Свържете се с нас

ЗАКОН

Съдия Мирослава Тодорова: Да видим дали Сарафов ще се самоотграничи от двете банди или ще се самоуличи





Ако г-н Сарафов не покаже кооперативност, нагласа и способност за откритост, това би могло да бъде разчетено по един-единствен начин – като известно самоуличаване. Така че ние не можем да знаем, преди да видим какво ще последва. Това казва съдия Мирослава Тодорова пред Петя Владимирова и“Дневник“ за мрежите на влияние в съдебната система, осветени в последните седмици след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и случая „Осемте джуджета“.

Според нея сега трябва да се изисква проактивност от г-н Сарафов, тъй като сега е моментът, в който той трябва да покаже, че е склонен да предостави цялата информация, която да го отграничи от двата кръга, чието стълкновение прилича на бой на улични банди.

Впрочем и г-н Сарафов на последното изслушване във Висшия съдебен съвет също отклони една част от въпросите за делата, свързани с групите на Нотариуса и „Осемте джуджета“, като каза, че той не е наблюдаващ прокурор и не е запознат с разследванията.

Самият факт, че има специални отдели в прокуратурите, които изпълняват указанията на главния прокурор, са гаранция за отлична осведоменост на всеки главен прокурор, което означава, че всяко бездействие или некачествено действие директно се пише на неговата сметка.

– Г-жо Тодорова, как да си обясним, че трима главни прокурори не са счели за необходимо да бъдат разследвани заплахи срещу двама съдии – единият случай с апелативния съдия Цвятко Лазаров през 2017 г., другият – срещу съдия Владислава Цариградска през 2019 г. Заплашващите съдията Лазаров са били дори арестувани в съдебната зала, той е сезирал изрично главния прокурор Цацаров и вместо да бъде разкрита истината, започва разследване срещу съдията, и то по сигнал на заплашилите го Мартин Божанов-Нотариуса и неговия адвокат, че им искал подкуп. За какво говорят тези факти?

– Тези факти – и в случая със съдия Лазаров, и със съдия Цариградска – показват един голям проблем, който изглежда частен, в смисъл свързан със съдбата на конкретни дела, но от него могат да се изведат всички системни проблеми, включително за отношението на прокуратурата към съда. И в двата случая сме изправени пред неспособност на прокуратурата да действа според своето конституционно назначение.

Това може да е резултат на много сериозна дисфункция, на някакъв проблем с компетентността на базисно ниво, но може да означава и нещо повече: може да означава превратно упражняване на власт, понякога включително и чрез такива бездействия, които осигуряват чадър на, да кажем, криминални кръгове.

– И това се случва въпреки многократното променяне на конституцията, което да направи невъзможно превратното упражняване на власт и чадъра над криминални кръгове?

– Да, главата за съдебната власт в конституцията е най-често променяна, което е индикатор и за признанието на политическите сили, че съдебната власт се превърна в централен политически проблем. Вероятно по най-разнообразни причини. Но се видя, че партиите, независимо от смяната им през годините, трябва да осигурят демократичен модел на функциониране на съдебната власт.

– Какво означава демократичен модел на съдебната власт и той влошил ли се е или се е подобрил според Вас?

– Съдът да бъде ясно обособен като основен носител на съдебната власт, като същинската съдебна власт, без да има опасност да бъде инфектиран както от политическата система и нейните недостатъци, така и от самата прокуратура, която беше доста оперативно интересна през десетилетията – такъв е демократичният модел.

През годините на прехода изглеждаше, че понякога правосъдието е твърде бавно. Не можеше да се чака някакви дела да приключат с влязъл в сила съдебен акт. Важно беше каква е мярката за принуда в рамките на самия наказателен процес и понякога това се превръщаше в политическо средство за дискредитиране на опонент или за мотивиране към определени действия.

Ако проследим през годините, можем, от една страна, да се съгласим с тъжната равносметка, че в една насока нещата може би се влошават, включително в кадрови план. От друга страна, не можем да не забележим, че от 90-те досега на практика сме постигнали съществени стъпки напред към установяване поне на структурните предпоставки за върховенство на правото.

Защото през 90-те години беше спорно дори това дали прокурорът, защото се намира в главата съдебна власт, може да взема мярка за неотклонение задържане под стража, или трябва да го прави съдът. Едва неколкократното осъждане на страната в Страсбург доведе до промяна.

След това започна следващата битка – да се обособи управлението на съда отделно от това на прокуратурата, за да могат да бъдат ясно очертани спецификите и съответно ясно да бъде предвиден механизмът на отговорността. Това съвсем не стана лесно.

И всички тези процеси, включително злощастните явления, които са поводът за този разговор, разкриха много сериозна съпротива. От една страна, виждахме сценични жестове от партиите, че са склонни да постигнат този ефект. От друга страна обаче, имаше много съществена съпротива. Така че през 2015 г. реформата беше половинчата, за да се стигне до последното изменение на конституцията.

– Всичко това е крачка напред в законодателството, но дали практиката съответства? През изслушванията в парламентарната анкетна комисия чухме потвърждение от бившата ръководителка на Софийската районна прокуратура, че в прокуратурите на различните нива има обособени отдели за изпълнение на указанията на главния прокурор. Има ли добросъвестно разследване според вас?

– Вие набелязахте някои от съществените проблеми и те показват, че трябва да разглеждаме нещата в генерален план, да проследим какъв е социалният процес, накъде води и какво значат знаците на отпора, включително тези, които са свързани с криминално въздействие върху съда. От друга страна, необходимо е да се оказва адекватна съпротива срещу всяко посегателство, срещу всяко безобразно действие като тези последните, които споменахте.

– Да, по време на изслушването в специалната парламентарна комисия бившата административна ръководителка на Софийската районна прокуратура госпожа Зартова каза, че във всяка от прокуратурите има специален отдел, който се занимава с дела, които са обособени с особена обществена значимост и за изпълнение на указанията на главния прокурор. Аз не мисля, че е драматично поставянето на фокуса върху указанията на главния прокурор. Помните думите на бившия главен прокурор г-н Гешев, че не е запознат с конкретно дело и че няма никаква възможност да въздейства процесуално върху работата на долните прокурори.

Впрочем и г-н Сарафов на последното изслушване във Висшия съдебен съвет също отклони една част от въпросите за делата, свързани с групите на Нотариуса и „Осемте джуджета“, като каза, че той не е наблюдаващ прокурор и не е запознат с разследванията.

Самият факт, че има специални отдели в прокуратурите, които изпълняват указанията на главния прокурор, са гаранция за отлична осведоменост на всеки главен прокурор, което означава, че всяко бездействие или некачествено действие директно се пише на неговата сметка.

Институция, която борави с репресивни средства, с взаимодействие със службите, няма как да разчита само на инстанционен контрол, какъвто горестоящият съд упражнява по отношение на долустоящия съд. За да не се стигне до произвол или всеки прокурор да се превърне със значимост на главен, изисква се определена степен на централизация и субординация, като, разбира се, се запазва независимостта на всеки редови прокурор, когато решава дело. Има такива механизми, които сега трябва да бъдат закрепени в устройствените правила, тоест в Закона за съдебната власт и в НПК.

– Казахте в интервю неотдавна, че щом се отправят такива заплахи, това означава, че инженерите/поръчителите са притеснени. Колко високо са те – по върховете на съдебната власт, по върховете на политическата или са олигархични или дори криминални кръгове с влияние да инсталират свои хора?

– Поръчителите са там, където могат да оказват влияние. Поръчителите или инженерите са онази автентична власт, която съществува независимо от конституционния норматив и регламент. Тоест не е задължително да бъде публично известната.

Започнах с маркиране на етапите в промяната на устройството на съдебната власт, на конституционния модел и Закона за съдебната власт, защото от това се вижда как всеки път, когато темата се отваря и има обществен дебат, а в последните години все повече – и това можем да отчетем като едно демократично постижение – та, когато се отваря темата, започва дискредитираща кампания в определени медии. Забелязва се поне от, да кажем, 7, 8, 9 години и една заплашителна кампания по отношение на съдии, които са склонни да говорят и извън процесите, които водят.

– Дискредитиращите медийни кампании ще бъдат поне малко неутрализирани, ако съдиите говорят повече – има и такава теза?

– Особено е съдиите да говорят извън делата, защото трябва да се внимава да не се премине онази тънка граница, която може да направи съда политически опонент. Съдът не може да е опонент на никого. Съдът трябва само да решава безпристрастно делата. Така е в развитите демокрации. Но основни постулати, които са формулирани в тежката история на част от съдебните системи, са свързани с това, че в конституционни кризи, в периоди на сериозни обществени турбуленции съдебната власт е призвана да направи нещо повече, защото иначе самото правосъдие влиза в голяма криза и всичко друго изгубва смисъл.

Ако си спомняте, от 2012 година започнаха едни публични акции, които досега си остават непонятни, защото органите, които са компетентни да разберат какво стои зад тях, не са дали ясно обяснение. Агнешки главички пред Висшия съдебен съвет, заплашителни мейли до членовете на ВСС Калин Калпакчиев и Елка Атанасова, когато течеше процедурата за освобождаване на г-н Камен Ситнилски от длъжност. Той беше избран от прокурорската квота за член на Висшия съдебен съвет и внезапно започна унищожителна кампания срещу него, която доведе до неговото отстраняване от ВСС. До ден днешен не се разбра каква беше тази саморазправа и защо беше нужна.

– Мисля, че се разбра – поне от съдебните журналисти, че разправата идваше от главния прокурор Сотир Цацаров заради влиянието на Ситнилски сред прокурорската общност, което пречеше.

– Само отбелязвам, че правосъдието, за да се осъществява, то не само трябва да бъде по законните правила, но не трябва да оставя съмнение в независимите наблюдатели, че наистина преследва единствено законна цел, а не бой на улични банди.

– Прави впечатление, че изслушваните магистрати пред парламентарната комисия или съдийската заявяват, че никога не са виждали Нотариуса и не го познават, за Петьо Еврото е по-различно, тъй като познанствата им са документирани. Трябва ли да познават магистратите лично брокера на влияние, за да решават делата в негова полза, ставайки част от корупционната мрежа?

– Искрено съм убедена, че може да бъде реконструирана историята на тези вмешателства и тяхното значение.

Могат да бъдат съпоставени различни факти – развитие на делата, кариерно израстване или дисциплиниране на определени съдии, успоредно развиващи се медийни кампании за и против определени магистрати. Как да се развие едно дело, така че да не дразни конюнктурно силната власт, да я наречем така евфемистично. Всичкото това, когато бъде събрано и анализирано, ще се разбере какви връзки и зависимости могат да бъдат направени.

– А ролята и игрите на политическата власт? Кампаниите срещу Съюза на съдиите от създаването му до днес, включително срещу вас лично, когато го оглавявахте?

– Затова дадох пример, тъй като това е на практика методология как може да се проследи процесът по конституционни промени и реакцията на съпротива не само от висшите органи на администриране и на съдебната власт, а и на изпълнителната власт. Хем, от една страна, политическата система заявява, че ще променя правилата, хем, от друга страна, подмолно, понякога и не толкова подмолно, прави всякакви акции, които да пречат и да дискредитират реформата.

И тъй като напомнихте – действията срещу Съюза на съдиите и тогава, в частност срещу мен, започнаха, когато Съюзът на съдиите започна да бъде припознаван абсолютно безпочвено от министър-председателя и министъра на вътрешните работи (Борисов и Цветанов – бел. ред.) за основен опонент на управляващата партия. Като основното притеснение беше, че твърде много неговите становища се чуват в Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

Трябваше да бъдем дискредитирани така, че Европейската комисия да реши, че сме нелегитимен говорител, след което през 2015 година, когато се направи опит за радикално отделяне на съда от прокуратурата и за минимизиране на политическото влияние върху съда, започнаха пак онази медийна кампания. Кампания, каквато и сега, за случаите „Осемте джуджета“ и „Мартин Нотариуса“, също продължава да е натоварена с роля.

– Чуваше се често – какво значение има броят на двете колегии на ВСС, като значение имат хората с техните манталитети. Сега се чува това и за бъдещите Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет – как гледате на този въпрос?

– Разбира се, че винаги решението на всеки проблем е конкретният човек, който ще свърши работа. Но за да се спре тази многогодишна отрицателна селекция в съда и прокуратурата и да се стигне до положителна селекция, правилата трябва да бъдат такива, че да позволят да се генерира ново поколение. Вие казахте – става по-зле.

Защото много години са минали, в които политическата система или криминално политическият процес непрекъснато инфектира съдебната власт, което означава, че това е система, пълна с клонинги.

– Можете ли да си спомните ефективно действие в управлението на съдебната власт през прехода за разобличаване на търговия с влияние, което да е приложимо към сегашните случаи?

– Мога да припомня например подхода на Висшия съдебен съвет, когато възникна скандалът с посредничеството на Красимир Георгиев, така наречения Красьо Черния.

Тогава главният прокурор Борис Велчев – трябва да му признаем това – не се прикри зад следствената тайна, не използва никакви претексти и именно той предостави на Висшия съдебен съвет трафичните данни за комуникация между Красимир Георгиев и съдии, прокурори, участници в избори за административни ръководители в съдебната власт.

Това позволи да се установи, че непосредствено преди съответния избор една част от кандидатите активно са си общували с г-н Красимир Георгиев. Така се стигна до образуване на дисциплинарни производства и някои магистрати се разделиха със системата.

Сега трябва да се изисква проактивност от г-н Сарафов, тъй като сега е моментът, в който той трябва да покаже, че е склонен да предостави цялата информация, която да го отграничи от двата кръга, чието стълкновение прилича на бой на улични банди.

– Значи искаме от г-н Сарафов някак си да разследва своето собствено участие в група за влияние – не се ли намираме в задънена улица, от която не посочва изход и последното изменение на конституцията?

– Ако г-н Сарафов не покаже кооперативност, нагласа и способност за откритост, това би могло да бъде разчетено по един-единствен начин – като известно самоуличаване. Така че ние не можем да знаем, преди да видим какво ще последва.

Трябва да бъдат дадени ясни параметри от комисията на Висшия съдебен съвет какво се очаква от г-н Сарафов. След това да видим какво ще направи той. И тогава вече можем да тълкуваме неговите действия и бездействия, като във всеки един случай системата разполага с правно средство за реакция.

– Как гледате на призивите да се извади разследването от опеката на прокуратурата и да се възложи примерно на специалния ад хок прокурор, който разследва главния прокурор по новия механизъм?

– Към настоящия момент такова позитивно право, писано право, което да овласти разследващия главния прокурор за престъпления, извършени от него, да разследва и тези обстоятелства около двете групи, няма. Трябва да имаме данни за въздействие на двете криминални групи. Да кажем, брокери на влияние или лобисти в широк план върху редови прокурори и регистри за „Осемте джуджета“ и за срещите там, тъй като самите срещи може да не са престъпления.

Затова казах, че трябва първо да видим какво се очаква от г-н Сарафов и какво ще направи той.

– Министърът на правосъдието може да прави предложения към ВСС, включително за главния прокурор?

– Мога да припомня, че през 2015 г. тогавашният министър на правосъдието (Христо Иванов – бел. ред.), а преди това и членове на Висшия съдебен съвет, от малцинството, както бяха наричани, внесоха предложения за освобождаване на г-н Петьо Петров от длъжност.

– Да, но г-н Цацаров не позволи и направи всичко да не бъде наказан Петьо Петров и да си тръгне от системата по собствено желание и абсолютно чист…

– Но ето, има инструмент, който може да бъде упражнен, когато има данни за несъвместимо с длъжността поведение. И това правомощие е в ръцете дори и на министъра на правосъдието. Тоест не може изпълнителната власт да се оправдава, че няма механизъм за въздействие. Но преди това съсловието да направи възможното за изясняване на истината. Мисля, че основно прокурори трябва да разказват какво се е случвало.

– Освобождаването на Гешев също не беше знак за оздравяване на системата, а за властта на инженерите, които качват и свалят когато решат?

– Но ако някой е несъответен на длъжността и неговото освобождаване винаги е закъсняло, защото просто поначало не би следвало да бъде там, това все пак е добър резултат – от тази гледна точка.

Нашата специфика на развитие всъщност е такава, че конфликтите и кризите, които ни връхлитат с изтичането на различни видове записи и компромати са шанс да разберем какво стои зад привидностите и да да търсим адекватни решения.

– На какво се дължи вихърът, който се изви и по двата случая сега, та и политиците – обичайно дистанцирани – решиха да обсъждат?

– Според мен цялото това изброяване и отново агресирането на една част от сайтовете, които се наричат медии, е свързано с предстоящото приемане на Закона за съдебната власт и избора на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет. Конституцията е много важен документ за правната сигурност, но по същество за реалния живот, за реалните отношения оттук насетне от значение са Законът за съдебната власт и персоналният състав на двата съвета. Как ще бъде попълнена така наречената обществена квота в администрирането на съдебната власт, тоест какви хора ще избере Народното събрание за единия съвет и за другия съвет.

Така че тези предстоящи събития могат да бъдат обяснение за всички катаклизми, които започват и които следват. Не сме наивни да смятаме, че всичко ще мине гладко и безпроблемно, защото залогът е голям.

– Може ли да бъде възобновено прекратеното дело срещу Петьо Еврото в Софийската градска прокуратура?

– Аз по конкретното дело не мога да взимам становище, защото ако може да бъде обжалвано прекратяването, то ще бъде от компетентност на Софийския градски съд, където съм съдия.

Но поначало трябва да има активно съпричастие на всички останали съсловия извън съдебната власт, за да се получи някакъв напредък. Тоест изисква се голяма ангажирана активност. На адвокатите – да обжалват всичко, което би могло да бъде обжалвано в обществен интерес. На академичната юридическа общност, особено сега, при такива съществени качествени промени в статута на прокуратурата – да съдейства чрез изясняване, дефиниране, избистряне на йерархията и на правомощията на всеки редови прокурор и отношенията му с горестоящия.

Тоест изисква се дейност, която е много отговорна и важна. Ние в кратки периоди от време се налага да преминем много етапи. Нашата модернизация вървеше в условията на до голяма степен криминален преход. Факт е, че голяма част от кадровото попълване на системата е ставало при компрометирани правила и със съмнения за компрометирани конкурси.

И все пак съм убедена, че може да се излезе от тази криза. Ако не се откажем да настояваме за правила в Закона за съдебната власт, които да могат наистина да доведат до обновление.

Съдия Мирослава Тодорова

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ЗАКОН

Васил Божков излиза на свобода срещу 130 000 лв.





Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Васил Божков от домашен арест в парична гаранция в размер на 130 000 лв., съобщи БНТ. Ако бъде оставен под домашен арест, на този етап от делото това би било неоправдана репресия, приеха магистратите.

Според съда няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства по т.нар. хазартно дело, по което беше под гаранция, тъй като то вече е в съда. Съдът прецени също, че няма опасност и Божков да се укрие.

Прокуратурата може да протестира определението на градския съд пред още една инстанция. Докато не изтече срокът за обжалване, Божков остава под домашен арест. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев се зарече да протестира.

Хазартното дело е първото от трите разследвания, водени срещу него, което в последните дни на април прокуратурата внесе за разглеждане в съда. Внасянето на обвинителния акт е сред доводите на Божков да поиска свободата си. На 25 април станаха точно 8 месеца от връщането на Божков от Дубай и привличането му като обвиняем. Ако делото не беше внесено в съда до 25 април, прокуратурата трябваше незабавно да го освободи. Вероятно и затова прокурорите са бързали да вкарат обвинителния акт, за да оставят съдът да реши дали да пусне Божков.

По това дело прокуратурата твърди, че Божков е ощетил бюджета с над 559 млн. лв. Той е предаден на съд за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). С Божков на съд са предадени и още 9 души, част от тях – точно длъжностни лица от ДКХ.

Конкретно за Божков обвинението твърди, че той е подбудител, а длъжностните лица от ДКХ извършили нарушение на служебните си задължения – допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Така бюджетът бил ощетен с 559 739 164 лв., посочва още държавното обвинение.

Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание по делото, на което ще стане ясно дали то ще тръгне по същество, ще бъде върнато на прокуратурата, или ще бъде прекратено.

По второто си дело, свързано с културни ценности, Васил Божков има наложена гаранция от 500 000 лв., която отказа да плати. Аргументът му беше, че като е под домашен арест по делото за хазарта, гаранцията се явява безсмислена. Ако и апелативният съд прецени, че Божков трябва да излезе от домашния си арест, тогава прокуратурата може и да поиска по-тежка мярка по делото за антиките, тъй като той не е изпълнил гаранцията.

По третото му, т.нар. криминално дело – по което той има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда.

Причината Божков да отказва да плати гаранцията е, че той е под домашен арест по друго дело – това за укритите такси от хазарт, по което той беше задържан веднага след завръщането си от Дубай на 25 август.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ЗАКОН

Русия обяви Зеленски за издирване





Русия включи в списъка на издирваните престъпници украинския президент Володимир Зеленски. Това показва базата данни на Министерството на вътрешните работи на Русия.

В списъка на руските власти се посочва, че Зеленски е издирван „по член от наказателния кодекс“, но не се поясняват повече подробности. Няма коментар от руски официални лица.

Украинският президент обяви миналата година, че срещу него има поне 5 или 6 опита за покушение, които са предотвратени.

Ден след като Русия нахлу в Украйна през 2022 година руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, в което призова укаринската армия да извърши преврат и да свали Володимир Зеленски.

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Русия е обявила за международно издирване украинския президент Володимир Зеленски, без да оповестява причините за това, става ясно от съобщение, публикувано днес на сайта на руското министерство на вътрешните работи, предаде Франс прес.

Зеленски се издирва „по член от Наказателния кодекс“, гласи краткият текст, в който не пише нищо друго за естеството на обвиненията.

От февруари 2022 г. Русия води война срещу Украйна, която представя като борба срещу „нацисткия режим“ в Киев, посочва АФП, цитирана от БТА.

Зеленски стана една от главните мишени за представителите на руските власти в техните изказвания. Ден след като започна военната си кампания, руският президент Владимир Путин призова украинската армия да го свали от власт, припомня АФП.

Списъкът на издирваните от Русия хора е обширен и включва руски и чуждестранни граждани, особено украинци.

През февруари естонската министър-председателка Кая Калас беше добавена в списъка, наред с други представители на властите в балтийските републики.

За да обоснове това решение, Кремъл се позовава на противоположните възгледи за историята, които имат Москва, от една страна, и Литва, Латвия и Естония, от друга. Балтийските републики, които се опасяват от руската военна мощ, смятат, че Съветският съюз ги е окупирал по време на Втората световна война, докато Москва твърди, че ги е освободила, и разглежда всеки друг подход като „фалшифициране на историята“, което в Русия се смята за престъпление, отбелязва АФП.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ЗАКОН

Истинското ОПГ – шефът на ДАНС, главният прокурор и прочее ченгета в услуга на Банкята





В комисията за Мартин Божанов-Нотариуса, не казват нищо конкретно за връзки и влияния върху висши държавни служители с групата му, дори на закрито заседание

Какво се разбра от изказването на шефа на ДАНС Пламен Тончев в комисията на парламента за „чадър над контрабандата в митниците“. Комисията беше създадена да установи съпричастност към митническия скандал на бившия министър Асен Василев, който е назначил бившата шефка на митницата Банкова.

Шефът на ДАНС Тончев трябваше да предостави информация от оперативната разработка на агенцията, послужила за започване на наказателното производство от Комисията за противодействие на корупцията. Той казва пред комисията, че ДАНС установил „съпричастност“ на висши служители на МВР към контрабандния канал. Това са Живко Коцев, още като директор на ОДМВР София, Венцислав Кирчев като директор на Главна дирекция „Национална полиция“ и Петър Субев като директор на Гранична полиция „Аерогари“. Към тях добави и политик, който „се познавал“ с предполагаемите контрабандисти, без да каже има ли „съпричастност“. „Познавал се“. Макар и посочен без име, става дума за Бойко Рашков.

Тончев твърди, че предполагаемите контрабандисти имали влияние в съдебната система, без да посочва конкретни имена на магистрати. Контрабандистите Димитрови чрез шефката на митницата Петя Банкова осигурявали чадър над каналите си. Ами кога сколасаха да я уговорят – тя шеф от 40 дни преди да я арестуват.

В комисията за Мартин Божанов-Нотариуса, не казват нищо конкретно за връзки и влияния върху висши държавни служители с групата му, дори на закрито заседание, заради „следствена тайна“.

В комисията за контрабандата, въпреки „следствената тайна“, изнасят информация. Тази комисия е създадена за медиите – да произвеждат новини „Тончев каза“, „тоя каза“, „оня каза“. Шеф на комисията – Тошко Йорданов от ИТН. „Тошко каза“.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

В комисията за Нотариуса отказаха да се явят сегашния главен прокурор Сарафов, бившия Цацаров. Казват ни, че парламентът нищо не може да направи, има следствена тайна и т. н. За „Тошковата комисия“ щедро говорят с имена, без доказателства.

Председателя на ДАНС каза изненадващи неща за тяхната акция по разкриване на контрабандния канал. Според него, шефката на митниците Банкова, нейният заместник и Коцев вече били получавали „дарове“ от един от контрабандистите на паркинга на парламента. ДАНС разполагала с информация за предстояща нова такава среща на 3 април, когато се очаквало тримата да получат материални облаги с цел „обезпечаване на изградения контрабанден канал“. Заради това от ДАНС уведомили Комисията за противодействие на корупцията (КПК) да започнат наказателното производство в условията на неотложност.

Защо, аджиба, ДАНС, вместо да залови на предстоящата среща на 3 април тримата докато получават подкупи, вдига патардия предварително и правят акция с КПК?

Щеше да има доказателства при залавянето, сега какво? Какво ще извадят за пред съда? Снимки с пудел? Откъслечни разговори? И какви по-точно? Засега за шефката на митниците Банкова, назначена в края на февруари, се знае, че се е срещала с Димитрови. В хотел в Правец, с камери навсякъде. Тайни срещи се правят по апартаменти, на места където няма камери. Очевидно Банкова не се е крила и най-вероятно срещата е била да получи някаква информация. Дали е подлъгана или сама се е заблудила, ще се разбере. Шефка на митница от 40 дни и вече в контрабанден канал. Не изглежда много сериозно. А митичният Паскал го няма никакъв. ДАНС нищо не казва за него.

Наистина защо, след като ДАНС са очаквали среща за предаване на подкупи на Банкова и Коцев, не са ги заловили „на калъп“? А вместо това са „осветили“ групата? За пред медиите и предизборно?

Че целта е предизборен шум в медиите, се потвърждава и от разиграването с Коцев с подадена и върната оставка, после уволнен.

Когато Живко Коцев научил за следствените действия, той се обадил на главния прокурор Сарафов (това твърди градският прокурор Кирилова) и поискал среща с него. На тази среща – „според официоза на прокуратурата „Пик“ (както го наричат), му било казано, че положението му е сериозно, а той „със сълзи на очи“ молил да стане свидетел.

И така, в този ден, в който трябвало да получи подкуп според ДАНС, той станал таен свидетел. Как така най-голямото име в това ОПГ – Живко Коцев, главен секретар на МВР – вместо да го заковат с доказателства, го оневиняват като таен свидетел? И после пускат на медиите протокол от разпита му. Каква е тази „сделка“ с обвиняем? И участват главният и градският прокурор.

Събитията показват размера на една по-голяма престъпна група, в която участват и шефовете на ДАНС, и главния прокурор и безчет ченгета и прокурори, зад които наднича Банкята.

Иван Бакалов

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Край с рекламите на хазарт във всички възможни медии в България?

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта....

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Продажните депутатите решиха да унищожат Черно Море: Ще инсталираме 6,6 гигавата мощности за ток от ветрогенератори в морето

Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Либерализацията на пазара на тока се отлага

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

ГЕРБ плаща по 20 000 лв. месечно на „говорещи глави“ за разпространяване на лъжи

Социолози, политолози, антрополози и „извесни журналисти“ са на заплата при Бойко Борисов. Парите са от „черната каса“ на партията По...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 22 часа

Баба Яга със скандалното име Султанка щяла да представлява ПиПитата в Сли’йен

Партийци псуват Кирил Петков и Асен Василев: Скандалната Султанка стана лице на ПП 61-годишната баш патриотка напуснала тихомълком редиците на...

ПОЛИТИКАпреди един ден

Шести път на избори заради един изтрещял старец, престъпник

Дългото сбогуване с Борисов. Шести път на избори заради него Вождът на ГЕРБ омръзна и вече дори отвращава. Колкото повече...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Ердоган се възмути на Запада, че подкрепя неонацизма

Ердоган се възмути на Запада, че подкрепя неонацизма и каза, кой определя границите на демокрация Турският президент Реджеп Тайип Ердоган...

ПОЛИТИКАпреди 7 дни

Хиперактивният политик е нещо като нищо 24/7

Чрез Ахмед Доган и Делян Пеевски един нов етикет се появи в обращение Отскоро един стар продукт си има етикет....

ПОЛИТИКАпреди 1 седмица

Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС

Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов След предстоящите парламентарни...

СВЯТ

СВЯТпреди 6 часа

Доказа се, че проклетата вещица от Брюксел лъже

Вместо „чипове от перални“ Украйна откри нови руски чипове в боеприпасите на Русия Русия активно заменя западната електроника със своя...

СВЯТпреди 2 дни

Брюксел доказа колонизаторска си, неофашистка политика

Жестоката евроинтеграция. Западът наказва Грузия за отношенията й с Русия Политиката на Брюксел няма нищо общо с прокламираната си „демокрация“....

СВЯТпреди 2 дни

Изтрещялият старец си навлече гнева и на американските евреи

Байдън си навлече гнева на американските евреи. Обвиниха го в антисемитизъм Експерти от еврейски организации в САЩ обвиниха президента Джо...

СВЯТпреди 2 дни

Ако в САЩ бензинът е скъповат, то е Путин виноват

Има още шест месеца до изборите в САЩ, а тенденциите на вътрешния енергиен пазар активно работят срещу настоящия президент. В...

СВЯТпреди 3 дни

Санкционният режим е разкъсан

Санкционният режим е разкъсан. Съюзът Русия-КНДР даде резултати „Ким Чен-ун се стреми да използва връзките си с Русия, за да...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени