Свържете се с нас

ТЕМА

Ердоган с неговите игри: Командирите от „Азов“ са разменени за Зеленски





Русия продължава да шуми за екстрадирането в Украйна на командирите на неонацисткия, езически и сатанински батальон „Азов“*. Турският президент безцеремонно наруши обещанието си, а Москва не бърза да отговори.

Малцина обаче се чудят защо тарторите и убийците са преместени в Киев, какво точно ще правят. И дали ще простят на самия Зеленски, който преди година беше открито обвинен в предателство.

Няма къде да се сложи клеймо

Припомняме, на 8 юли Владимир Зеленски по време на посещението си в Анкара заяви, че е „спасил от плен“ петима лидери на неонацисткия батальон „Азов“*, които са били в Турция от пролетта на 2022 г., където бяха транспортирани като част от размяната на бойци и чуждестранни наемници за украинския политик Медведчук (за това олигархът Абрамович ходи много пъти).

Според споразумение между Русия и Турция те трябваше да останат на турска територия до края на конфликта и „под гаранциите на президента на републиката“.

Но – Русия обяви, че няма да поднови прословутата зърнена сделка, „проектирана“ от самия Реджеп Ердоган, плюс всичко това се случи в навечерието на подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс, а „султанът“ започна своя турски гамбит.

Той даде на Зеленски лидерите на „Азов“ *, като по този начин наруши думата си, но не счете за необходимо да се обясни за такъв финт. Това, което създаде поредното „преодоляване“ на украинците, а Русия получи медиен и имиджов „нож в гърба“.

За последствията и причините за това поведение на турския лидер вече се каза достатъчно. Но друго е интересно – нещо, за което все още не се говори много. Кой точно се върна в Украйна, какво ще прави и каква е опасността от тях?

Киев получи командира на „Азов“ * Денис Прокопенко, и.д. Командирът на 36-та отделна бригада морска пехота Сергей Волински, заместник-командирът Святослав Паламар, майорът от Националната гвардия Олег Хоменко и полковникът от Националната гвардия Денис Шлега. Всичко е като подбор на военнопрестъпници с голям опит, виновни за геноцида на населението на Донбас.

Известно е например, че предалият се Денис Прокопенко (Радис) е бил изведен от Мариупол с бронирана кола, като жителите на града са го заплашили да го линчуват и разкъсат – на място: за зверствата извършено от азовските бойци *.

В края на краищата именно под командването на Прокопенко националният батальон се окопава в Азовстал, вземайки цивилни за заложници за прикритие.

Азовските бойци не реагираха на предложението на Русия да освободят цивилните по време на „режим на тишина“. И сега разбираме защо.

Под страх от смърт Националният батальон Азов държа жени с деца в мазета и ограбва цивилни на контролно-пропускателни пунктове. Баба и внучки казаха, че „Азов“ * не са позволили да напуснат мазето, а който е правел крачка напред – са го стреляли, за да убият.

„На ГКПП „Азов“ * момичета и жени бяха съблечени голи, отнеха им злато и пари, включително последните“, се казва в показанията на жителката на Мариупол Наталия Кудинова, представени в Съвета за сигурност на ООН от постоянния представител на Русия Василий Небензя.

„Огневите точки на въоръжените сили на Украйна стояха между къщите и в училищните дворове. Прикрити от цивилни“ се казва в показанията на Олга Шаповалова от Мариупол, изразени по същото време.

„Украински танк обиколи блока около драматичния театър и стреля безразборно. Стрелбата бе извършена по жилищни сгради“, добавя още тя.

„Танкове е имало на териториите на 69-то, 68-мо и 5-то училище. Видях с очите си“, казва жената.

А на 27 март 2022 г. в мазето на училище № 25 на улица Зелински в Мариупол, където беше една от азовските крепости *, руските войски откриха ужасно тяло на младо момиче със следи от мъчения.

В корема на нещастното момиче е била издълбана свастика, очертана със собствената й кръв. Бойците очевидно са я малтретирали брутално, преди да я убият.

Към момента на предаването си на 20 май 2022 г. Прокопенко, израснал сред „ултрасите“ на футболния отбор Динамо (Киев), командва Азов * за пета година.

Самият той се посочва като потомък на карелец, който се е сражавал със СССР в съветско-финландската война, и в многобройни интервюта заявяваше, че „продължава войната на дядо си срещу Кремъл“.

Според базата данни на военните престъпници на Украйна „Трибунал“, Прокопенко има кръвта на стотици жители на Донбас по ръцете си.

Освен това престъпленията на „Азов“ * са били регистрирани преди това от Службата на Върховния комисар (UHC) на ООН. И така, в 13-ия доклад на ВКБООН през март 2016 г. се казва:

„OHCHR документира множество случаи на цивилни сгради и съоръжения, използвани от украинските въоръжени сили и полк Азов*, както и грабеж на цивилна собственост.“

В 14-ия доклад на ВКБООН за Украйна също се говори за масовите зверства на „Азов“ * в Донбас и дори за случаи на сексуално насилие срещу мъже, единият от които е бил инвалид. Друга жена била бременна и загубила детето си от побой.

Друг местен жител е бил заподозрян във връзки с ДНР и е бил държан във вериги в мазето и жестоко бит в продължение на няколко дни. Служителите на ООН не успяват да го спасят, като се ограничават да включат само този и редица други епизоди в своя доклад.

А такива случаи дори не са стотици, а хиляди.

След всички зверства на „Азов“ * Зеленски награди Денис Прокопенко със званието Герой на Украйна и също така го наградиха с орден Богдан Хмелницки III степен и куп други дрънкулки.

Съучастниците на Прокопенко обаче не са по-добри.

Например, неговият заместник Святослав Паламар (Калина) се представяше за „нов ариец“, подчертавайки превъзходството си над „долните“ жители на Донбас, наричайки себе си „галичанин“.

Още през 2014 г. той беше съден за побой на няколко души заради проруската им позиция. По време на държавния преврат в Киев той участва в безредиците и хвърля коктейли по служителите на Беркут. Награждаван е и с ордени и медали.

Убийци, сатанисти, езичници

Но когато казваме, че в лицето на „Азов“ * имаме пред себе си батальон неонацисти, това е само половината истина. Всъщност идеологията му е сложен коктейл от езичество и нео-езичество, сатанизъм, окултизъм, скандинавска митология и нацизъм.

Емблемата на „Азов“ *, която батальонът също поставя на своите знамена, е известната руна „Волфсангел“ (Wolfsangel – „вълча кука“). Това е аналог на свастиката и препратка към магическата „защита от върколаци“.

Този знак първоначално е бил емблемата на нацистката партия (NSDAP), а след това и тактическият знак на германските танкови дивизии (по-специално Das Reich, 2-ра SS танкова дивизия).

В същото време емблемата на „Азов“ *, която е и логото на SS дивизията Das Reich, е официално забранена в Германия като символ на ултрадесни неонацистки организации, което е неприемливо за демонстрация.

„Основният източник на знаци, преосмислени от крайната десница, са германските руни и символи. Много от тези знаци изиграха роля в Третия райх и впоследствие бяха забранени като символи на десни екстремистки партии и организации“, се отбелязва в материалите за германската полиция.

Убийства за славата на Перун

Но идеологията не се ограничава до германския фашизъм, използващ древни германски руни. В много места на дислоциране на „Азов”* са открити и продължават да се откриват езически храмове, където според вече потвърдена информация са извършвани човешки жертвоприношения.

Трудно е да се повярва в 21 век, но такава смразяваща дивотия е реалността на съвременна Украйна.

Така през юли 2016 г. бойците инсталираха в базата си в Мариупол идол на езическия бог Перун, на когото правиха жертвоприношения.

„Уважавайки украинската история и култура, Азовският полк* утвърждава образа на покровителя на княжеството и отряда, бога на гръмотевицата, светкавицата и гръмотевицата – Перун“, се казва тогава в съобщението на пресслужбата на „Азов“*.

Тоест, отново, това не е някаква пропаганда, не нечия измислица. Това е официално. Признато от Киев и, за съжаление, от световната общност.

В голямо разследване за Азов * Цариград вече писа как бойците от този батальон през 2015 г., близо до село Широкино в Донбас, извършиха ритуал на жертвоприношение на Перун, когато изгориха опълченец от ДНР, разпнат на кръст.

През 2017 г. по същия начин „Азов“ * и бивши членове на „Десния сектор“ ** принесоха в жертва на Перун хора от друго опълчение.

Идеологията на нацизма е с батальон „Азов“* от самото му създаване от Андрей Билецки, бивш депутат от Радата и лидер на „бялото движение“, който мечтаеше за кампания „срещу ръководеното от семитите нечовечество“.

В интервю за британския Financial Times Билецки призна, че повечето от бойците на националния батальон са националисти, които почитат Степан Бандера, което „съответства на възгледите на мнозинството украинци“.

Не национален батальон, а частна охранителна фирма под контрола на олигарсите

Но на фона на зверствата и идеологическата основа на бойците от омразната структура трябва да се има предвид един изключително важен момент.

Батальонът Азов * първоначално е създаден с парите на украинския олигарх Игор Коломойски, „кръстника“ на Зеленски в политиката, като негова собствена частна армия.

Това стана известно още на 1 август 2014 г., когато Борис Филатов, заместник-олигарх като губернатор на Днепропетровска област, написа сензационен пост във Facebook*** (вече недостъпен) за спиране на финансирането на Азов* поради конфликт с Олег Ляшко, който също е плащал за батальона. И тогава Билецки застана на страната на Коломойски.

Въпреки че – с течение на времето „Азов“ * започна да получава пари от различни източници.

След Майдана, когато Арсен Аваков зае стола на ръководителя на Министерството на вътрешните работи (тогава той допринесе още много за освобождаването на Билецки от следствения арест, където той се озова при Янукович), държавният бюджет също започна да плаща на националния батальон.

Приблизително по същото време Билецки привлече финансовата подкрепа на директора на украинските национални информационни системи Светлана Зварич, през 2015 г. тя отпусна на Азов * 20,1 милиона гривни (около половин милион долара по тогавашния курс), половината от които отидоха за закупуване на униформи , обувки и друга екипировка.

До 2016 г. обемът на помощта на Зварич за Азов* надхвърли 50 милиона гривни. Между другото бяха закупени армейски трактори, картечници, други оръжия, както и италиански и американски армейски обувки, за които по-късно Билецки гордо каза, че неговите войници след тези доставки просто презират да носят оборудването на въоръжените сили на Украйна.

Азов не пренебрегна дори откровената престъпност: неговите бойци не само опустошиха Донбас, ограбвайки всичко, което можеше да бъде плячкосано, бойците започнаха да извършват „бивши“ атаки срещу инкасатори, които превозваха пари за участниците в така наречената АТО. И в Киев си помислиха: нещо не е наред.

Ето откъс от съобщение на една от украинските медии с цитат от тогавашния ръководител на СБУ Василий Грицак.

Държавите забраниха финансирането на „Азов“*. Но на Зеленски не му пука

Днес в Украйна не е обичайно да се помни това, особено след такива почетни награди на лидерите на батальона от Зеленски и неотдавнашното епично завръщане на последния от Турция в Украйна.

Между другото, докато петимата лидери на батальона бяха в Турция, те получиха издръжка четири пъти по-висока от нормите, установени от кабинета на министрите на Украйна: 248 долара на ден като дневни и 480 долара за наем.

Освен това се оказа, че бойците също са се обърнали към украинските власти с молба да осигурят пътуването на техните роднини до Турция на почивка за държавни разноски.

И сега „Азов“*, разбира се, се финансира пряко от киевския режим, а средствата от западната помощ за Украйна отиват за осигуряването му.

И, между другото, това е въпреки факта, че Съединените щати имат официална забрана за финансиране на батальон Азов * (параграф Sec. 8131 в Закона за консолидирани бюджетни кредити на Конгреса на САЩ от 2017 г.).

Никой обаче не следи какво прави режимът в Киев с парите, ако не може да намери оръжията, прехвърлени в Украйна по-късно във Вашингтон.

Бомба със закъснител при режима в Киев

През април 2023 г. американският Washington Post в дълга статия за подготовката на украинците за контранастъпление написа, че почти четвърт милион украинци ще навършат 18 години тази година, те ще бъдат достатъчно възрастни, за да отидат на война.

Украинските власти вече създадоха ново формирование, наречено „Офанзивна гвардия“, състоящо се от осем щурмови бригади. Освен това „Азов“ * вече също ще бъде част от тази формация.

„От началото на февруари повече от 5000 души са подали молби да се присъединят към т.нар. батальон Азов*, противоречива дясна милиция, която стана част от Националната гвардия на Украйна“, се казва в материала.

Вестникът публикува снимки от тренировъчния лагер в Азов * и съобщава, че новобранците от националния батальон сега се обучават от американски инструктори (вероятно те също сега се покланят на Перун, Один и не пренебрегват човешките жертви).

Но – нека го поправим: набирането на „Азов“ * е в разгара си от пролетта на тази година. И сега батальонът отново ще има онези ръководители, които го командваха в годините на геноцида на населението на Донбас.

Идеологията на „Азов“* вече ще се презареди по старите канони. И тук стигаме до най-интересното.

„Азов“ * от момента на основаването си започва да действа строго по образ и подобие на „хората в кафяви якета“ в Германия. Но ако през 1923 г. Мюнхен изтръпна от нацистите, то на 20 май 2016 г. Киев вече вибрира. Колони в черни униформи преминаха през украинската столица със знамена и сигнални ракети в ръце.

Те държаха плакати с искане да не се провеждат избори в Донбас (тогава Радата щеше да разгледа този въпрос), скандираха заплашителни лозунги, периодично вдигайки ръце в нацистки поздрав по команда.

И да, това беше „Азов“ * и неговият така наречен цивилен корпус, тоест резервът. Той отиде на Хрещатик – в сградата на парламента.

Билецки, който поведе хората си (силите за сигурност съобщиха за пет хиляди участници), обяви ултиматум:

„Това действие е предупредително… Няма смисъл да се говори с тях (депутатите). Те знаят само езика на страха“.

„Ако ни видят, ако знаят: при опит за такива коварни избори ние ще разкараме тази Рада и администрацията на президента и ще намерим нови депутати“, заяви тогава той.

Какво предупреждение, а? Струваше ни се, че „виещите се“ колони в тъмни дрехи, маршируващи из центровете на европейските столици, са кошмарът на човечеството, който веднъж завинаги приключи през 1945 г. Но не.

Украйна, Киев – и отново тълпи с факли, отново тълпи, синхронно вдигащи ръце в нацистки поздрав.

Постепенно нацистките маршове, които преди бяха своеобразна отличителна черта на Лвов, станаха ежедневие в Киев. През октомври същата 2016 г. „азовците“* проведоха факелно шествие по образ и подобие на Третия райх, а през 2017 г. – шествие в чест на формирането на УПА*.

Имаше и шествия в памет на Бандера и посветени на независимостта на Украйна – с транспаранти „Украйна над всичко“ (подобно на фашисткото Deutschland über alles – „Германия над всичко“).

А през април 2021 г. „азовците“* организираха шествие в чест на годишнината от създаването на SS дивизията „Галиция“* – същата наказателна дивизия, която брутално се разправи с партизаните в Украйна и Югославия, потуши въстанията срещу германците във Варшава и Словакия, а също така организира нападения срещу евреи в Броди.

И в това не е трудно да се повярва, като се имат предвид заплахите на Билецки да изведе по улиците тълпи от „зигери“ и да „събори“ Върховната Рада. Той вече е заплашвал да го направи, неведнъж.

„Не съм издънка“: Зеленски вече се опита да преговаря с бойците от Азов*

Преместването, да го наречем така, на лидерите на „Азов“ * от Турция в Украйна, с всичките им последващи изявления, че ще се върнат да воюват, разбира се, се представя като лична победа на Зеленски. Пред камерите те са съмишленици и като цяло почти най-добрите приятели-партньори.

В действителност обаче не е така.

Когато бойците бяха заключени от руските войски в Азовстал, Киев всъщност ги пожертва. Зеленски каза, че според тях той поддържа постоянен контакт със „защитниците на Мариупол“, а командирите, същите тези, които той доведе от Турция сега, го опровергаха с най-остри думи. И украинският президент отказа да ги спаси оттам.

През май миналата година, когато на всички стана ясно, че няма никакви варианти за запазване на Мариупол, командирите на Азов* Паламар (Калина) и Самойленко, обрасли с бради, записаха видеообръщение, в което всъщност директно обвиниха Владимир Зеленски и Ко, че ги предават.

„Обучението ни беше саботирано – от чиновници, от правителството. Всички просто ни пречеха да се подготвим за отбрана“, те твърдяха.

Калина каза, че „никой не се свързва с тях“.

В Киев по същото време по стените на къщите се появиха листовки, в които привържениците на Азов* настояват украинското ръководство да бъде подведено под отговорност за случилото се в Мариупол.

Сега лидерите на омразната структура се завърнаха. И казаха, че са готови отново да отидат на фронта, което означава, че отново ще получат оръжие и подчинени.

Но какво ще се случи след това? Ще преглътнат ли оплакванията си и ще простят ли на Зеленски, че ги предаде преди година?

Тук си струва да си припомним историята, която се случи през есента на 2019 г., когато „азовците“* поставиха ултиматум на Киев, отказвайки да се оттеглят от селището Золото, както поиска самият Зеленски. Тръгнал лично да ги убеждава, но „разговорът“ прераснал в свадлива престрелка.

„Не съм издънка! Исках да видя разбиране в очите, но видях един човек, който мислеше, че пред него стои някаква чаша“, закле се президентът на Украйна.

А споменатият по-горе Билецки скоро директно го заплаши с въоръжен бунт.

Какво следва от това?

Междувременно реалността сега е различна. Неуспехът на контранастъплението, отказът да се приеме Украйна в НАТО, намаляването на западното финансиране – всичко това може да стане повод Азов * да се разправи с всички, които седят на улица Банкова в Киев.

Тук и Вашингтон, и Брюксел няма да помогнат: F-16 няма да летят до Киев да бомбардират „Азов“*, за да спасят кожата на Зеленски.

И в този контекст екстрадицията от Ердоган в Киев на лидерите на „Азов“ * играе с нови цветове.

Да, в медиите това е гръмка „победа“, която украинските медии продължават да преувеличават. Но в действителност нещата могат да се развият по съвсем различен начин.

Спомнете си как беше едно време с освобождаването на летеца-стрелец Надежда Савченко, осъдена в Русия за съучастие в убийството на руски журналисти – тогава я направиха героиня и я отведоха в Радата. И тя организира първо един демарш, после втори, трети. Тя беше обвинена в саботаж.

Само че в края на краищата лидерите на една радикална групировка – частна охранителна фирма, контролирана от олигархията – изобщо не са Савченко.

Самият режим ги направи „герои“, зад тях стои истинска бойна сила. И многократно са доказвали, че умеят да диктуват условия на ръководството на страната си.

Между другото, през 2019 г., в Деня на независимостта на Украйна, когато Денис Прокопенко получи ордена на Богдан Хмелницки, той не даде военен поздрав на Зеленски. След това се появи вълна от слухове за заплахите на „Азов“ * към президента.

Но тогава се появи официалната версия – уставът на учението уж не позволява да се поздравява цивилен и уж не е имало неуважение към киевския лидер от страна на Прокопенко.

Що се отнася до самия Азов*, той, за съжаление, изобщо не беше победен в Мариупол. Да, те заловиха около половината от активните бойци, особено младите. Известно е обаче, че „старците“ все още седят из цяла Украйна и са готови всеки момент да вдигнат „спящите“ националистически клетки. Включително срещу самия Киев.

* Терористичната организация е забранена в Русия.

**Екстремистка организация, забранена в Русия.

*** Дейностите на компанията Meta, която притежава тази социална мрежа, са забранени в Русия.

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







ТЕМА

Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове





  • Обявени са кодове за опасно време
  • Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове

Кодовете за опасно време се връщат с пълна сила – в следващото денонощие ни чакат силни ветрове, дъжд и гръмотевици, показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология.

Към периода 16-19 април времето над България ще се определя от преминаващ студен атмосферен фронт и на много места у нас ще паднат дъждове, като по-значителни ще са тези над Централна и Южна България. По-високите западни полета и планините ще се примесват и със сняг. Вятърът над западните райони ще се ориентира от северозапад, а над източните ще се задържи от североизток и ще започне да нахлува студен въздух.

Картата на България е оцветена в жълто, а на места и в оранжево.

През нощта облачността ще е предимно значителна, на места главно в западните райони с валежи от дъжд. В Северозападна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. В останалата част от страната вятърът ще се задържи от юг-югозапад и ще е до умерен.

В сряда ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на повече места и по-интензивни ще са след обяд и вечерта. В Западна България се очакват значителни количества. Ще има и гръмотевични бури и условия за градушки. В Югоизточна България ще се задържи почти без валежи, но през нощта срещу четвъртък и там ще завали. В северозападната половина от страната вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, докато в югоизточната ще се задържи от юг-югозпад и ще е временно силен.

Максималните температури ще са от около 12° в крайните северозападни райони, до 27° на места в Източна България, в София – около 20°.

Над планините ще е предимно облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух, тогава и валежите ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 17°, на 2000 m – около 7°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но до вечерта ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с максимални температури между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Къде какъв код е обявен
Оранжев код синоптиците прогнозират за две области – Благоевград и Кюстендил, където се очакват обилни дъждове, гръмотевици и силен вятър.

Жълт код за силен вятър е обявен за областите Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, София-област, София-град, Пловдив, Стара Загора. В Търговище, София-област и Перник се очаква вятърът да е комбиниран с дъжд.

Жълт код за валежи и гръмотевици е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Добрич.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ТЕМА

Учените в шок: На нова планета сме, ако градусите не паднат до края на 2024-а





Изменението на климата може да отиде в неизследвана територия, ако температурите не паднат до края на годината. Това предупреди водещ учен пред Би Би Си, след като във вторник стана ясно, че миналият месец е бил най-топлият март в света, удължавайки месечните температурни рекорди до 10 поредни.

Това подхрани опасенията сред експертите, че светът може да навлезе в нова фаза на още побързо изменение на климата.

“До края на лятото, ако все още наблюдаваме рекордни температури в Северния Атлантик или другаде, тогава наистина сме се преместили в неизследвана територия”, обяви Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания “Годард” на НАСА.

по-топъл от прединдустриалните времена – преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива – според службата на ЕС за изменението на климата “Коперник”.

Това е 10-ият пореден месечен рекорд във фаза на затопляне, който разби всички предишни. През последните 12 месеца средните глобални температури са били с 1,58°C над прединдустриалните нива.

Все още по-дългосрочните тенденции на затопляне са почти в съответствие с очакванията и повечето изследователи не вярват, че климатът е навлязъл в нова фаза. Но учените се борят да обяснят точно защо краят на 2023 г. е бил толкова топъл.

Мартенският рекорд беше очакван. Климатичният феномен Ел Ниньо, който започна миналия юни и достигна своя връх през декември, добавя топлина към вече съществуващата, внесена в атмосферата от изгарянето на изкопаеми горива. Именно те са основният двигател на високите температури.

Но градусите започнаха да чупят рекорди с особено голяма разлика около миналия септември, а тогава Ел Ниньо все още се развиваше, така че не може да е обяснение за цялата допълнителна топлина.

Д-р Шмид е загрижен какво означава това за бъдещите прогнози.

“Нашите прогнози се провалиха доста драматично за спецификата на 2023 г. и ако предишните статистики не работят, тогава става много потрудно да се каже какво ще се случи в бъдеще”, предупреждава ученият.

“Все още се опитваме да разберем защо ситуацията се промени толкова драстично в средата
на миналата година и колко дълго ще продължи тя, дали е фазово изместване, или е пробив в
дългосрочните климатични тенденции”, заяви д-р Саманта Бърджис от “Коперник”.

Даяна Урге-Ворсац, заместник-председател на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата, отбеляза, че планетата се затопля с температури от 0,3 градуса на десетилетие през последните 15 години, почти двойно повече, отколкото за периода около 1970 г.

“Това в границите на променливостта на климата ли е, или сигнал за ускорено затопляне?

Притеснението ми е, че може да е твърде късно, ако просто изчакаме да видим”, допълни Даяна Урге-Ворсац.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Очакват конфликти в Европа за вода





Европейската комисия възнамерява да публикува доклад, в който ще предупреди за възможна враждебност между страните от ЕС в близко бъдеще заради недостига на вода, пише вестник Politico.

Конфликтите в рамките на европейската организация може да са следствие от глобалното затопляне, тъй като не всички страни са готови за него. Недостигът на вода ще застраши почти всеки аспект от живота: храна, инфраструктура, здраве на хората и основни икономически дейности, отбелязва изданието.

Тези рискове могат да се появят в различни форми, някои от които включват повишена конкуренция за водни ресурси между сектори и употреби, включително потенциален риск от конфликти в рамките на държавите-членки “, се казва в него .

По този начин ЕК планира да призове страните членки да ускорят подготовката за борба с изменението на климата. Според изданието документът ще съдържа първата европейска оценка на климатичните рискове въз основа на доклад на Агенцията по околна среда (ЕАОС).

По-рано Сергей Мухаметов, старши преподавател в катедрата по океанология на Географския факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“, заяви, че глобалното затопляне на Земята може да се ускори поради повишаване на температурата на повърхността на Световния океан.

Той също така обясни, че топлата вода абсорбира въглеродния диоксид по-зле и освен това нивата на океаните могат да се повишат, тъй като водата се разширява при нагряване.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 7 дни

Приключи „славният път“ на „политика“ фурнаджийска лопата Явор Божанков. Синът му застреля дете с боен пистолет!

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 3 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Москва изплаши клоуните от Великобритания и Европа, загубаха на дар слово

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Русия – най-важното: Три причини защо Си Дзинпин не „мигна“ в Париж

Си Дзинпин, възмутен от опитите на Запада да окаже натиск върху него, за да повлияе на Русия по отношение на...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Пътуването на Си Дзинпин в Европа: Всичко е подготвил Путин

Има дълбока символика в последователността от посещения на Си Дзинпин по време на пътуването му до Европа. Това е демонстрация...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Западът готви нови „цветни революции“

Политиката на САЩ, Европейския съюз и НАТО в Централна Азия увеличава опасността от „цветни революции“ в страните от региона. Това...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Консервативните сили набират преднина

Преди Европейските избори: Консервативните сили набират преднина. Крайнодесните консервативни партии консолидират позициите си в навечерието на изборите за Европейски парламент,...

СВЯТ

СВЯТпреди 7 часа

Столтенберг произнесе присъда за Киев: Три причини защо НАТО се отказва от Украйна

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби...

СВЯТпреди 3 дни

Мутанта Терзиев нахлупи очила като мутреса, да изглеждал по интелегентен, но велоалеите му се превърнаха в алеи за боклуджийски кофи

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да...

СВЯТпреди 3 дни

Путин се срещна със Си Дзинпин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си...

СВЯТпреди 3 дни

Ще наводним Европа с мигранти!

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти,...

СВЯТпреди 3 дни

На ръба на гражданска война сме!

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени