Свържете се с нас

ТЕМА

Връхлита ни опасно горещо време: Половин България може да пламне





МВР и НИМХ предупреждават за червен и жълт код

Жълт код за горещо време е обявен за днес, 22 август, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Максималните температури днес ще са между 35° и 38°, в София – около 33°. Ще бъде слънчево и по-малко ветровито със слаб, в Източна България – умерен вятър от изток-североизток.

Слънчево и горещо ще бъде и по Черноморието с максимални температури между 30° и 33°. Вятърът ще бъде слаб до умерен, с посока от изток-североизток. Вълнението на морето ще е слабо, а температурата на морската вода е 25°-26°.

Добри условия за туризъм в планините – умерен вятър и малка вероятност за изолирани следобедни превалявания.

И през следващите дни ще се задържи без съществена промяна – предимно слънчево, с вероятност за изолирани следобедни превалявания.

От НИМХ и МВР предупреждават за обявен червен код за пожароопасност за половин България. Причините са екстремните температури и силният вятър, които се очакват във вторник и сряда. Междувременно Огромната стихия в Сакар, която беше захапала 15 000 дка гори, е овладяна, стана ясно в понеделник вечер.
Опасност

Червеният код за пожароопасност е обявен за областите Благоевград, Русе, Разград и Силистра, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Бургас и Пловдив. „Не палете огън на открито. Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и угарки от цигари. Техниката, използвана на полето и в гората, трябва да е технически изправна“, посочиха от пожарната. По техни данни общо 174 пожара са ликвидирани в страната за изминалото денонощие. Реагирано е на 208 сигнала за произшествия, при които има един пострадал човек.
Бързо

Само за ден избухнаха големи пожари край оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък. Огънят тръгнал от район в близост до сметището на община Мъглиж. От понеделник вечер е в сила частично бедствено положение на територията на община Казанлък. Пламъците бяха частично ограничени. На помощ на огнеборците се включиха и военнослужещи с хеликоптер от авиобазата в Крумово.

Пожарът избухна в близост до складовете на военния завод „Арсенал“, но не е стигнал до тях. Няма опасност и за околните населени места. В гасенето участват екипи на пожарната, горски служители и доброволци. Борбата с огъня е затруднена заради горещото време и силния вятър.

В същото време от пожарната в Свиленград обявиха, че огънят е овладян. Освен гори са засегнати лозя, орехи и бадеми.

„В неделя следобед, със засилване на вятъра, пожарът поемаше в различни посоки. Най-силно горя борова гора. Към 6.30 ч. в понеделник положението беше по-спокойно, пожарът е под контрол. Екипи продължават да работят на терен”, уточни на брифинг областният управител на Хасково Гинка Райчева. Предполага се, че огънят е тръгнал от забранено разчистване на пасища. Няма опасност за населените места, но бедственото положение в община Свиленград остава в сила. Издадена е заповед за забрана за селскостопански дейности след 11.00 ч. заради високите температури и силния вятър. Шефът на местната пожарна пък обясни, че е критичен участъкът от Левка до Младиново.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







ТЕМА

Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове





  • Обявени са кодове за опасно време
  • Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове

Кодовете за опасно време се връщат с пълна сила – в следващото денонощие ни чакат силни ветрове, дъжд и гръмотевици, показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология.

Към периода 16-19 април времето над България ще се определя от преминаващ студен атмосферен фронт и на много места у нас ще паднат дъждове, като по-значителни ще са тези над Централна и Южна България. По-високите западни полета и планините ще се примесват и със сняг. Вятърът над западните райони ще се ориентира от северозапад, а над източните ще се задържи от североизток и ще започне да нахлува студен въздух.

Картата на България е оцветена в жълто, а на места и в оранжево.

През нощта облачността ще е предимно значителна, на места главно в западните райони с валежи от дъжд. В Северозападна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. В останалата част от страната вятърът ще се задържи от юг-югозапад и ще е до умерен.

В сряда ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на повече места и по-интензивни ще са след обяд и вечерта. В Западна България се очакват значителни количества. Ще има и гръмотевични бури и условия за градушки. В Югоизточна България ще се задържи почти без валежи, но през нощта срещу четвъртък и там ще завали. В северозападната половина от страната вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, докато в югоизточната ще се задържи от юг-югозпад и ще е временно силен.

Максималните температури ще са от около 12° в крайните северозападни райони, до 27° на места в Източна България, в София – около 20°.

Над планините ще е предимно облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух, тогава и валежите ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 17°, на 2000 m – около 7°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но до вечерта ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с максимални температури между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Къде какъв код е обявен
Оранжев код синоптиците прогнозират за две области – Благоевград и Кюстендил, където се очакват обилни дъждове, гръмотевици и силен вятър.

Жълт код за силен вятър е обявен за областите Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, София-област, София-град, Пловдив, Стара Загора. В Търговище, София-област и Перник се очаква вятърът да е комбиниран с дъжд.

Жълт код за валежи и гръмотевици е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Добрич.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ТЕМА

Учените в шок: На нова планета сме, ако градусите не паднат до края на 2024-а





Изменението на климата може да отиде в неизследвана територия, ако температурите не паднат до края на годината. Това предупреди водещ учен пред Би Би Си, след като във вторник стана ясно, че миналият месец е бил най-топлият март в света, удължавайки месечните температурни рекорди до 10 поредни.

Това подхрани опасенията сред експертите, че светът може да навлезе в нова фаза на още побързо изменение на климата.

“До края на лятото, ако все още наблюдаваме рекордни температури в Северния Атлантик или другаде, тогава наистина сме се преместили в неизследвана територия”, обяви Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания “Годард” на НАСА.

по-топъл от прединдустриалните времена – преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива – според службата на ЕС за изменението на климата “Коперник”.

Това е 10-ият пореден месечен рекорд във фаза на затопляне, който разби всички предишни. През последните 12 месеца средните глобални температури са били с 1,58°C над прединдустриалните нива.

Все още по-дългосрочните тенденции на затопляне са почти в съответствие с очакванията и повечето изследователи не вярват, че климатът е навлязъл в нова фаза. Но учените се борят да обяснят точно защо краят на 2023 г. е бил толкова топъл.

Мартенският рекорд беше очакван. Климатичният феномен Ел Ниньо, който започна миналия юни и достигна своя връх през декември, добавя топлина към вече съществуващата, внесена в атмосферата от изгарянето на изкопаеми горива. Именно те са основният двигател на високите температури.

Но градусите започнаха да чупят рекорди с особено голяма разлика около миналия септември, а тогава Ел Ниньо все още се развиваше, така че не може да е обяснение за цялата допълнителна топлина.

Д-р Шмид е загрижен какво означава това за бъдещите прогнози.

“Нашите прогнози се провалиха доста драматично за спецификата на 2023 г. и ако предишните статистики не работят, тогава става много потрудно да се каже какво ще се случи в бъдеще”, предупреждава ученият.

“Все още се опитваме да разберем защо ситуацията се промени толкова драстично в средата
на миналата година и колко дълго ще продължи тя, дали е фазово изместване, или е пробив в
дългосрочните климатични тенденции”, заяви д-р Саманта Бърджис от “Коперник”.

Даяна Урге-Ворсац, заместник-председател на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата, отбеляза, че планетата се затопля с температури от 0,3 градуса на десетилетие през последните 15 години, почти двойно повече, отколкото за периода около 1970 г.

“Това в границите на променливостта на климата ли е, или сигнал за ускорено затопляне?

Притеснението ми е, че може да е твърде късно, ако просто изчакаме да видим”, допълни Даяна Урге-Ворсац.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Очакват конфликти в Европа за вода





Европейската комисия възнамерява да публикува доклад, в който ще предупреди за възможна враждебност между страните от ЕС в близко бъдеще заради недостига на вода, пише вестник Politico.

Конфликтите в рамките на европейската организация може да са следствие от глобалното затопляне, тъй като не всички страни са готови за него. Недостигът на вода ще застраши почти всеки аспект от живота: храна, инфраструктура, здраве на хората и основни икономически дейности, отбелязва изданието.

Тези рискове могат да се появят в различни форми, някои от които включват повишена конкуренция за водни ресурси между сектори и употреби, включително потенциален риск от конфликти в рамките на държавите-членки “, се казва в него .

По този начин ЕК планира да призове страните членки да ускорят подготовката за борба с изменението на климата. Според изданието документът ще съдържа първата европейска оценка на климатичните рискове въз основа на доклад на Агенцията по околна среда (ЕАОС).

По-рано Сергей Мухаметов, старши преподавател в катедрата по океанология на Географския факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“, заяви, че глобалното затопляне на Земята може да се ускори поради повишаване на температурата на повърхността на Световния океан.

Той също така обясни, че топлата вода абсорбира въглеродния диоксид по-зле и освен това нивата на океаните могат да се повишат, тъй като водата се разширява при нагряване.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 7 дни

Приключи „славният път“ на „политика“ фурнаджийска лопата Явор Божанков. Синът му застреля дете с боен пистолет!

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 3 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Москва изплаши клоуните от Великобритания и Европа, загубаха на дар слово

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Русия – най-важното: Три причини защо Си Дзинпин не „мигна“ в Париж

Си Дзинпин, възмутен от опитите на Запада да окаже натиск върху него, за да повлияе на Русия по отношение на...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Пътуването на Си Дзинпин в Европа: Всичко е подготвил Путин

Има дълбока символика в последователността от посещения на Си Дзинпин по време на пътуването му до Европа. Това е демонстрация...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Западът готви нови „цветни революции“

Политиката на САЩ, Европейския съюз и НАТО в Централна Азия увеличава опасността от „цветни революции“ в страните от региона. Това...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Консервативните сили набират преднина

Преди Европейските избори: Консервативните сили набират преднина. Крайнодесните консервативни партии консолидират позициите си в навечерието на изборите за Европейски парламент,...

СВЯТ

СВЯТпреди 8 часа

Столтенберг произнесе присъда за Киев: Три причини защо НАТО се отказва от Украйна

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби...

СВЯТпреди 3 дни

Мутанта Терзиев нахлупи очила като мутреса, да изглеждал по интелегентен, но велоалеите му се превърнаха в алеи за боклуджийски кофи

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да...

СВЯТпреди 3 дни

Путин се срещна със Си Дзинпин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си...

СВЯТпреди 3 дни

Ще наводним Европа с мигранти!

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти,...

СВЯТпреди 3 дни

На ръба на гражданска война сме!

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени