Свържете се с нас

ЗАКОН

500-те килограма дрога на кораба на Домусчиеви е на картела Кинахан





Медиите в България упорито отказват да съобщят, че задържаният хероин в Ирландия е на плавателен съд, собственост на олигарсите на ГЕРБ Кирил и Георги Домусчиеви

Разследващите заловената пратка от повече от 500 килограма изключително чист кокаин на борда на българския кораб „Верила“ в ирландското пристанище Фойнс, смятат, че това е само част от така нареченото от тях „бомбардиране на Европа с наркотици“,съобщи БНР.

Вестник „Айриш екзаминър“ цитира следователите, които смятат, че конфискуваните стотици килограми кокаин в пристанището Фойнс, близо до Лимерик, е трябвало да бъде разпределени в цялата страна и че зад това стои една конкретна наркобанда, а не мрежа от групи.

Те смятат, че освен прочутия картел Кинахан, има още няколко ирландски наркодилъри, които отделно от него са изградили контакти в Южна Америка и имат способността и възможностите да разпространяват толкова голямо количество кокаин.

Екипажът на борда на кораба за насипни товари в момента се разпитва от ирландската полиция и служителите очакват този процес, който включва проверката на комуникациите от персонала чрез мобилни телефони и други електронни устройства, да помогне за разкриване кой е бил в контакт с бандата, която е трябвало да прибере наркотиците.

Предполага се, че наркотикът е с бразилски произход, ето защо маршрутът на кораба, който идва от Канада, а не от южноамериканска страна, е описан като „необичаен“ и може би показва усилието на картела да намали рисковия си профил пред митническите власти и да избегне проверките.

Бързите действията на митническите служители в пристанището Фойнс бяха похвалени от ирландските властите. Корабът „Верила“, плаващ под малтийски флаг, по принцип акостира в пристанището за разтоварване на напълно законен товар от зърно. Изглежда, че е имал планирани допълнителни спирки, вероятно в още две ирландски пристанища Корк и Уотърфорд.

Това става след рекордно задържаните повече от 2000 килограма кокаин през септември на подобен кораб за насипни товари и разследващите смятат, че това е част от така нареченото от тях „бомбардиране на Европа с кокаин“ . Те смятат също, че „наводняването на Европа с наркотици ще продължава, защото бизнес моделът на картелите е да се вкарват големи количества по всички възможни маршрути, тъй като цената на кокаина не се покачва, дори при огромните конфискувани количества“.

Корабът „Верила“ е „Български морски флот“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те са считани за олигарси на ГЕРБ и лично Бойко Борисов.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ЗАКОН

Русия обяви за издирване терористите от Киев





Залогът е върху демонтажа на Украйна. Защо Зеленски и компания бяха обявени за издирване?

В събота, 4 май, руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване Владимир Зеленски и петия президент на Украйна Петро Порошенко . Скоро към тях се присъединиха други фигури от киевския режим от периода след Майдана.

Сред тях са бившият министър на вътрешните работи Арсен Аваков (лице, включено в списъка на терористите и екстремистите в Руската федерация), бившият министър на външните работи Павел Климкин , бившият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов , бившият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак , бившият министър на информационната политика Юрий Стец и бившият председател на Върховната Рада Владимир Гройсман . Всъщност това са основните фигури на върха на киевския режим от 2014 г. насам, замесени в тежки престъпления.

В същото време във формулярите за издирване не са посочени членовете, по които са обвинени подсъдимите. И важно ли е. Едно е, ако Зеленски бъде обвинен в измама или оправдаване на геноцид, а друго е в извършване на терористични дейности. Различните членове на Наказателния кодекс водят до различни действия на Русия.

Сега обаче много неща стават ясни.

Главното е, че няма да има преговори. Москва няма да общува не само с Владимир Зеленски, чийто президентски мандат изтича в нощта на 21 май и на практика прекратява легитимността му, но и с всички представители на правителството след Майдана. Руските преговарящи няма да седнат на масата с престъпниците.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Руски официални лица многократно са заявявали, че Зеленски и неговият предшественик Порошенко са лица, чиито престъпления трябва да бъдат разследвани и те самите ще трябва да се явят пред специален трибунал, отбеляза Анатолий Гагарин , директор на Института за системни политически изследвания и хуманитарни проекти , в коментар за ИА Regnum .

На свой ред политологът Антон Хащенко признава, че Зеленски и компанията, които са обявени за издирване, губят не само статута си на възможни преговарящи, но и гаранции за лична неприкосновеност, които не се декларират публично, включително от Запада. „Това създава допълнителен психологически натиск върху тези лица (и преди всичко лично върху Зеленски). А страхът е нещо сериозно, разяждащо отвътре. Това те кара да се изнервяш и да правиш грешки ” , сигурен е Хашченко.

Ултиматум към Вашингтон

Доскоро най-вероятният сценарий за дипломатическо разрешаване на украинския конфликт се смяташе за руско-американски споразумения чрез украинското „прокси“, казва Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Висшето училище по икономика .

Тоест в резултат на руско-американските преговори Москва ще сключи мирно споразумение с новия лидер на Украйна и САЩ ще признаят това за своя суверенна воля. И, разбира се, щяха да заявят, че са спечелили – все пак са успели да запазят независимата украинска държава.

Сега подобен сценарий е практически невъзможен. Търсят се и значителна част от прозападните потенциални заместници на Зеленски. По този начин Москва обезсмисля възможната замяна на Зеленски, един неконтролируем и нелегитимен лидер, от страна на Запада, с друг герой от Майдана.

„ Всъщност се обявява нова минимална цел на специалната операция – отстраняването на престъпниците от властта, за да не могат повече да застрашават сигурността на Русия “, обяснява за ИА Regnum Никита Мендкович , ръководител на Евразийския аналитичен клуб .

Русия всъщност даде на Америка ултиматум: или хора, които не са свързани с Майдана, идват на власт в Украйна (т.е. денацификацията се извършва преди сключването на мирно споразумение), или СВО ще продължи до пълното разрушаване на украинската държава. , последвано от преки преговори между Руската федерация и САЩ.

Това води до втория извод от факта, че украински фигури са обявени за издирване: руският елит ясно е очертал своята позиция.

„СВO ще продължи още доста дълго време“

През 2022–2023 г. в Русия бяха сравнително силни позициите на онези, които се застъпваха за компромиси със Запада за сметка на руските национални интереси, за опит да се „върне всичко към начина, по който си беше“. Сега Москва демонстрира готовността си най-накрая да реши украинския проблем.

Днес сценарият за идването на власт в Украйна на не Майданни персонажи е почти нереалистичен. Дори това да се случи, след един-два изборни цикъла тази държава отново ще бъде управлявана от прозападни лидери . Ето защо Москва вижда главната си цел в нейния демонтаж.

„Залогът е върху военното решение на конфликта; СВO ще продължи доста дълго време. Лоши новини за политическите украинци“, каза за ИА Regnum Иван Лизан, ръководител на аналитичното бюро на проекта SONAR-2050.

Освен това, освен че лишава представителите на правителството след Майдана от легитимност, Москва изпраща сигнал към трети страни. Според експерта Русия получава възможност да разпознае всички лица, които взаимодействат със Зеленски, неговите съучастници или помагачи. И това може да означава, че пътуването на Зеленски вече ще бъде ограничено, поне до страните, приятелски настроени към Москва.

Доскоро подобна стъпка изглеждаше прекомерна – за разлика от западните страни, Руската федерация никога не е призовавала партньорите си (да не се бъркат със съюзниците) да избират между нея и враговете си. Дори само защото под натиска на Запада исканията могат да доведат до обратния ефект. Но сега, когато успехът на фронта се развива ежедневно, а Украйна губи също територия, хора и западна техника всеки ден, най-накрая можем да поискаме от нашите руски партньори да вземат решение.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ЗАКОН

Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 93 000 лв.





Прокуратурата е осъдена да плати 91 000 лв. на бизнесмена и издател на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев. За сметка на държавното обвинение са и 1804 лв. съдебни разноски.

Това се вижда в електронното деловодство на Софийския градски съд. Повод за осъждането е проваленото дело за продажбата на миноритарния дял от EVN, по което Прокопиев беше подсъдим заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. След като загуби делото на две инстанции, прокуратурата се отказа да протестира пред Върховния касационен съд. Окончателно бяха оправдани и трима служители на инвестиционния посредник „Булброкърс“ – Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Иво Прокопиев беше обвинен, че в края на март 2010 г. се е изказал в полза на продажбата на миноритарния дял в EVN пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Така той подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление. Дянков беше подсъдим за оказван натиск върху тогавашния ръководител на Агенцията за приватизация и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД. Трайчо Трайков беше обвинен за безстопанственост, защото е апортирал дяловете на държавата в Държавната консолидационна компания, т.е. изпълнил е решението на правителството. Впоследствие тези дялове са продадени през фондовата борса. На подсъдимата скамейка нямаше нито един човек от Агенцията по приватизация, въпреки че точно тя е в основата на сделката.

След оправдателната присъда Прокопиев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. Той претендираше за 100 000 лв. за морални вреди, но съдия Стефан Кюркчиев определя, че справедливото обезщетение е 25 000 лв. Отделно са присъдени и 66 000 лв. за имуществени вреди – толкова е платил Прокопиев за адвокати по време на разследването и делото на две инстанции.

Прокуратурата ще дължи и лихви, ако решението за обезщетението влезе в сила, все още е само на първа инстанция. Към днешна дата законната лихва върху 91 000 лв. е 30 708 лв.

В иска си Прокопиев твърди, че с наказателното производство е бил злепоставен в обществото, че било опозорено доброто му име на гражданин и професионалист – предприемач и общественик, а репутацията му е била съществено накърнена. Делото напълно променило живота му, той непрекъснато се тревожел какво ще стане и как ще се отрази на семейството му, а здравето му – психическо и физическо, се влошило.

Прокуратурата пък пледира, че е действала по закон. Дори да се приеме тезата, че на Прокопиев са причинени морални вреди, то обезщетение от 100 000 лв. било силно завишено и несъобразено с принципа на справедливостта, със средния жизнен стандарт в страната и с трайната съдебна практика по аналогични случаи, настоява още прокуратурата.

Пред съда са разпитани различни свидетели, които разказват за шока на Прокопиев от повдигнатото обвинение. Свидетелите припомнят и колко активен беше Иван Гешев като главен прокурор във връзка с това дело. След оправдателната присъда на първа инстанция той написа в социалните мрежи: „Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот.“

Съдията обяснява, че оправдателната присъда е била широко медийно отразена, което неутрализира или поне намалява значително вредите за Прокопиев. „Повдигането на неоснователните обвинения без съмнение е накърнило в много по-значителна степен честта и достойнството на Прокопиев, отколкото доброто му име в обществото“, пише съдът.

Отчита се също, че Прокопиев е бил с най-леката мярка за неотклонение – подписка, а делото му е продължило 4 години. Така в крайна сметка съдът приема, че вредите са среден размер. „Задължително следва да бъде отчитан общоизвестния факт, че срещу ищеца е воден и друг наказателен процес, чиито вредни последици трудно биха могли да бъдат диференцирани от вредните последици, които са произтекли пряко в резултат от конкретното обвинение, за което се води настоящия процес“, обяснява още съдията.

Колкото до парите за адвокат, съдът сочи, че „макар и значителни по размер, адвокатските хонорари са били фактически заплатени, а този факт на плащането т.е. на извършването на разхода, не се оспорва от прокуратурата“.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ЗАКОН

Васил Божков излиза на свобода срещу 130 000 лв.





Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Васил Божков от домашен арест в парична гаранция в размер на 130 000 лв., съобщи БНТ. Ако бъде оставен под домашен арест, на този етап от делото това би било неоправдана репресия, приеха магистратите.

Според съда няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства по т.нар. хазартно дело, по което беше под гаранция, тъй като то вече е в съда. Съдът прецени също, че няма опасност и Божков да се укрие.

Прокуратурата може да протестира определението на градския съд пред още една инстанция. Докато не изтече срокът за обжалване, Божков остава под домашен арест. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев се зарече да протестира.

Хазартното дело е първото от трите разследвания, водени срещу него, което в последните дни на април прокуратурата внесе за разглеждане в съда. Внасянето на обвинителния акт е сред доводите на Божков да поиска свободата си. На 25 април станаха точно 8 месеца от връщането на Божков от Дубай и привличането му като обвиняем. Ако делото не беше внесено в съда до 25 април, прокуратурата трябваше незабавно да го освободи. Вероятно и затова прокурорите са бързали да вкарат обвинителния акт, за да оставят съдът да реши дали да пусне Божков.

По това дело прокуратурата твърди, че Божков е ощетил бюджета с над 559 млн. лв. Той е предаден на съд за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). С Божков на съд са предадени и още 9 души, част от тях – точно длъжностни лица от ДКХ.

Конкретно за Божков обвинението твърди, че той е подбудител, а длъжностните лица от ДКХ извършили нарушение на служебните си задължения – допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Така бюджетът бил ощетен с 559 739 164 лв., посочва още държавното обвинение.

Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание по делото, на което ще стане ясно дали то ще тръгне по същество, ще бъде върнато на прокуратурата, или ще бъде прекратено.

По второто си дело, свързано с културни ценности, Васил Божков има наложена гаранция от 500 000 лв., която отказа да плати. Аргументът му беше, че като е под домашен арест по делото за хазарта, гаранцията се явява безсмислена. Ако и апелативният съд прецени, че Божков трябва да излезе от домашния си арест, тогава прокуратурата може и да поиска по-тежка мярка по делото за антиките, тъй като той не е изпълнил гаранцията.

По третото му, т.нар. криминално дело – по което той има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда.

Причината Божков да отказва да плати гаранцията е, че той е под домашен арест по друго дело – това за укритите такси от хазарт, по което той беше задържан веднага след завръщането си от Дубай на 25 август.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 2 дни

Приключи „славният път“ на „политика“ фурнаджийска лопата Явор Божанков. Синът му застреля дете с боен пистолет!

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 6 часа

Западът готви нови „цветни революции“

Политиката на САЩ, Европейския съюз и НАТО в Централна Азия увеличава опасността от „цветни революции“ в страните от региона. Това...

ПОЛИТИКАпреди 7 часа

Консервативните сили набират преднина

Преди Европейските избори: Консервативните сили набират преднина. Крайнодесните консервативни партии консолидират позициите си в навечерието на изборите за Европейски парламент,...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Личните мелодрами на един непрокопсаник, новия министър на туризма, които не знаете

Евтим Милошев, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Назначаването...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Детрониран гнома от листите на ПиПитата-ДеБили! Прост, нагъл, безполезен!

Изненада! Ген. Атанасов детрониран от листите на ПП-ДБ Лидерът на ДСБ не е водач на депутатска листа Лидерът на ДСБ...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Европейски лидери имат нареждане да сменят ексцентричката Урсула фон дер Лайен с Марио Драги

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue...

СВЯТ

СВЯТпреди 5 часа

НАТО изобщо не се интересува от украинците. Украйна е инструмент

НАТО използва Украйна за своите антируски интереси, а бъдещето на гражданите на страната не е от голямо значение за Запада....

СВЯТпреди 8 часа

Бивш украински депутат: Зеленски е само аватар. Западът управлява изцяло Киев през друг

Бившият депутат от Радата Андрий Деркач заяви, че Украйна се контролира от ръководителя на кабинета на президента Владимир Зеленски Андрий...

СВЯТпреди един ден

Стратегически обрат от Русия с Белоусов за военен министър. Ще е Майката на всичките ѝ удари!

Това заяви бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в социалната мрежа „X“. „Путин назначава топ икономиста Андрей Белоусов за...

СВЯТпреди 2 дни

Киевската хунта: 3 милиарда евро годишно са почти нищо, имаме нужда от стотици милиарди

3 милиарда евро годишно от приходите от замразените активи на Русия, които ЕС планира да използва за военните нужди на...

СВЯТпреди 2 дни

Армията на Германия минава под командването на американците

Военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) ще бъде прехвърлен под командването на НАТО (САЩ) до 2025 г. Това...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени