Свържете се с нас

СПОРТ

Николай Вакареев най добрият треньор по плуване в България





Николай Вакареев: В Белград на европейското Петър показва това, което сме тренирали, силната конкуренция го концентрира

В студена зима водата в дома му замръзва, съпруга и децата остават без вода, докато треньорът е на лагер със състезателите си, спомня си наставникът на световния рекордьор за юноши на 400 м кроул

След 39 години край басейна и стотици деца научени да плуват, Николай Вакареев стана първият в историята на българското плуване треньор на световен рекордьор. Специалистът от Сандански е бивш национален състезател, а от 1985 година, вече 39 години, през септември т. г. се навършват, е треньор. Като състезател коронните му дисциплини са 200 и 400 м кроул. През 1978 – 80 година се подготвя за олимпиадата в Москва. “Трябваше да плувам в щафетата 4 по 200 м св. Стил”, спомня си с тъга Николай. По стечение на обстоятелствата друг състезател заминава на Олимпийските игри вместо него и така…

Година по-късно, през 1981 г. стартира на Европейското първенство за мъже и жени в Сплит, тогава Югославия, на 200 м св. стил и щафетата на 4 по 200 м св. стил. Спомените му като състезател остават в сянката на успехите му като треньор. Под негово ръководство Антъни Иванов постига най-силните си резултати. От 3 години световният рекордьор на 400 м св. Стил за юноши и трикратен европейски шампион от Белград 2023 Петър Мицин също тренира при Николай Вакареев. Радостта, щастието, успеха, емоциите и цялата еуфория от успеха на тандема Вакареев – Мицин не биха могли да се опишат. Рекордът, медалите и победите са факт. Но след като емоциите отминат, всичко започва пак отначало, казват твърдо стъпили на земята треньор и състезател. Голямата им цел е Олимпиадата в Париж. За подготовката на Петър Мицин, тренировъчните натоварвания, таланта, уникалната издръжливост и усърдност, Николай Вакареев сподели пред нас.

– Господин Вакареев, честито и поздравления за успеха и радостта, която донесохте не само на плуването, но и на цяла България! Бихте ли разказали кога и кака започна подготовката на Петър тази година?

– Започнахме новия цикъл от 1 януари с общоподготвителна работа – лагер в Турция,Одрин, който бе базов. Плуват се повече километри, в рамките на 10 – 12 км на ден. В тези “тежки” 4 – 5 седмици имахме между тях по една възстановителна седмица, като след тежък лагер. После продължихме и първият цикъл завърши с Държавното отборно първенство на 9 – 10 април в Бургас. След това имахме почивка. Между другото направихме и 2 участия на състезания – едното беше в Турция през март и след това участвахме на “Мултинейшън” на 1 – 2 април в Кипър.

И на двата турнира Петър подобри националните рекорди на 200 и 400 м, а това беше краят на първия цикъл. Точно бяхме влезли в състезателен период и завършихме цикъла с Държавното отборно април.

– Какво натоварване е необходимо в подготвителния цикъл на тренировки, за да се постигнат тези резултати. Колко километра седмично е плувал Петър?

– Тренираме двуразово, в събота една тренировка, в неделя почивка. В началото правихме, първите 3 седмици в Турция, по 10 – 11 тренировки средно по 6 км на тренировка – от 60 до 65 км. Следващите седмици, когато започнахме по специалната работа – намаляваме обема до 50 – 55 км седмично и вдигаме интензивността. Състезателят влиза в смесен режим (аеробно-анаеробна зона) на работа, максимална кислородна консумация и състезателно темпо.

– Тренировките за ОФП вие ли ги водите?
– В националния отбор има треньор, който отговаря за физическата подготовка и той се занимава. Точно в този период се работи усилено и активно за физическа подготовка. Някой път тренировката е след първата на вода, другата е преди втората на вода, общо взето след плуването и ОФП.

– Вие ползвате ли методика на тренировка на чужди специалисти или или водещото за вас като треньор състезателят?

– Използвам моя опит и моя методика по отношение на отделните периоди. Общо взето се учиш от всякъде, взимаш нещо, което смяташ, че методически е полезно за подготовката и си съставяш план. Следиш развитието му в определените зони на работа. Поставяме си определени цели, може да са различни. Това съм прилагал като принцип на работата ми и в годините назад. Използвал съм всичко, което чета постоянно, това, което виждам в състезателя като състояние и възможности. Случват се нещата, но не спирам и постоянно се обучавам.

– Може ли да се каже, че и от Петър Мицин се учите?

– Да и от него се уча, нали постоянно наблюдавам как понася натоварванията, как се чувства, как се възстановява, имам обратна връзка. Наблюдавам Петър как реагира на самата тренировка. Как понася сериозните натоварвания и ако нещо не му понася го променям.

– Как контролирате и следите състоянието на Петър Мицин за натоварванията по време на тренировки?

– Когато е обща работа с пулс. Когато имаме специални цели, за които да следя състоянието в определените зони ползвам лактат. Имам апарат и стандартизираните серии ги правим периодически и съблюдавам, сравнявам развитието и анализирам.

– Какъв е пулсът на Петър Мицин в нормално състояние?

– Обикновено е от 50 до 60 удара в минута.

– Означава ли това , че понася големи натоварвания?

– Да, понася големи натоварвания и при това дълго време, много е функционален

– Казахте, че не сте очаквали в Белград да постави световен рекорд. Разбираемо е, защото не обичате да изпреварвате събитията. Защо ви изненада, след като очевидно е бил подготвен за 3:44,31 мин. на 400 м св. стил?

– Да, наистина съм реалист и в последните състезания, в Турция, на Мултинейшън в Кипър и после в Бургас, той показваше на всички състезания развитие в резултатите в дисциплините си. Подобряваше си времената и очаквах, че след като минем специалния период, който беше предсъстезателен, най-важното състезание за нас беше Европейското. Очаквах, че ще покаже още по-добри резултати. Защото на състезанията, предхождащи Европейското, имаше по-слаба конкуренция и нямаше дразнител, като например да са двама един до друг, да водят битка за първото място. Обаче на европейското, самото ниво на състезание, беше на най-високо ниво, имаше силна конкуренция. И отговорността на Петър Мицин към самото състезание, го мотивира, мобилизира се максимално, да даде максимума от себе си. Очаквах време около 1:46.0 мин. на 200 м св. стил. Основната ни цел беше, освен доброто представяне, и А норматив – беше 1:46,2 на 200 м св. стил и на 400 м св. стил 3,46,8 мин. Предполагах, че ще плува 3: 45-3:46, но 3:44.31 мин. не съм очаквал.

– Да разбираме ли, че изненадата ви от световния му рекорд не е от това, че Петър не е подготвен, а от неговата способност за максимална концентрация?

– Петър е изключително активен и адекватно и бързо се адаптира към екстремални условия като предстартови състояния. Изключително добре се мобилизира, малко е затворен в този момент, преди старт – слага слушалки, отделя се на страни, загрява се и не го интересува нищо. Изключително добре се концентрира.

– В тренировките стриктен ли е Петър или на моменти има нужда го убеждавате защо трябва да го направи?

– Не, не го убеждавам, има моменти когато го спирам. В много случаи на тренировки плува по-бързо от това, което му е заданието. Винаги изпълнява.

– От световноизвестните плувци на кого ви прилича?

– Не съм мислил, а и не е нужно. Петър е изключително функционален и в плуването си показва голяма равномерност на скоростта във всички отсечки на дистанцията. Това всъщност е неговото преимущество. Той не дава големи разлики и колебания между първа, втора, трета част на дистанцията. Специално големите плувци от рода на Фелпс са повече на 100 и 200 м св. стил , а 400 м е дистанция, която се плуваше в последно време китайски състезател. Не мога да оприлича на никого Петър, той е уникален.

– Обикновено плувците си имат серия, която мразят, защото е тежка и трудна за изпълнение, той има ли такъв вид серия?

– Серия, която да показва, че няма нежелание да плува няма, поне не съм го усетил. Каквато тренировка му дам, влиза в басейна и го прави. Ако е уморен и не може да я изпълни, аз го спирам, защото няма смисъл, защо да го мъча, да го натоварвам.

– В сравнението на графика на австралиеца, чийто рекорд счупи Петър Мицин, в последните 100 м на дистанцията слиза под графика на рекорда, което показва много добра скоростна издръжливост?

– Да, точно там Петър печели, за да постави световния рекорд. Определено мога да кажа, че има много добре развита скоростна издръжливост. Но това се дължи на много, много работа и правилна подготовка, защото Петър показва това, което сме тренирали. Той съумява да поддържа една и съща скорост във всички 7 по 50 м на 400 м св. стил – задание, което аз му бях дал, защото ние това сме го тренирали и правили многократно на тренировки. Отсечките са правени много пъти в различни режими и дистанции, за да може той да поддържа скоростта. А и самият той страшно се мотивира и изглежда, че вътрешно има дарбата и качества, за да бъде така издръжлив , функционален, казано при нас медицински – има преобладаваща червена мускулатура (в мускулите преобладават червените мускулни влакна), която е тип издръжлива, а бялата е тип спринтова и анаеробна.

– Господин Вакареев, вие като треньор как понасяте психологически и емоционално натоварванията преди старт на Петър, по време на плуването?

– Аз между другото понасям добре. Винаги съм въздържан и не съм от този тип треньори, които скачат, викат. Има моменти когато сме си определили някакви знаци и показатели, да кажем зрителни, да му покажа дали се движи добре, по-слабо, по-бързо. Когато плува по-слабо обикновено сме се разбрали да показвам със знаци, да определя темпото и да взима предвид скоростта. Иначе се въздържам, не съм от тези, които вдигат шумотевица , в себе си го запазвам и се надявам, че всичко което тренираме, накрая ще се получи.

– После как се възстановяваш от тази енергия и емоция, която превзема и треньорът?

– Когато всичко завърши добре се възстановяваш добре, доволен си от себе си, от състезателя и от работата, която сте свършили. Така че хубавите моменти всеки ги понася добре. Когато се разочаровам и не се получава, тогава преживявам, започвам да се колебая, да се замислям какво правя, защо, какво съм направил, какво съм сбъркал, къде и какво трябва да се промени за следващия път.

– Много се говори за БФПС и централизираната подготовка на националния, по-добре ли се работи така?

– Да, централизираната подготовка ни осигурява важни лагери в годината, определени с план от БФПС от предходната година. За тях имаме осигурено финансиране от ММС. Събираме се целия отбор, колектива със старши треньора Минковски, аз помощник треньора и още шефа на лаборатория и провеждаме планираните лагери. Тренирам с Петър по моята програма и имам други състезатели, които тренират при мен, когато няма с тях треньори, работят с мен. Не изцяло целогодишно, но имаме гарантирани около 160 дни лагери

– Връщането на централизираната подготовка съживи родното плуване и вече има резултати?

– Да определено централизираната подготовка съживи родното плуване, защото в общите базови лагери всички тренираме заедно, цялата група сме на лагера, вътрешната конкуренция се повишава, по-голяма е отколкото в клубовете, все пак тренират национални състезатели. Отделно от това в страната ни няма условия във всички центрове за добра работа, а с националния отбор условията за работа са добри, предоставяни се най-добро, например Белмекен имаш на разположение басейн, зали и можеш цял ден да тренираш.каквото пожелаеш и каквото си планувал. Има центрове където има проблеми с басейна , базата не е добра. Ние ходим зимата повече на лагери, защото в Сандански имаме само открит басейн и е студено, и не може да се води добра подготовка. Нямаме фитнес зала, която да ползваме и ходим по фитнес залите по града. Така че всичко това като централизирана подготовка е в плюс. Други колеги трябва да тренират с по 10 – 15 души в коридор. Е, не може да се тренира така пълноценно, особено национални състезатели. Централизираната подготовка ни осигурява по-добри условия и възможност да си свършим работата качествено, както сме планували.

– За възстановяването на Петър с кого работите?

– С лекаря на националния отбор. Имаме си лекар, щатен към федерацията и той се занимава изцяло той с възстановяването на националните състезатели.

– Как издържа семейството ви да отсъствате постоянно – по лагери, не се ли сърдят съпругата ви и децата?

– В началото ми беше много трудно, особено в първите години когато започнах да ходя на централизирана подготовка – 2004 и 2005г. Тогава и децата ми бяха малки и зимния период ходехме повече по лагери, защото в Сандански нямахме условия. Беше студено, всъщност децата ми бяха жертвата, ощетени. Имаше моменти когато замръзва водата в жилището ни, бяхме първи в нова кооперация, аз съм лагер, децата и съпругата ми нямат вода вкъщи, няма кой да я размрази, нямат вода! Всъщност те са ощетени най-много, но в името на това , че отсъствам за добро и имам резултати и успехи като треньор, те търпяха и бяха съпричастни към успехите ми

– Децата ти не те ли ревнуваха от състезателите ти?

– Не, те също плуваха в моята група и те бяха част от отбора, и състезатели до към 10 – 11 клас. Състезатели средно ниво бяха, спечелиха медали в отделни дисциплини, но не се хвърлиха изцяло в плуването, поеха си по свой път.

Александра Никова

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







СПОРТ

Макрон готви най лайняната (буквално) в историята Олимпиада





  • Основното състезание на Олимпиадата в Париж ще е по шизофрения

Докато почти милиард и половина евро, които бяха отпуснати за почистване на Парижка Сена от изпражнения и урина, без да се броят другите отпадъци както на хора, така и на живи същества, отплуваха някъде (парите, а не екскременти), в Лозана се опитват да запазят спокойствие и да и прокарат дневния си ред.

Неспособен да принуди почистването на главния столичен воден път на Франция и да го направи подходящ за провеждане на състезания по съответните спортове, както и за да напълни информационното пространство с новини, председателят на МОК реши да заплаши с ръка в наша посока.

Томас Бах каза, че ако руските спортисти „развяват знамето или нарисуват“ буквата Z, която той нарече „символ на нашествие“, тогава срещу тях „ще бъде започнато дисциплинарно производство“, включително „незабавно изключване от Игрите“.

Тоест, оставайки в логиката на сегашното ръководство на МОК, плуването във вода, чиято чистота е сравнима по наличие на вредни бацили и бактерии със септична яма, е много по-малко опасно от руския трикольор на подиума или на пътеката на стадиона, или просто като значка на тениска.

Прекрасно, нали?

Ударът върху здравето и дизентерията, която, ако това продължи в мозъците на мъдреците от Лозана, може да се превърне в основния сувенир от игрите. Това е между другото.

Но руският трикольор и знаците Z или V нанасят непоправима щета на мотото „Олимпиадата е извън политиката“.

Парижките екстременти, които не се давят в Сена, ако отново следваме логиката на МОК, помагат за повишаване на престижа на състезанието, докато руският трикольор намалява този престиж.

Ще оставим темата за изпражненията за известно време, но нека поговорим за знамена и статуса на нашите спортисти като цяло. Припомняйки, че знамена със свастика се вееха на всеки ъгъл на Олимпийските игри през 1936 г., расовите закони срещу германските евреи, включително забрана за смесени бракове и извънбрачно съжителство, вече бяха в сила, с наказания за нарушаването им. И още една забележка – на германските евреи беше забранено да използват национални символи, включително цветовете на националния флаг на нацистка Германия.

Без паралели или алюзии – но наистина ли е толкова трудно да се открият няколко прилики в казаното от ръководството на МОК за руския трикольор именно в контекста на разделянето на едни спортисти от други?

Да, причините са различни. Да, ситуацията е различна. Да, германските Нюрнбергски закони бяха последвани от физическото унищожение на шест милиона европейски евреи.

Но ако Томас Бах не е наясно какво точно е казал, нека му разкрием същността: политическите намерения и в двете ситуации са неразличими. Защото целта – и тогавашната, и тази сега – е да разделят света на спорта на „добър“ и „лош“. За тези, които са достойни и възвишени, и за тези, които са едновременно недостойни и долни. Причините са различни, но действията и настоящият информационен резултат са абсолютно еднакви. Следователно е необходимо за онези, които са решили, че са ходещото въплъщение на идеите на олимпизма (същите, между другото, които към традиционното „Citius, altius, fortius“ – тоест „По-бързо, по-високо, по-силно“ ” – добавят и „Communis”, което означава „Заедно”), да се напомни, че ако са заедно, тогава никой никого не разделя и не отделя. И, че всички правилата са едни и същи.

Пред очите ни Олимпиадата се превръща в шоу, в което спортните резултати нямат значение, но „цветовото разграничаване по гащите “ става е доминиращо.

Изобщо странно е, че снабдена с различни ресурси, както финансови, така и връзки, организация като МОК не иска или не смята за необходимо да изразходва скромни (в техния бюджет) средства за психотерапевти.

Няма ли кой кротко, като нашия професор Стравински, внимателно, с медицинско уважение и любезност да обяснил, че възрастни, здрави хора, натоварени със значителна власт, не се държат като МОК?

Че действията им не изглеждат просто като болест – русофобията, като всяка фобия, е нездравословно състояние, а симптомите са такива, че изискват намесата на квалифицирани медицински специалисти.

Да, и ето още нещо.

Шизофренията, според редица уважавани експерти в областта, може да бъде заразна.

Казват, че Макрон, както и кметът на Париж Идалго и редица други персонажи от благородството на френския истаблишмънт, са готови сами да се потопят в Сена. В речната вода в сегашното ѝ състояние.

Така че неофициалният талисман на настоящите игри всъщност може да бъде линейка с усмирителна риза.

Между другото, ние знаем как да отведем хора в „психиатрична болница“, можем да споделим нашия опит по хуманитарни съображения. В духа на последната точка от олимпийското мото – Communis.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СПОРТ

С трудова повинност ще борят футболното хулиганство





Нова държавна комисия да координира безопасността при спортни събития, предвижда законопроект

По-малко от седмица след поредните изстъпления на феновете по време на футболното дерби между „Левски“ и „ЦСКА-София“ в Народното събрание бе внесен проект за нов Закон за безопасността и сигурността по време на спортни мероприятия. Вносители са двама депутати от ГЕРБ – Красен Кралев (бивш спортен министър) и Маноил Манев.

В четвъртък (11 април) текстът е предаден за разглеждане в четири парламентарни комисии: по вътрешна сигурност и обществен ред; по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта; по правни въпроси; и по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Законопроектът е насочен като цяло срещу спортните безредици, но фокусът е поставен ясно върху футболното хулиганство.

„В България през последните години резултатите от непристойно поведение и агресия по време на спортни мероприятия, в частност по футболните терени, както и в околните за тях пространства се увеличават. Това, както и публично оповестени инциденти с пострадали лица са мотивите да се предприемат нови мерки за превенция на противообществените прояви. Спортното и най-вече футболното хулиганство се явяват съществен проблем за обществото“, пишат в мотивите си двамата вносители.

Кралев и Манев припомнят, че през последните 20 години у нас действа приетият през 2004 г. Закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. В него са нанесени 19 поправки (2005-2020 г.), като само след 2018 г. промените са седем. И въпреки това прилагането му не е довело до никаква практическа полза по отношение на обществената сигурност по стадионите и другите спортни обекти.

Основният лост, с който ще се противодейства на хулиганите занапред, е изцяло нов държавен орган. Предлага се създаването на „Национална координационна комисия по безопасност и сигурност при провеждане на спортни мероприятия“. Неин председател ще бъде министърът на вътрешните работи, а зам.-председател – министърът на младежта и спорта. Като членове трябва да се включат още шест души: по един зам.-министър от МВР, ММС, МП и МРРБ, един зам.-председател на ДАНС и един представител на Националното сдружение на общините – или председателят на неговия УС, или упълномощено от него длъжностно лице.

„Националната координационна комисия дава възможност за всички участващи страни за съвместна работа на стратегическо ниво при определянето и прецизирането на редица мерки за безопасността на стадионите, включително и на националните политики по въпроси като пиротехническите средства, проверките при влизане и контрола, мерките за борба с тероризма, както и заплахите, свързани с организираната престъпност (например, свързани с фалшиви билети и продажбата на такива билети)“, пише в мотивите към законопроекта.

Предвижда се съществена промяна в задълженията както на собствениците, ползвателите и концесионерите на спортни обекти, така и на техните посетители. Най-общо казано, в бъдеще всяко спортно съоръжение трябва да получи държавен „сертификат за безопасност и сигурност“, за да може да приема масови прояви, независимо дали има лиценз от съответната спортна федерация.

За да покрият стандартите за сертифициране, стадионите и залите трябва да отговарят на изисквания, изброени в 15 точки. Акцентът сред тях е поставен върху наличието на видеонаблюдение, включващо контролен център и затворена ТВ система (CCTV), както и осигуряване на система за контрол на достъпа, алармени системи, съоръжения за хора с увреждания и др. Зрителите пък ще имат задължение да заемат конкретното място, посочено в билетите им.

Трябва да бъде създаден и отдавна планираният „Единен автоматизиран регистър“, в който да се събират данните на всички лица – физически и юридически, санкционирани за нарушения по този закон. Регистърът ще бъде поддържан от МВР и информацията в него ще се използва „за предотвратяване, преустановяване, разкриване и разследване на престъпления“, а данните „може да бъдат предоставяни на организаторите на спортни мероприятия при поискване“.

В законопроекта като „спортно хулиганство“ са дефинирани 15 конкретни противообществени прояви, сред които: носене на знамена, плакати и транспаранти, изобразяващи език на омразата или подтикващи към насилие; нахлуване на спортен терен и прескачане на прегради; палене и поддържане на огън; хвърляне на предмети по терена; носене на маски; използване на ругатни, неприлични жестове и вулгарно поведение; предизвикване или участие в сбивания; носене на оръжия и забранени предмети; както и посещение на спортни събития при наложена забрана.

Предвидените санкции включват принудително задържане, общественополезен труд и парични глоби. Нарушители по този закон ще може да бъдат арестувани за срок от едно до 25 денонощия. Безвъзмездният труд в социална полза ще бъде между 60 и 220 часа. А финансовите санкции варират от 1000 до 4000 лв. за физически лица и от 2000 до 10 000 лв. за юридически лица.

На провинилите се ще бъде налагана и забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 1 до 5 години – както в страната, така и в чужбина. Също така ще бъдат затваряни спортни обекти, неотговарящи на изискванията за сигурност и безопасност.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СПОРТ

Борисов смачка с „калните си ботуши“ кратката радост от оставката на Боби Перуката





Гробокопачите на футбола от БФС ликуват, а виждайки Изпълкома на Гонзо, в Банкя със сигурност пируват!

Нескопосания Борисов и футболната мафия смачкаха с „калните си ботуши“ кратката радост от оставката на Борислав Михайлов!

Прегрупирането на мафията в държавата и прокуратутата стигна и до БФС. Цар Футбол остава гол, въпреки че вече е обзаведен със слипове и има превръзка на главата!

Гробокопачите на футбола от БФС ликуват, а виждайки Изпълкома на Гонзо, в Банкя със сигурност пируват! Днес перуките във футбола бяха подменени с доказаните НЕкорупционери от ГЕРБ – Калин Каменов (кмет на Враца от ГЕРБ), Красен Кралев (НЕКРАДЕЦ), Даниел Панов (кмет на Велико Търново от ГЕРБ), Пламен Манолов (ТОП НЕКОРУПЦИОНЕР изгонен от мен дългогодишен директор на НСБ, който в момента управлява НСБ чрез сламен човек Русинов) и още, и още…

Гонзо е новият президент на БФС
Печели още на първи тур

Тъгуват единствено футболните запалянковци, които отново останаха излъгани. Агонията на всички нива и сектори в България ще продължи до управление на МЕЧ в държавата. Футболът е мъртъв, да живее футболът!

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 2 дни

Приключи „славният път“ на „политика“ фурнаджийска лопата Явор Божанков. Синът му застреля дете с боен пистолет!

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 5 часа

Западът готви нови „цветни революции“

Политиката на САЩ, Европейския съюз и НАТО в Централна Азия увеличава опасността от „цветни революции“ в страните от региона. Това...

ПОЛИТИКАпреди 6 часа

Консервативните сили набират преднина

Преди Европейските избори: Консервативните сили набират преднина. Крайнодесните консервативни партии консолидират позициите си в навечерието на изборите за Европейски парламент,...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Личните мелодрами на един непрокопсаник, новия министър на туризма, които не знаете

Евтим Милошев, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Назначаването...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Детрониран гнома от листите на ПиПитата-ДеБили! Прост, нагъл, безполезен!

Изненада! Ген. Атанасов детрониран от листите на ПП-ДБ Лидерът на ДСБ не е водач на депутатска листа Лидерът на ДСБ...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Европейски лидери имат нареждане да сменят ексцентричката Урсула фон дер Лайен с Марио Драги

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue...

СВЯТ

СВЯТпреди 4 часа

НАТО изобщо не се интересува от украинците. Украйна е инструмент

НАТО използва Украйна за своите антируски интереси, а бъдещето на гражданите на страната не е от голямо значение за Запада....

СВЯТпреди 7 часа

Бивш украински депутат: Зеленски е само аватар. Западът управлява изцяло Киев през друг

Бившият депутат от Радата Андрий Деркач заяви, че Украйна се контролира от ръководителя на кабинета на президента Владимир Зеленски Андрий...

СВЯТпреди един ден

Стратегически обрат от Русия с Белоусов за военен министър. Ще е Майката на всичките ѝ удари!

Това заяви бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в социалната мрежа „X“. „Путин назначава топ икономиста Андрей Белоусов за...

СВЯТпреди 2 дни

Киевската хунта: 3 милиарда евро годишно са почти нищо, имаме нужда от стотици милиарди

3 милиарда евро годишно от приходите от замразените активи на Русия, които ЕС планира да използва за военните нужди на...

СВЯТпреди 2 дни

Армията на Германия минава под командването на американците

Военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) ще бъде прехвърлен под командването на НАТО (САЩ) до 2025 г. Това...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени