бяха атакувани и на 14 август хутите, които очевидно не разполагат с техническите средства за извършване на военна операция с такава сложност, поеха отговорност за нападението”, пише Татяна Волкова на своя уебсайт.
Известният руски икономист Павел Рябов също смята, че инцидентът е бил атака под фалшив флаг: „Атаката с дрон върху най-големите петролни рафинерии в Саудитска Арабия в събота вечер не е показателна със самия си факт (странно е, че такава не е осъществявана преди), а светкавичната реакция на САЩ, които веднага обвиниха Иран , означава, че инцидентът няма да има чисто технически характер… Съдейки по реакцията и тоналността, това е официален претекст за ескалиране на конфликта с Иран. Няма съмнение, че тази провокация би могла да бъде организирана от структури, пряко свързани със САЩ и тяхното разузнаване”.
Изглежда, че някой наистина иска да сложи „димящото дуло“ в ръцете на Техеран и да разгърне третата „война за петрол“ за последните тридесет години. Водещите световни експерти единодушно прогнозират стабилно увеличение на цените на петрола в обозримо бъдеще.

Петко Златаров

Никой не иска да слага никакво „димящо дуло“ никъде. Просто САЩ искат да намалят прекомерното предлагане от такава стратегически нищожна държава като СаудиАрабия, за да пласират собствените си шистови нефт и газ, които иначе са на загуба – а идват избори…. Колко ли са платили на хутите за да поемат те авторството на нападението?!
След като Русия в съюз с Иран и Турция предотврати прекрояването на държавните граници и образуването на про-американска кюрдска държава за сметка на територии от Сирия, Турция, Ирак и Иран, идва ред на другата гео-политически несъстоятелна територия – т.е. на Саудитска Арабия – да бъде изядена за закуска.
На Тръмп саудитските поръчки на оръжия за 100 милиарда дол. са му като капка вода върху горещ камък. На него му трябват трилиони, а не милиарди. И сигурно му е непонятно как така обикновени камилари и заклети пустинни чек…д..и без грам геополитическа тежест ще прибират такива огромни печалби, когато и неговите хора – отрудени от трудното производство на шистови нефт и газ – заслужават огромни печалби. При това на САЩ тези милиарди и трилиони долари са им насъщно необходими, докато саудитите ще ги прекарат през зад…ка си за малоумни удоволствия. Както англо-саксонските стратези до неотдавна твърдяха, че било несправедливо и несъстоятелно Русия да владее 1/6 от земната суша с огромни богатства, със същата лекота вече същите те и Тръмп ще са се сетили, че има някой за лесно и вкусно изяждане в Близкия Изток…







НОВИНИ

ТРИМУФАЛНАТА ПОБЕДА НА ЦЪРВУЛИТЕ





Един милиард лева в сметка на Баневи. Новината не ме учуди. Но ме накара да се замисля и в контекста на вчерашното изказване на Президента Радев за грамотността.
Усещането, че България е превзета от варвари, не е от днес. Видни бизнесмени станаха вчерашни шофьори и сервитьори на ДС, а новите ВИП-дами – секретарки и барманки. Гледам Баневица и си мисля, че няма сума, която да придаде класа и стил на жена, приличаща на застаряваща труженичка от магистралата. А благоверният й по-скоро си представям с бакалска престилка, отколкото въртящ милиони.
Посредствеността, неграмотността и наглостта гордо шестват из Родината ни. Хора, бягащи от училище, за да играят футбол и да ядат филии с мас, хвалещи се как са хранили прасето с помия, представляват България по света. И смятат за особена гордост, че не четат книги. С диво подозрение към всеки, който е прочел повече от една. И не намиращи нищо лошо да се снимат по развлечен анцуг, докато охраната от НСО ги пази да играят мачле.
Пари, класа и възпитание винаги си личат отдалеч.
Но ако имаш само първото, нищо на света не може да компенсира другите две. А интелекта, грамотността и образованието са най-важните, когато управляваш държавата или дори бизнеса си. Простотията освен непобедима, за съжаление е и разрушаваща всичко, до което се докосне. Когато светът ти е ограничен до външната тоалетна от детството ти, няма начин да мислиш глобално и разумно. Ти се вкопчваш в това, което по случайност си докопал и го защитаваш с агресия и простащина. Защото знаеш, че друг шанс нямаш. И подозираш какво ще ти се случи, ако се върнеш пак в родната си кочина.

Допуснахме парите да попаднат в мошеници и хора, които знаят само да рушат. Разрушиха икономиката, разрушиха държавата, разрушиха ценностите и обществото. Защото ги подценихме и тайно се присмивахме на простотиите им. Докато не започнаха да ни управляват.
Пази Боже, сляпо да прогледа!







Продължи да четеш

НОВИНИ

КРЪГЪТ „ЗАЙЧАРНИКА“





Аз, като човек незапознат и лаик, (още…)







Продължи да четеш

НОВИНИ

Съдейки по изявленията, САЩ се готвят за война с Русия





Президентът на САЩ Доналд Тръмп в неотдавнашна реч нарече двете страни САЩ и Великобритания победители във Втората световна война. (още…)







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 2 дни

Приключи „славният път“ на „политика“ фурнаджийска лопата Явор Божанков. Синът му застреля дете с боен пистолет!

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време...

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Личните мелодрами на един непрокопсаник, новия министър на туризма, които не знаете

Евтим Милошев, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Назначаването...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Детрониран гнома от листите на ПиПитата-ДеБили! Прост, нагъл, безполезен!

Изненада! Ген. Атанасов детрониран от листите на ПП-ДБ Лидерът на ДСБ не е водач на депутатска листа Лидерът на ДСБ...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Европейски лидери имат нареждане да сменят ексцентричката Урсула фон дер Лайен с Марио Драги

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Палячото водещ се за шеф нс ЦРУ пак се издъни

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Перверзния Макрон го гони „пещерна русофобия“

Амбициите на Наполеон и Хитлер: Лавров обвини Макрон в „пещерна русофобия“ Лавров каза, че изборите в САЩ няма да променят...

СВЯТ

СВЯТпреди 17 часа

Стратегически обрат от Русия с Белоусов за военен министър. Ще е Майката на всичките ѝ удари!

Това заяви бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в социалната мрежа „X“. „Путин назначава топ икономиста Андрей Белоусов за...

СВЯТпреди един ден

Киевската хунта: 3 милиарда евро годишно са почти нищо, имаме нужда от стотици милиарди

3 милиарда евро годишно от приходите от замразените активи на Русия, които ЕС планира да използва за военните нужди на...

СВЯТпреди 2 дни

Армията на Германия минава под командването на американците

Военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) ще бъде прехвърлен под командването на НАТО (САЩ) до 2025 г. Това...

СВЯТпреди 2 дни

Над 40% от населението на САЩ е или бездомно, или живее в бедност. Средната класа е напълно изкормена

Със забавянето на икономиката на САЩ най-силно са засегнати тези, които се намират на дъното на икономическата хранителна верига. Бездомността...

СВЯТпреди 4 дни

Поляците са следващата жертва на вампирите от Вашингтон

Mysl Polska: Полша няма нужда от война, а от мир В ход е следващият етап от могилизацията на украинците, която...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени