Свържете се с нас

ПАРИ

Западните фантазии за изоставяне на петрола и газа се сриват





Стратегията за енергиен преход и изоставяне на петрола и газа се проваля. Присъдата е издадена от в една от най-големите петролни компании „Сауди Арамко“. Това, че Западът иска да се откаже от традиционните въглеводороди, не означава, че светът ще го последва. Западът ще трябва да се изправи пред истината. Кои пет грешки не забелязва?

Настоящата стратегия за енергиен преход се проваля и политиците трябва да се откажат от „фантазията“ за постепенно премахване на петрола и газа, каза Амин Насър, главен изпълнителен директор на „Сауди Арамко“, една от най-големите петролни компании в света.

„В реалния свят настоящата стратегия за преход очевидно се проваля на повечето фронтове, тъй като е изправена пред пет сурови реалности. Нужно е спешно пренастройване на стратегията за преход и моето предложение е следното: трябва да се откажем от фантазията за постепенно премахване на петрола и газа и вместо това да инвестираме в тях, отразявайки адекватно реалистичните предположения за търсене“, каза главният изпълнителен директор под аплодисментите на публиката по време на панелно интервю на енергийна конференция в САЩ.

Първата грешка е очакването търсенето на нефт, газ и въглища да достигне пик през 2030 г. Тази прогноза направи миналата година Международната агенция по енергетика. Насър обаче смята, че търсенето едва ли ще достигне своя връх до 2030 г. или в скоро време. МАЕ се фокусира върху търсенето в САЩ и Европа, но пренебрегва развиващите се страни, обяснява грешката на агенцията експертът.

Втората грешка е очакването, че алтернативните източници на енергия ще могат да заменят въглеводородите в големи количества. Но в действителност не можаха: въпреки че светът е инвестирал повече от 9,5 трилиона долара във възобновяема енергия през последните две десетилетия, вятърната и слънчевата енергия осигуряват по-малко от 4% от световната енергия, а общото навлизане на електрическите превозни средства е по-малко от 3%, каза Насър.

Третата грешка: фантазиите на Запада за намаляване на търсенето на петрол и газ. В действителност делът на въглеводородите в глобалната енергийна структура остава практически непроменен през XXI век, спадайки съвсем леко от 83% на 80%. Освен това глобалното търсене се е увеличило със 100 милиона барела петролен еквивалент на ден през същия период и ще достигне рекордно ниво тази година. Увеличението на цените на газа със 70% от началото на века също показва нарастване на търсенето на този ресурс, отбелязва Насър.

Четвъртата грешка е намаляването на дългосрочните инвестиции в производството на въглеводороди. Развиващите се страни от глобалния юг, които съставляват повече от 85% от световното население, ще стимулират търсенето на петрол и газ с нарастването на богатството им. Тези страни получават под 5% от инвестициите, насочени към възобновяема енергия, посочва експертът.

Петата грешка е възприемането на стратегия за постепенен пълен отказ от нефт и газ. Насър вярва, че светът е по-добре да се съсредоточи върху нещо друго – а именно повишаване на ефективността и намаляване на емисиите от нефт и газ. Повишаването на ефективността през последните 15 години намали глобалното търсене на енергия с близо 90 милиона барела петролен еквивалент, каза Насър. Докато вятърната и слънчевата енергия са заменили само 15 милиона барела за същия период. Необходимо е да се въвеждат нови енергийни източници и технологии, когато те наистина са готови, икономически конкурентоспособни и имат подходяща инфраструктура, смята експертът. А възобновяемите енергийни източници все още не са в състояние да заменят изкопаемите енергийни източници.

„Не бих говорил за провала на стратегията. Но ускореният енергиен преход, на който разчита Европейският съюз, със сигурност се оказа много по-труден от очакваното. Той поиска много повече пари от обещаните. Първоначално европейските политици убеждаваха населението си, че това ще бъде напълно безболезнено за тях, че икономически никой няма да забележи нищо, ще има само една полза: въздухът ще стане по-чист, ще преминат към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и ще спрат вноса. Оказа се, че това води до значителни разходи, които в крайна сметка се прехвърлят върху бизнеса и населението. Цените на енергията растат, енергийните тарифи растат, стандартът на живот пада“, отбелязва Игор Юшков, експерт от Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Скоковете в цените на газа в ЕС от 2021 г. доведоха до деиндустриализация и загуба на работни места. Енергоемките предприятия бяха особено силно засегнати. През 2023 г. потреблението на газ в ЕС възлиза на около 325 милиарда кубически метра. За две години той е намалял с повече от 100 милиарда кубически метра, или 25%.

„Първоначално казаха, че всичко ще бъде безболезнено, а след това показаха видеоклипове по телевизията как да направите домашно отопление център от саксия или как можете да се стоплите, като прегръщате животни. Илюзиите бяха разрушени. Но европейците не признаха стратегията за погрешна“, казва Юшков.

Освен това ЕС започна да представя нови аргументи в полза на необходимостта от ускоряване на енергийния преход. Или по-скоро Брюксел вече може открито да назове истинската причина, поради която трябваше да се отърват от изкопаемите енергийни ресурси толкова бързо. Защото собствените находища на Европа се изчерпват и тя трябва да внася все повече и повече. Сега ЕС не крие, че трябва да се опита да се отърве от зависимостта от Русия, прикривайки всичко с политически обяснения – за да не спонсорира Русия, която иска да превземе Европа, отбелязва Юшков.

В същото време ЕС всъщност имаше избор. Например огромните инвестиции, направени във възобновяеми енергийни източници, можеха да бъдат инвестирани по-рационално и използвани за подобряване на ефективността на съществуващата енергийна инфраструктура, като по този начин се намалят емисиите. „Тези пари можеха да бъдат използвани за преобразуване на въглищни електроцентрали в модерни газови турбини. За единица обем изгорена енергия ще се произведе повече електричество или топлинна енергия, тоест ефективността ще се увеличи. Или с тези пари можеше да се монтира модерна почистваща техника. Китай, например, сега строи модерни въглищни електроцентрали с много добра система за филтриране. Тези станции отделят няколко пъти по-малко вредни вещества в атмосферата от старите станции. Всъщност би било много по-добре за околната среда, отколкото да харчите пари за вятърни турбини на не толкова идеални места. Защото всички най-ефективни места бяха построени с вятърни турбини при първата вълна“, казва експертът.

В Европа смятат, че всичко това се прави, за да се гарантира енергийната сигурност, тъй като няма да има нужда да се купуват енергийни ресурси от никого. В действителност обаче, отбелязва експертът, възобновяемата енергия също изисква ресурси – литий, кобалт, графит и много други, а това също ще трябва да се внася. В Европа също няма редки земни метали. Оказва се, че една зависимост се променя с друга зависимост.

В същото време технологиите за възобновяема енергия очевидно не са готови за темпото, зададено от ЕС за постигане на „нулева неутралност“. ЕС планира да намали емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. и да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г.

Юшков се съмнява, че Европа ще се откаже от сегашната си стратегия, още повече че вече трябваше да я коригира. Тъй като вече не бяха в състояние да завършат енергийния преход толкова бързо, колкото беше планирано, те трябваше да увеличат времевата рамка. Първоначално планът беше да се запази само възобновяемата енергия, но от 2021 г. ЕС беше принуден да признае ядрената енергия и газа като нисковъглеродни енергийни източници, които могат да се използват през следващите десетилетия. „Това не означава, че няма да бъдат изоставени. Те също ще се откажат от атома и газа, но не веднага, а в краен случай“, казва Юшков.

В САЩ ситуацията е по-добра, тъй като там се случи шистовата революция и се появи собствен евтин газ, който активно изтласква въглищата. Освен това имат ядрена и водна енергия, които още не са изоставили.

„В Европейския съюз и Съединените щати енергийният преход ще продължи и те ще напреднат значително по-далеч от останалия свят. Но в останалия свят ситуацията ще бъде различна. По някаква причина Западът смята, че другите страни ще трябва да тичат след тях и да повтарят техните процеси, но на практика това не се случва: останалият свят се развива според собствената си логика, основана на нуждите на собствената си икономика. Страните от Югоизточна Азия и Африка нямат достатъчно пари, технологии и обществено одобрение, за да извършат енергийния преход към възобновяеми енергийни източници със същата скорост като Европейския съюз. Африканските страни искат да им построят конвенционална електроцентрала на въглища, само за да имат електричество. По някаква причина на Запад има свещено убеждение, че всички страни трябва незабавно да преминат към възобновяема енергия, независимо от текущото си ниво на енергийно развитие. Но развиващите се страни ще следват класическия път: първо ще изгарят въглища, нефт, след това газ и едва след това ще преминат към възобновяеми енергийни източници. Безсмислено е да се надяваме на бърз скок от тях“, заключва събеседникът.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ПАРИ

Кредитори на Зеленски започнаха да си искат лихвите, а той може да обяви дефолт през август





Кредитори на Украйна си искат лихвите, а тя може да обяви дефолт през август

Частните облигационери на Украйна искат Киев да възобнови лихвените плащания по държавния дълг през 2025 г., съобщи The Wall Street Journal на 4 май, позовавайки се на свои източници.

Според изданието, сред кредиторите са BlackRock и Pimco, на които се пада около една пета от неизплатените еврооблигации на Украйна на стойност 20 млрд. долара.

Облигационерите смятат, че Киев може да възобнови плащанията на лихви в размер до 500 млн. долара годишно в замяна на отписване на част от дълга.

Кредиторите на Украйна казаха, че Киев може да изчака да им се изплати, след като руските войски нахлуха в страната преди две години. Сега обаче търпението им започва да се изчерпва. Те планират да притиснат страната да започне отново да плаща лихви по дълга си още през следващата година, пише още изданието

Отбелязва се, че съответните преговори вече са в ход, но САЩ и партньорите им се опасяват, че облигационерите ще получат средства от финансовата помощ, изпратена на Киев.

Някои кредитори предложиха също така да се използват замразените руски активи в Европа и САЩ за погасяване на дълга, но редица държави от Г-7 и Международният валутен фонд (МВФ) не подкрепиха тази мярка.

Ако не бъде сключено споразумение, Украйна може да обяви дефолт (т.е. неплатежоспособност, също и банкрут, бел. ред) през август поради изтичането на дълговата ваканция за плащанията от страна на облигационерите, посочва WSJ. Според журналистите подобен сценарий би се отразил негативно на репутацията на страната сред инвеститорите и би усложнил опитите ѝ да привлече нови заеми.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ПАРИ

Кой ще спре спринта на цените?





  • Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство

Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар, но има и по-малки – пазарът е малък, лесен за картелиране и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, а другият фактор са джуджета, нотариуси, които също помагат за изкривяването и създаването на сиви парични потоци.

Според финансисти никой не може да регулира изкуствено, или да ограничи стремежа на един търговец да печели, тъй като това било едва ли не заложено в ДНК-то му. „Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост”, обясни той.

Финансисти коментират и темата за ДДС на хляба като посочи, че преди пандемията и войната, близо 70% от пазара на хляб в България, е бил в сивата зона, а премахването на ДДС само би изравнило ситуацията.

Има множество причини за увеличаването на инфлацията в България спрямо еврозоната. Например разликата при месото в Европа е 2,5% , а в България – 6,4%”, обясни пък главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Според него тенденцията е същата и при режийните разходи – водата, токът и газта също поскъпват.

„Млечните продукти и яйцата са систематично по-скъпи и през последните две години продължават да поскъпват повече отколкото в Европа. Трябва да се провери дали има нещо сбъркано в пазарните механизми и регулациите, които да държат тези пазарни аномалии”, изтъкна Богаднов. По негови думи през последните три месеца в България инфлацията е с по-ниски стойности, отколкото в еврозоната.

„През последните години в цяла Източна Европа заплатите растат с много високи темпове нагоре. Когато има ниска безработица и висок ръст на заплатите, това се отразява и на потреблението. Средно в еврозоната годишния ръст на заплатите е 3%, а при нас е 12%”, каза още Богданов.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ПАРИ

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan





Руски съд разпореди изземването на средства на JPMorgan Chase в Русия на обща стойност 439,5 милиона долара седмица, след като руската банка VTB започна съдебни действия срещу най-голямата американска банка, за да възстанови парите си, блокирани в чужбина под режима на санкции на Вашингтон.

Този ход на Русия подчертава някои от негативните последици, които западните компании изпитват от наказателните мерки срещу Москва, коментира „Файненшъл Таймс“. Това също е още едно доказателство за трудностите, които западните кредитори срещат, когато се опитват да изпълнят ангажиментите си да затворят своите операции в Русия след февруари 2022 г.

Заповедта за изземване, публикувана в руския съдебен регистър в сряда, е насочена към средства в сметките на JPMorgan и акции в руските му филиали, според решението, издадено от арбитражния съд в Санкт Петербург. Активите бяха замразени от властите в резултат на западните санкции.

Спорът се съсредоточава около 439 милиона долара средства, които VTB държа в сметка на JPMorgan в САЩ. Когато Вашингтон наложи санкции на руската банка, JPMorgan трябваше да премести средствата в отделна ескроу сметка. Според режима на санкции на САЩ нито VTB, нито JPMorgan имат достъп до средствата. В отговор VTB миналата седмица заведе дело срещу базираната в Ню Йорк финансова група, за да поиска руските власти да замразят еквивалентната сума в Русия, предупреждавайки, че JPMorgan се стреми да напусне Русия и ще откаже да плати каквато и да е компенсация.

На следващия ден JPMorgan заведе собствено дело срещу руския кредитор в американски съд, за да предотврати изземване на неговите активи, като се аргументира, че няма начин да си върне блокираните американски средства на VTB, за да компенсира собствените си потенциални загуби от руския иск. JPMorgan и VTB отказаха да коментират решението.

Когато JPMorgan и Goldman Sachs обявиха намерението си да затворят бизнеса си в Русия, експертите предупредиха, че всяко излизане може да отнеме повече от година. Други западни банки, включително Citigroup, италианската UniCredit и австрийската Raiffeisen Bank International, все още работят в Русия. След указ, издаден през 2022 г., напускането на Русия изисква зелена светлина от самия президент Владимир Путин. Седем банки – от 45, работещи тогава в страната – са получили одобрение от президента, включително Mercedes-Benz Bank, Ikano, J&T и Intesa.

В началото на 2022 г. Русия също забрани на акционерите от „недружелюбни страни“, включително САЩ, да изтеглят дивидентите си. Миналото лято руски съд замрази активи на стойност около 36 милиона долара, собственост на Goldman, след дело на държавната банка „Откритие“. Няколко месеца по-късно съдът постанови, че инвестиционната банка на Wall Street трябва да плати средствата на „Откритие“.

През март 2023 г. друг руски съд конфискува активи на Volkswagen в Русия на стойност 204 милиона долара в очакване на дело, заведено от бившия му партньор Gaz Group, собственост на засегнатия от санкциите олигарх Олег Дерипаска. По-късно активите бяха размразени, тъй като VW получи разрешение от руските власти да продаде руския си бизнес на Avilon, един от най-големите търговци на автомобили в страната.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Край с рекламите на хазарт във всички възможни медии в България?

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта....

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Продажните депутатите решиха да унищожат Черно Море: Ще инсталираме 6,6 гигавата мощности за ток от ветрогенератори в морето

Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Либерализацията на пазара на тока се отлага

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

ГЕРБ плаща по 20 000 лв. месечно на „говорещи глави“ за разпространяване на лъжи

Социолози, политолози, антрополози и „извесни журналисти“ са на заплата при Бойко Борисов. Парите са от „черната каса“ на партията По...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 9 часа

Баба Яга със скандалното име Султанка щяла да представлява ПиПитата в Сли’йен

Партийци псуват Кирил Петков и Асен Василев: Скандалната Султанка стана лице на ПП 61-годишната баш патриотка напуснала тихомълком редиците на...

ПОЛИТИКАпреди 13 часа

Шести път на избори заради един изтрещял старец, престъпник

Дългото сбогуване с Борисов. Шести път на избори заради него Вождът на ГЕРБ омръзна и вече дори отвращава. Колкото повече...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Ердоган се възмути на Запада, че подкрепя неонацизма

Ердоган се възмути на Запада, че подкрепя неонацизма и каза, кой определя границите на демокрация Турският президент Реджеп Тайип Ердоган...

ПОЛИТИКАпреди 6 дни

Хиперактивният политик е нещо като нищо 24/7

Чрез Ахмед Доган и Делян Пеевски един нов етикет се появи в обращение Отскоро един стар продукт си има етикет....

ПОЛИТИКАпреди 1 седмица

Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС

Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов След предстоящите парламентарни...

СВЯТ

СВЯТпреди един ден

Брюксел доказа колонизаторска си, неофашистка политика

Жестоката евроинтеграция. Западът наказва Грузия за отношенията й с Русия Политиката на Брюксел няма нищо общо с прокламираната си „демокрация“....

СВЯТпреди един ден

Изтрещялият старец си навлече гнева и на американските евреи

Байдън си навлече гнева на американските евреи. Обвиниха го в антисемитизъм Експерти от еврейски организации в САЩ обвиниха президента Джо...

СВЯТпреди един ден

Ако в САЩ бензинът е скъповат, то е Путин виноват

Има още шест месеца до изборите в САЩ, а тенденциите на вътрешния енергиен пазар активно работят срещу настоящия президент. В...

СВЯТпреди 3 дни

Санкционният режим е разкъсан

Санкционният режим е разкъсан. Съюзът Русия-КНДР даде резултати „Ким Чен-ун се стреми да използва връзките си с Русия, за да...

СВЯТпреди 3 дни

Нов закон буквално превръща украинците в роби

Украйна се срива от обикновена диктатура в робовладелска: Нов законопроект ще остави украинците без гащи Нов закон в Украйна ще...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени