Свържете се с нас

СВЯТ

“Не посещение, а ултиматум”. Исканията на Блинкен към Китай





  • Посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай е поредната демонстрация на изключителната арогантност и жажда за власт на американския елит. Това ще свърши зле.

Полетът е ненормален.

Скорошната външна политика на САЩ демонстрира пълното откъсване на американската „дълбока държава“ от реалността, което се дължи на нейната непосилна жажда за власт и алчност. Никога в историята на международните отношения една суперсила, Съединените щати, непрестанно и нагло не е провокирала другите две суперсили, Русия и Китай, в пряка конфронтация, граничеща с война. И съдейки по изявленията и действията на американския естаблишмънт, предшестващи посещението на Блинкен в Китай, можем да заключим, че във Вашингтон има когнитивно фалирали хора.

Блинкен направи посещението си в Китай само часове след като президентът на САЩ Байдън подписа закон, наскоро приет от Конгреса на САЩ за предоставяне на 95 милиарда долара „спешна помощ“ за Украйна, Израел и Тайван. Моля, обърнете внимание: от тази сума 8 милиарда са предназначени за съюзниците на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион, за да „продължат усилията за противодействие на комунистически Китай и да се гарантира неговото сдържане в региона“. А именно половината от тези пари ще бъдат изразходвани за въоръжаване на Тайван.

Значи президентът и Конгресът удариха Кита. А Блинкен да добави нещо ли лети?

„Удобен“ диалог

Освен това президентът Байдън миналата седмица обвини Пекин в „ксенофобия“, обещавайки да наложи допълнителни мита на Китай и разреши разследване на китайската корабостроителна индустрия. Съединените щати заплашват да наложат санкции и срещу китайски компании, които купуват ирански петрол. И още нещо: онзи ден председателят на Камарата на представителите Майкъл Джонсън нарече Китай част от „оста на злото“ заедно с Русия и Иран.

Тоя кога ще си ходи? … пита Ши?

И именно в тези „удобни и благоприятни“ политически условия Блинкен отлетя за Китай и незабавно призова Пекин да „управлява отношенията отговорно“. Според “Блумбърг” „делегацията на САЩ се ангажира ясно да съобщи своята политика на Пекин, за да предотврати всякаква ескалация на напрежението“. Блинкен иска да „тества стабилизирането на отношенията, постигнато от Си Цзинпин и Джо Байдън по време на срещата им“ миналия ноември в Сан Франциско.

След срещата на високо равнище между САЩ и Китай отношенията между САЩ и Китай не показват реален напредък. Случайно ли е? На фона на изключително негативния контекст, който създаде американската страна в навечерието на сегашното посещение на Блинкен в Китай, всяко намерение на американците да намерят някакъв общ знаменател с китайците изглежда като клинична шизофрения. Никой не започва диалог със скандал и заплахи. Но американците не разбират това.

Бавно, стъпка по стъпка

И все пак: какво иска американската страна? Можете, разбира се, да цитирате изявленията на служители на Държавния департамент, които говориха предишния ден за целите на посещението на Блинкен. Но факт е, че американската страна се опита да пробута празни приказки на журналисти, политически анализатори и експерти. Без съмнение така ще изглеждат финалните изявления на държавния секретар, който ще се опита да прикрие очевидния провал на визитата си.

Ето защо, синтезирайки многобройните изявления на „високопоставени американски служители“, разпръснати в американската преса, отбелязваме следните точки, по които Блинкен се опита да пречупи китайската страна над коляното си.

Първо, това е искане Китай да се откаже от претенциите си към Тайван и като цяло да спре всяка дейност в Южнокитайско море, което американците смятат за „агресия“. В същото време САЩ активно работят за създаването на антикитайски блок в региона. Наскоро САЩ проведоха тристранна среща на високо равнище с участието на Япония и Филипините, която имаше откровен антикитайски характер. А сегашното пътуване на Блинкен съвпада с военните учения на САЩ и Филипините близо до оспорваното Южнокитайско море и Тайван.

Второ, при полета си за Китай Блинкен изрази „загриженост относно нечестните търговски практики на Китай“. Той подчерта, че „американските фирми се нуждаят от равни условия в Китай и цитира непазарни икономически практики“ в тази страна. Пекин отвърна на критиките на Блинкен за търговската политика на Китай, заявявайки, че неговите практики са в съответствие с международните правила. Според говорителя на китайското външно министерство Ван Венбин Пекин е призовал Вашингтон да сътрудничи за развитието на устойчиви бизнес връзки между САЩ и Китай.

Трето, както пише “Блумбърг”, Блинкен се опитва да убеди китайски служители да спрат да търгуват с Русия, което „позволи на руската отбранителна индустриална база да се възстанови въпреки ограниченията, наложени от Запада след инвазията на Русия в Украйна“. Блинкен иска да призове Китай да намали подкрепата си за руския военно-промишлен комплекс.

Четвърто, Блинкен се опитва да привлече помощта на Пекин, за да окаже натиск върху Иран. И това въпреки факта, че Китай купува петрол от Иран и съвсем очевидно заема страната на Иран в конфликта му с Израел.

За Швейцария – отделно

Пето, Блинкен убеждава Китай да изпрати свои висши представители на така наречената „глобална среща на върха“ за Украйна, която трябва да се проведе в Швейцария в средата на юни тази година. Тази среща де факто се организира не от Швейцария, а от САЩ в опит да убедят глобалния Юг да приеме позицията на Запада по конфликта в Украйна.

САЩ виждат Китай като водеща страна, която чрез участието си в швейцарския форум трябва да даде пример на другите страни от глобалния Юг. Междувременно по време на неотдавнашното посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Пекин китайската страна директно и недвусмислено заяви, че е за среща по конфликта в Украйна, която да отчита интересите на Русия.

Същото беше заявено и в Пекин на германския канцлер Шолц, който наскоро беше там. Трудно е да си представим, че официален Пекин промени позицията си на швейцарската среща специално за посещението на Блинкен.

Един голям ултиматум

Така че, без да се вглеждаме твърде внимателно, е ясно, че Блинкен продължава политика на брутален натиск и заплахи. Преди визитата на Блинкен китайските държавни медии посочиха противоречието между американските изявления за стабилизиране на двустранните отношения и едновременното засилване на търговското съперничество от страна на САЩ. Съдейки по престрелките и размяната на упреци в китайската и американската преса в контекста на посещението на Блинкен, двете страни са се отдалечили още повече след последната среща между Байдън и Си в Сан Франциско. И причината, повтаряме, е, че Вашингтон не вижда нищо и никого пред себе си, освен своята изгода и своя изгода. В същото време американците не разбират, че Китай е готов на диалог, но на равноправна основа и с взаимни отстъпки. Но това не е страна, която ще е готова да направи крачка назад под брутален натиск.

Защо американската страна превръща обикновеното посещение в ултиматум?“, недоумява китайският вестник “Глобал Таймс”. Изданието пише, че ако САЩ не се откажат от подобна политика, ще се окажат в положението на някой, който „се разхожда през нощта със завързани очи, а това лесно ще доведе до грешки и дори до опасност.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







СВЯТ

Мутанта Терзиев нахлупи очила като мутреса, да изглеждал по интелегентен, но велоалеите му се превърнаха в алеи за боклуджийски кофи





  • Браво Терзиев, пак ме първи в Европа.
  • Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати
  • Никой не иска да създава на инат лоши решения за града, каза кметът

Никой не иска да създава на инат лоши решения за града, каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС), помолен да коментира новата организация на движение по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Фритьоф Нансен“.

Не се събуждаме с идеята да създаваме дискомфорт на гражданите, каза Терзиев. Той заяви, че новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати, защото е важно хората да могат да се придвижват с колело. Според него аргументът, че няма велосипедисти, защото вали дъжд, е несъстоятелен, тъй като „няма и майки с колички като вали дъжд, но това не значи, че не трябва да има тротоари“.

Нормално е, когато вали, хората да използват градски транспорт, и това не значи, че не трябва да работим върху алтернативния транспорт, каза столичният кмет. Според него велоалеите са едни от необходимите елементи, за чиято полза има най-голямо обединение.

„За да видим дали едно нещо работи, или не, то първо трябва да тръгне, да се измери, да седнат експертите, да го обсъдят“, каза Васил Терзиев. Той увери, че се мисли и за интереса на живеещите в района и допълни, че Столичната община има няколко прости цели – да се развива велотранспортът и алтернативният транспорт, да се развива бърз и удобен градски транспорт, като това да не е с цената на големи задръствания, а всичко това бъде реализирано с минимална или никаква загуба на места за паркиране.

„Въпреки всички сътресения и донякъде справедлив гняв на хората, тъй като им създаваме временно неудобство, следварително ще намерим решение“, каза столичният кмет Терзиев и добави, че „накрая всички ще бъдат доволни“.

Васил Терзиев каза още, че има различни тълкования как трябва да се съгласува новата организация на движение и всичко предстои да бъде описано, за да се знае какъв да бъде редът.

Комуникационна грешка, взели сме си поуки и следващ проект ще бъде направен по различен начин, за да няма изненадани и да няма такова

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Путин се срещна със Си Дзинпин в Китай





  • Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости.
  • Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав.

„Китайският лидер чакаше руския си колега, който пристигна с местна лимузина Aurus. След това държавните глави приветстваха делегациите и се качиха на специално изградена платформа с шатра. Оркестърът изпълни химните на Китай и Русия по протокол. След церемонията Путин и Си Дзинпин преминаха по червения килим в Народната зала, където си направиха официална обща снимка.“

Путин ще бъде в Китай на 16-17 май. Очаква се той да посети Пекин и Харбин. Руският президент ще се срещне с китайския си колега в тесен и разширен състав. В него ще ичустват петима руски вицепремиери, ръководители на различни ведомства, държавни компании и ръководството на 20 руски региона. На преговорите ще бъдат обсъдени икономическите връзки между двете страни, наболели регионални и политически въпроси.

След това Путин ще отпътува за Харбин, където ще участва в церемонията по откриването на VIII Руско-китайско изложение и IV Руско-китайски форум за междурегионално сътрудничество. Предвидени са срещи със студенти и преподаватели от Харбинския политехнически университет, както и комуникация с журналисти от пула на Кремъл.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Ще наводним Европа с мигранти!





Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity.

Хасан Насрала, Лидер на Хизбула

Насрала направи забележките по време на телевизионно обръщение на митинг, отбелязващ осмата годишнина от убийството на покойния военен командир на Съпротивата на Хизбула Мустафа Бадредин.

Военният лидер призова за „национално решение, което казва: ние отворихме морето… който иска да тръгне за Европа, за Кипър, морето е пред вас. Вземете лодка и се качете на нея.“

Отбелязва се, че изявлението е част от усилията за оказване на натиск върху Европейския съюз, който обяви по-рано този месец помощ от 1 милиард долара за Ливан, за да плати на страната за задържането сирийските мигранти в границите си.

Въпреки това в Ливан, който понастоящем е дом на 2 милиона сирийци – най-големият брой бежанци на глава от населението в света – се надигат антисирийски настроения. Местните жители, разгневени от тяхното присъствие, организират бунтове.

Икономиката на Ливан се срина през 2019 г., което накара много от мигрантите, живеещи там, да се опитат да се отправят незаконно към Европа с малки лодки.

Насрала изтъкна, че съгласно споразумението на Ливан с ЕС на мигрантите „е забранено да напускат страната и затова те се насочват към контрабандата и гумените лодки, като се стига до удавяния в морето, защото ливанската армия изпълнява политическо решение да им попречи да мигрират“.

Много ливанци са гневни, че парите от ЕС приличат на подкуп, за да се попречи на разселените сирийци да се отправят към Европа

Както пише Modernity, коментарите на Насрала отново подчертават как мигрантите се използват рутинно като политическо оръжие срещу западните страни. Вълната се състои предимно от млади мъже, които медиите неправилно наричат „бежанци“, докато всъщност повечето са икономически мигранти и създават огромни проблеми, където и да отидат.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 5 дни

Приключи „славният път“ на „политика“ фурнаджийска лопата Явор Божанков. Синът му застреля дете с боен пистолет!

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време...

БЪЛГАРИЯпреди 6 дни

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 6 дни

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 7 дни

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Москва изплаши клоуните от Великобритания и Европа, загубаха на дар слово

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Русия – най-важното: Три причини защо Си Дзинпин не „мигна“ в Париж

Си Дзинпин, възмутен от опитите на Запада да окаже натиск върху него, за да повлияе на Русия по отношение на...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Пътуването на Си Дзинпин в Европа: Всичко е подготвил Путин

Има дълбока символика в последователността от посещения на Си Дзинпин по време на пътуването му до Европа. Това е демонстрация...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Западът готви нови „цветни революции“

Политиката на САЩ, Европейския съюз и НАТО в Централна Азия увеличава опасността от „цветни революции“ в страните от региона. Това...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Консервативните сили набират преднина

Преди Европейските избори: Консервативните сили набират преднина. Крайнодесните консервативни партии консолидират позициите си в навечерието на изборите за Европейски парламент,...

СВЯТ

СВЯТпреди 21 часа

Мутанта Терзиев нахлупи очила като мутреса, да изглеждал по интелегентен, но велоалеите му се превърнаха в алеи за боклуджийски кофи

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да...

СВЯТпреди един ден

Путин се срещна със Си Дзинпин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си...

СВЯТпреди един ден

Ще наводним Европа с мигранти!

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти,...

СВЯТпреди един ден

На ръба на гражданска война сме!

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска...

СВЯТпреди един ден

„Покушението над Фицо. Фашизирана Европа. Това е само началото!“

Медведев за атаката срещу Фицо: „Квинтесенцията на русофобска Европа. Това е само началото!“ За първи път от десетилетия насам в...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени