Свържете се с нас

ВОЙНА

Взривиха нашествениците изпратени от Макрон





  • “Там имаше френски наемници”: Взривиха хотел в Днепропетровск, за което мълчат сводките
  • Болезнено ужилване за Макрон

Стана известно къде се окопават ВСУ след падането на Авдеевка. Подготвят се нови атентати по границата. ЦРУ говори за възможна капитулация на Украйна. Репортажи от фронтовете на специална военна операция и други новини – в материала.

Снощи врагът атакува Белгород с реактивни системи за залпов огън „Вампир“. Нашите екипажи за ПВО са свалили 25 ракети. Целта на врага, както и досега, бяха жилищни квартали. За щастие няма пострадали хора.

След като загуби няколко екипажа, ВСУ се опитва да работи, ако времето е лошо. Точно в този момент киевските военни изтеглят своя “Вампир” и нанасят удари от гората или директно от населено място. И го правят безцелно, отбелязва авторът на ТГ-канала „По-старата Еда“: “Жалост към врага няма. Най-добрият отговор на обстрела на Белгород дори не би бил унищожаването на самите установки (те така или иначе периодично се удрят, а екипажите се обезвреждат), имаме нужда от добра експлозия в столицата на страната – доставчикът на същите тези “Вампири” и амуниции за тях.”

Врагът се окопава

От вчера постъпват съобщения за сериозно настъпление на руската армия дълбоко в село Нетайлово в Авдеевско направление. След освобождаването на Первомайски от нашите сили подобни събития изглеждат съвсем логични. Нетайлово се намира в низината, всъщност това е последното препятствие пред руските въоръжени сили преди достигането на Карловка, през което дълго време се снабдяваше гарнизонът в Авдеевка.

Сега селото е аванпост на украинската армия между траекториите на нападение на нашите сили и каскада от водни прегради – язовир “Карловка” и река Вовча. Покрай последния украинските въоръжени сили се окопаха след падането на Авдеевка, отбелязва “Военна хроника”: В бъдеще под заплаха ще бъде първо южната линия на отбраната на противника, а след това и северната. Противникът може да се опита да ги задържи с контраатака, подобна на атаката на Бердичи – Семьоновка, но ако операцията се провали, районът на дълбочина 20-25 километра най-вероятно ще трябва да бъде изоставен.

При срив на фронта

През 2024 г. има голям риск от поражение за Киев. Капитулацията на Украйна може да стане още преди Нова година. Следното изявление беше направено от директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс: “Владимир Путин ще може практически да диктува условията за мирно уреждане.”

На свой ред големият украински ТГ-канал „Резидент“, позовавайки се на свои източници, пише, че Генералният щаб на ВСУ е започнал да подготвя нови отбранителни линии по Днепър. Всичко това се прави в случай на срив на фронта и отстъпление на ВСУ: Ситуацията е критична в редица направления, което принуждава Сирски да прехвърля все повече резерви от Западна Украйна на фронта, за да задържи позиции.”

Трябва да сме готови

Началникът на ГУР на Украйна Кирил Буданов заплашва с нови атаки на бойци ог РДК в Русия: “Ние предложихме план, насочен към намаляване на руския потенциал. Той обхваща много аспекти като военната индустрия, критични обекти, техните летища, командни и контролни пунктове.”

Според тях това ще бъде отговор на бъдеща широкомащабна офанзива на руските въоръжени сили. Но в действителност предателите от РДК не можеха да отидат по-далече от границата. Киев упорито продължава да изисква от тях нови и нови терористични атаки и опити за навлизане на територията на Белгородска област.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

“Очевидно Украйна няма да може да удържи фронта при нашето мащабно настъпление. И Киев ще противодейства на нашите действия по обичайния начин – чрез увеличаване на броя на опитите за извършване на терористични атаки. Страхотна статия, за да разберем за какво трябва да се подготвим”, пише каналът в “Телеграм” Разведка.

На свой ред руската армия удари хотел с летателен състав на ВСУ близо до летището в Днепропетровск. Там бяха разположени и чуждестранни инструктори. Сградата е взривена. Регистрирано е попадение и в склад за боеприпаси.

Болезнено събитие

Рано сутринта в Ставрополския край по време на изпълнение на бойна задача се разби ракетоносец ТУ-22М3 на руските ВКС. Самолетът се връщаше към родното си летище. Според наличната информация пилотите са се катапултирали. За съжаление единият е открит мъртъв. На борда не е имало боеприпаси. ТУ-22М3 се е разбил в безлюдна местност. По предварителни данни причината за инцидента е техническа неизправност.

Украйна пое отговорност за унищожаването на нашия Ту-22М3. Тази информация се потвърждава от “Ройтерс.” Но местните потвърждават, че ракети не е имало. Следователно удар, бил то приятелски или вражески, е изключен.

“Още от сутринта врагът прави история за унищожаването на Ту-22М3 от ракета С-200. Но това само по себе си е глупост, тъй като пусковите установки С-200 не могат да се движат. Няколко от тях, останали в състава на ВСУ, се намират далеч от линията на бойния контакт. В същото време имаше слух, че са се научили да свалят X-22. Това също са псевдонаучни глупости,” – пише ТГ-канал “Кондотиеро”

Военният кореспондент Алексей Живов каза, че загубата на ТУ 22М3 е болезнено събитие. Според открити данни у нас са останали 57 от тези „дракони“ от почти 500, произведени по съветско време. Те са важен елемент от нашата ядрена триада.

“Противникът по един или друг начин е успял с измамни действия да заблуди нашите системи за ПВО относно въздушната обстановка. И това става системно”, отбелязва той.

Технологичната структура на войната непрекъснато се променя. Това изисква допълнителна настройка и подобряване на системите за разпознаване и насочване на ПВО. Вече е изминат дълъг път. Човек трябва само да погледне работата на зенитните артилеристи над Белгород тази вечер. Освен това в заводите вече се тестват нови системи за ПВО. Но има още много работа.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ВОЙНА

Европейският райх се готви за нов „Drang nach Osten“





Монтираха „Нежданчик“ в Калининград. Руски РЕБ системи ослепяват НАТО

Членовете на НАТО можете да вразумите, като ги ударите с чук по челото като бесен бик. Направен е пробен удар. Системите за електронна война, разположени в Калининград, предизвикаха истерия в балтийските държави, прекъсвайки техните комуникации и GPS за два дни.

Два дни там не плаваха кораби, нямаше самолети. Нови подробности за безпрецедентната операция четете в материала от Цариград.

Един от основните козове на американската армия на бойното поле са стратегическите разузнавателни самолети AWACS, които могат да сканират цялата линия на съприкосновение и въз основа на тяхната информация самолетите на НАТО са в състояние да ударят първо системите за противовъздушна отбрана, а след това и всичко друго.

Но какво ще се случи, ако „внезапно“ нашите системи за електронна война изключат цялата тази красота, принуждавайки войниците на НАТО, разглезени от техническо превъзходство, да се бият по старомодния начин?

Но това е напълно във възможностите на нашите системи за радиоелектронна борба, на които противникът ни няма аналози.

Защо се страхуваха толкова?

Започнахме да създаваме стратегическо оборудване за електронна война още през 60-те години на миналия век. Вярно е, че липсата на необходимата елементна база позволи да се направи прототип едва през 2015 г. и да се въведе в експлоатация, като се разположи първо (през 2017 г.) в Крим, а след това (в края на 2019 г.) в Калининград, включвайки го в 841-ви отделен център за радиоелектронна борба на Балтийския флот. Работата си заслужаваше.

Обхватът на потискане на радиокомуникациите на този комплекс е около 5 хиляди км, а при идеално предаване на сигнала – всичките 8 хиляди км.

Тоест обхватът на действие на „Мурманск-БН” е от Калининград до Лисабон, а възможностите му позволяват да потиска всички сателитни вълни, клетъчни комуникации (VHF-UHF) и радиоприемници.

Комплексът може да изведе от строя всички аерокосмически и радарни системи на НАТО, включително най-модерните американски изтребители F-35.

Впечатляващо без думи. Освен това в бъдеще Русия ще разположи много повече от същите комплекси на други места. Това потвърждава военният експерт Александър Артамонов:

Известно е за три системи за електронна война – в Калининград, Беларус и близо до Псков, и всички те са „на нивото на най-добрите световни стандарти“ или малко напред, но има и такива, които все още не са разсекретени.

Що се отнася до ефективността, нека си спомним как нашите системи за радиоелектронна борба в Сирия на практика „анулираха“ ракетна атака срещу нашата авиобаза Хмейним, въпреки че бяха използвани, наред с други неща. Крилати ракети Томахоук.

Работи там, така че защо да не работи в Европа? Нашата единствена „ахилесова пета“ е, че измисляме добре идеи, но ги пускаме в серии лошо и бавно.

Ясно е, че неотдавнашното руско щракване по носа на НАТО, когато нашите системи за електронна война прекъснаха комуникациите и GPS за 63 часа в балтийските държави и по-голямата част от Скандинавия, предизвика сериозно възмущение там.

Свикнали да се чувстват в безопасност под „чадъра“ на НАТО, балтийските държави, забавляващи се с пускането на квазиукраински бойни дронове от тяхна територия по цели на руска територия, изведнъж осъзнаха, че отговорът може да дойде всеки момент и не непременно под формата на на ракети. Такава изненада от руснаците.

Там те бяха сериозно възмутени – до степен да заплашат да блокират достъпа на Русия до руския Калининград. Което всъщност означава обявяване на война с всички произтичащи от това фатални последици както за балтийските джуджета, така и за горещите финландци.

Водещият анализатор на Mobile Research Group Елдар Муртазин сподели мнението си по този въпрос:

Разбира се, фактът, че системите за електронна война могат да изключат „всичко“ на НАТО, превръщайки оборудването им в купчина желязо, е разсъждението на непрофесионалистите: сравнително точни системи за насочване на инерционни ракети не са изчезнали.

Но можем да създаваме проблеми – това е факт: изключете навигацията и GPS, както наскоро в балтийските държави и Скандинавия, като по този начин изразяваме нашия „финес“ към ученията на НАТО по нашите граници.

Също така е възможно да се неутрализират сателитите на Starlink, въпреки че все още няма официални разговори за това. Що се отнася до „обидените“ Финландия и балтийските държави, те могат, както се казва, да „минат през гората“ с претенциите си!

Но също така, както пишат западните медии, там в Калининград се тества още по-мощен комплекс за електронна война „Тобол“, който вече беше използван веднъж по време на специалната военна операция през 2022 г. и след това направи възможно прекъсването на вражеските комуникации чрез заглушаване на американски сателити Starlink. Така че здравейте на Илон Мъск!

Който готви голяма война в Европа

Ще блокира ли НАТО, слушайки сълзливите викове на балтийските държави и финландците, Калининград? Сега е малко вероятно. Според Александър Артамонов:

Атакуването или блокадата на Калининград до Беларус е утопия. Те могат да се опитат да попречат на транспорта от морето. Но нека си спомним нахлуването на американския разрушител „Доналд Кук“ в Черно море, когато нашите системи за радиоелектронна борба извадиха от строя цялата електроника по него – така че дори тоалетните не работеха. Корабът незабавно се върна в Истанбул и там, веднага след като кацна, 12 моряци подадоха рапорт за уволнение от флота.

Въпреки това заплахата от страна на НАТО е съвсем реална, те просто още не са готови:

ръководителят на ситуационния център на Бундесвера за Украйна генерал-майор Кристиан Фройдинг и генералният инспектор на Бундесвера генерал Карстен Бройер дори говориха за времето, като казаха, че Германия трябва да е готова за война с Русия след пет години;

Полша е заета да занитва танкове К-2 „Черната пантера“ (аналог на нашия „Прорив“) по южнокорейски лиценз и планира да има 1000 от тях в експлоатация – всички до 2030 г.;

До същата дата Полша и балтийските държави трябва да получат сили за бързо разгръщане от 230 хиляди души.

Какво е това, ако не подготовка за война?!

Всъщност членовете на НАТО обсъдиха етапите на тази война на срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г.

Първо – Украйна: война, предназначена да обезкърви Русия колкото е възможно повече и да въведе там войски и оръжия на НАТО под прикритието на наемници.

След това ще се наблегне на Южен Кавказ, където се планира вече отделената от Русия от Пашинян Армения (под предлог за защита от Азербайджан и Турция) да стане голяма база на НАТО, насищайки я с войски и оръжия.

И накрая, изтласкването на руснаците от Балтика, удушаването на Калининград и Беларус. И тогава, започвайки от 2030 г., ще има атака във всички театри на бойни действия.

Това включва и изявления на новия финландски президент Александър Стуб за необходимостта от разполагане на бази на НАТО във Финландия и Скандинавия, за предпочитане с ядрени оръжия. Нищо не ти напомня? Украйна през 2014 г. например…

Какво от това?

Вече е очевидно, че Европейският райх се готви за нов „Drang nach Osten“ – под една или друга форма, а цялата идея за „помощ на Украйна“ беше само претекст и повод за милитаризация на Европейския съюз, насърчаването на военно-промишления комплекс там и създаването на огромни военни резерви (уж за всичко същото като Украйна).

Те не просто искат да ни „задържат“, те искат Русия изобщо да не съществува. Не напразно те отново започнаха да говорят за „деколонизация“ на Русия, възнамерявайки да оставят от нея най-много дузина „апанажни княжества“, враждуващи помежду си, получаващи етикети за царуване от „Вашингтонската орда“.

Единственият начин да предотвратим това е да станем толкова силни и боеспособни, че да нямат възможност да ни погълнат. Следователно, никакви преговори или „жестове на добра воля“: само твърда позиция и фокус върху Победата (не удължена, както се надяват, до 2030 г.).

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ВОЙНА

Руските сили настъпват в района на Харков





В резултат на активните бойни действия в района на Харков северната група постигна значителен напредък на фронта. Според оперативната справка за 10 май 2024 г. настъплението е започнало в три часа сутринта с масирани артилерийски и ракетни удари по позициите на украинските въоръжени сили, след което щурмовите групи са започнали активно настъпление. Това пише руски и украински източници.

„През деня те успяха да освободят няколко населени места, включително Стрелечия и Плетеневка. Освен това бойците са се закрепили в населени места като Красное, Огурцово, Гатище и Зеленое, където в момента се водят боеве. Взети са под контрол и стратегически точки – покрайнините на Щебляковата гора и могилата Граве-Черная, разположена на 3,5 километра от Волчанск“, пише още изданието

„По време на офанзивата голям брой военнослужещи от украинските въоръжени сили бяха пленени, което показва значителния успех на операцията“, пише медията.

Една от значимите последици от нощните военни действия беше разрушаването на моста над река Северски Донец в района на Стари Салтов. Този мост е от стратегическо значение, осигурявайки логистична подкрепа и движение на войски. Неговото унищожаване може значително да усложни ситуацията за украинските въоръжени сили в тази част на фронта, допълва изданието.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ВОЙНА

Запада отново готви нападение над Кримския мост





Терористите в Киев, с подкрепата на Запада, открито се готви за нова атака срещу Кримския мост, каза на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова .

Според нея в навечерието на 80-ата годишнина от освобождението на Крим Кримският мост отново е на прицел.

„Подготовката за нападение срещу него, в което е трудно да се повярва, сега се води открито, с показна храброст и с абсолютната пряка и безсрамна подкрепа на колективния Запад“, подчерта Захарова.

Дипломатът предупреди Вашингтон, Лондон и Брюксел, че всякакви агресивни действия срещу полуострова и Кримския мост са обречени на провал и ще получат ответни действия.

На 2 май прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков поясни, че специалните ведомства и министерства вземат предвид в работата си намеците на украински и европейски политици за нова атака срещу Кримския мост.

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица на страницата си в социалната мрежа X спомена „Керченските мостове“ в списъка на „основните типове мостове“. Той прикачил снимки към публикацията, на която са изобразени всички видове мостове с изключение на „Керченските“ – вместо илюстрация там е празно място. Публикацията на Кислица се смяташе за намек за предстояща атака срещу Кримския мост.

На 27 април пост с подобно послание публикува литовският посланик в Швеция Линас Линкявичюс. Той представи колаж от снимки на Кримския мост, ракетна установка и руския президент Владимир Путин. „Ако някой не е имал възможност да се снима на Керченския мост, все още има време“, пише дипломатът.

На 11 април украинският президент Владимир Зеленски заяви, че по време на нова офанзива през 2024 г. украинската страна планира да разруши Кримския мост.

След началото на спецоперацията Украйна два пъти атакува Кримския мост.

На 8 октомври 2022 г. на моста беше взривен камион, петима бяха убити, а два участъка от автомобилната секция на моста се срутиха. На 2 май „Комерсант“, позовавайки се на резултатите от изследване на експлозиви, съобщи, че тази експлозия е извършена с помощта на самоделно взривно устройство с капацитет 10 тона TNT.

Второто нападение срещу Кримския мост, което също уби хора, се случи на 17 юли 2023 г. с участието на наземни дронове. Тогава семейна двойка загина, а дъщеря им беше ранена.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди един ден

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди един ден

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 2 дни

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Край с рекламите на хазарт във всички възможни медии в България?

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта....

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 20 часа

Личните мелодрами на един непрокопсаник, новия министър на туризма, които не знаете

Евтим Милошев, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Назначаването...

ПОЛИТИКАпреди един ден

Детрониран гнома от листите на ПиПитата-ДеБили! Прост, нагъл, безполезен!

Изненада! Ген. Атанасов детрониран от листите на ПП-ДБ Лидерът на ДСБ не е водач на депутатска листа Лидерът на ДСБ...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Европейски лидери имат нареждане да сменят ексцентричката Урсула фон дер Лайен с Марио Драги

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Палячото водещ се за шеф нс ЦРУ пак се издъни

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Перверзния Макрон го гони „пещерна русофобия“

Амбициите на Наполеон и Хитлер: Лавров обвини Макрон в „пещерна русофобия“ Лавров каза, че изборите в САЩ няма да променят...

СВЯТ

СВЯТпреди 4 часа

Армията на Германия минава под командването на американците

Военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) ще бъде прехвърлен под командването на НАТО (САЩ) до 2025 г. Това...

СВЯТпреди 12 часа

Над 40% от населението на САЩ е или бездомно, или живее в бедност. Средната класа е напълно изкормена

Със забавянето на икономиката на САЩ най-силно са засегнати тези, които се намират на дъното на икономическата хранителна верига. Бездомността...

СВЯТпреди 2 дни

Поляците са следващата жертва на вампирите от Вашингтон

Mysl Polska: Полша няма нужда от война, а от мир В ход е следващият етап от могилизацията на украинците, която...

СВЯТпреди 3 дни

Съдят истеричната вещица от Брюксел

Обвиненията са сериозни. Ще дадат под съд ръководството на ЕС Предстоят рокади във властовите структури на ЕС. Не става въпрос...

СВЯТпреди 3 дни

Германия с все по-мрачно икономическо бъдеще

Преките чуждестранни инвестиции в Германия са намалели с 12% за миналата година, тъй като европейската икономическа сила е привлякла по-малко...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени