Свържете се с нас

БЪЛГАРИЯ

Лукойл“ свали Валентин Златев от шефското място на компанията у нас, назначен е нов управител

Лукойл“ свали Валентин Златев от шефското място на компанията у нас, назначен е нов управител

Валентин Златев вече не е управител на ”Лукойл България”. С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия ”Лукойл Юръп Холдингс Б.В.”, от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представлява българското дружество, съобщава Mediapool.bg.

На негово място от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на „Лукойл ЦИЕ и Белгия“ – дивизията на „Лукойл“ за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на „Лукойл“ в Белгия, според руски публикации.

В решението на собственика на „Лукойл България“ не се посочват причините за смяната на Валентин Златев, който е начело на дружеството от март 2008 г. Но според неофициална информация на Mediapool то е взето заради вътрешно разследване на дългогодишния представител на руската компания у нас за източване на българските ѝ активи.

Неизвестно защо „Лукойл България“ все още не са съобщили официално за рокадата, след която Валентин Златев е понижен до председател на контролния съвет на дружеството. Това е позиция без особено значение, но вероятно Златев е успял да я спазари благодарение на контактите си с премиера Бойко Борисов, твърдят източници, запознати със случая. Според тях решението за смяната на Златев е взето окончателно през последните две седмици, след безуспешни усилия от негова страна да предотврати смяната.

Проверката била назначена след публикация на разследващия сайт „Биволъ“ от септември 2018 г. В нея покрай скандала с арестуваните журналисти, разследващи „ДжиПи Груп“ за схема за печелене на европроекти, се разкриват имотни сделки, които дружество, свързано със Златев, правело като купувало евтини терени, а после ги продавало на „Лукойл“ за бензиностанции на многократно по-високи цени.

Самият Златев отрича да има нещо общо със строителната компания „ДжиПи Груп“, която в последните години стана най-голяма в бранша. Макар покрай скандала с арестуваните журналисти прокуратурата и ОЛАФ да започнаха да проверяват техните документи за измамите с европейски средства, а още преди това премиерът Борисов да беше наредил оттеглянето на компанията от всички обществени поръчки, тя се сдоби с няколко големи договора.

Проверката на „Биволъ“ сочи, че собственик на земята и сградата, в която е офисът на „ДжиПи Груп“, е фирмата „Пи Ай“. Тя я купува от „Лукойл България“ през 2008 г. срещу 5 202 507 лв. Зад нея стои кипърската офшорка „Рилетто Холдинг Лимитид“, а по-рано, до 2014 г. , фирмата е била собственост на „Болкан Инвестмънт Енд Трейд“ от Белиз. Телефоните и имейл адресът на „Джи Пи Груп“ и „Пи Ай“ са абсолютно идентични office@gpgroupbg.com.

И двете офшорки са представлявани от гражданина на Черна Гора Владислав Попович, който има бизнес и в България. Името му се появява и в OffshoreLeaks като директор на компания. Тайната на собствеността на офшорките е грижливо скрита в кипърски адвокатски кантори и в скромните жилища на кипърски безработни.

Това, което е явно, обаче, сочи към сериозни бизнес отношения с „Джи Пи Груп“, отбелязва „Биволъ“. Пълномощник на Попович при покупко-продажбата на „Пи Ай“ и съответно на сградата, е Велизар Любенов Радев, който е съсобственик в „Джи Пи Строй“ с един от акционерите и директор в „Джи Пи Груп“ – Георги Василев.

Велизар Радев подписва договора за продажба на дяловете в „Пи Ай“ от една офшорка на друга. Връзката не е инцидентна, защото Радев е управител и на други фирми на „Джи Пи Груп“ и „Джи Пи Строй“.

Управителят на „Пи Ай“ Владимир Кирилов Пилчев пък има бизнес отношения с един от собствениците на „Джи Пи Груп“ – Владимир Георгиев Житенски – във фирмата „Агрохолд Инвест“. „Агрохолд“ се казва и фирмата на бащата на Валентин Златев – Васил Златев Костов, но между двете няма видима формална връзка в Търговския регистър.

Имотният регистър показва, че в кратък период от време през 2008 г. „Пи Ай“ е закупила многобройни имоти из страната, които веднага е продала на „Лукойл България“ за строеж на бензиностанции на многократно завишени цени.

Сред посочените от „Биволъ“ сделки е такава за нива в Ботевградско, придобита от „Пи Ай“ през април 2008 г. за 110 000 лв., а месец по-късно продадена на „Лукойл България“ за 838 000 лв. В Горна Малина общината продава нива на „Пи Ай“ месеци по-късно за 180 000 лв., а „Лукойл“ плаща за нея 1 448 534 лв. Подобен е случаят в Дряново, където общината продава имот на „Пи Ай“ за 90 000 лв. през юли 2008, а четири дни по-късно същият имот е продаден на „Лукойл“ за 1 186 473 лв.

Същият сценарий се повтаря в Добрич, Кюстендил, Левски, Пловдив, Провадия, Тетевен, Троян и Велинград. На практика бензиностанциите на Лукойл в тези градове са обогатили с десетина милиона предприемчивата „Пи Ай“ и нейните офшорни собственици.

В Кюстендил, Провадия и Тетевен „Пи Ай“ придобива имотите от „Кампанела“ ЕООД, която по онова време е еднолична собственост на един от сегашните акционери в „Джи Пи Груп“ – Владимир Житенски. В момента тя е прехвърлена на офшорка.

В Тетевен „Кампанела“ купува нива за 329 308 лв., продава я на „Пи Ай“ за 1 530 151 лв, а после е препродадена на „Лукойл“ за 1 568 014 лв.

В Провадия късметлията С.М. получава от „Кампанела“ 713 408 лв. за нива от 18 декара , продадена на „Пи Ай“ за 1 703 705 лв. и купена после от „Лукойл“ за 1 786 032 лв.

В Кюстендил „Кампанела“ придобива нива от 4 декара от частни лица за 72 032 лв. през а прел 2008 г. Дни по-късно неин собственик става „Пи Ай“ срещу 944 000 лв., а още няколко дни след това нивата става собственост на петролната компания за 985 500 лв.

Всички тези сделки са сключени от Валентин Златев като управител на „Лукойл България“.

Отделно от имотните сделки, „ДжиПи Груп“ е фирмата, която строи бензиностанциите на „Лукойл“. На какви цени става това обаче е фирмена тайна.

Така след повече от десет години начело на българското дружество на руската компания Валентин Златев е отстранен като управител.

БЪЛГАРИЯ

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

  • В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи
  • Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму пише репликите. Кой е националният интерес за него? Да го махнат от едни магнитен списък ли?

Чета позицията на г-н Пеевски и си мисля, че трябва да си наеме някой по-даровит да му пише репликите, че репертоарът се изтърка, а публиката все по-малко ще обръща внимание на всекидневните брътвежи.

„… нищо няма да ме спре да сваля и неговата маска, така, както съм обещал, че ще постъпя с всеки, тръгнал срещу националния интерес на страната ни“ рекъл феноменът Пеевски.

Как да оставим настрана жестоката ирония човек, като Пеевски, да се прави на защитник на „националния интерес”? А може би, списвачът е имал предвид личните интереси на круполентния „Феномен”? Интереси, като Булгартабак, КТБ или Лафка?

Та, да попитам, кой е „националният интерес” според Пеевски? Да го махнат от един магнитен списък ли?

Национална сигурност в отпуск?! Може би, за това мечтае Пеевски отново, когато службите преди години му бяха опънали чадър, а някои партийни лидери му предоставяха преимуществено държавни поръчки. Боли го много от истината, чак елементарното смятане му убягва. Според Пеевски, Радев е назначил всички шефове на служби преди осем години. Сериозно? Председателят на ДАНС Димитър Георгиев и председателят на ДАР Атанас Атанасов са назначени от съратника на Пеевски, а именно Бойко Борисов през далечната 2016 г. А те бяха сменени през 2021 г., т.е. преди три години, когато по време на служебния кабинет си взеха 6-месечен неплатен отпуск. А ако службите бяха на Радев, защо Пеевски не смени ръководителите им, както предлагаха аркадашите му Атанас Атанасов, Кирил Петков и академик Денков?

Добре поне, че Пеевски не е казал, че президентът Радев е развалил заверата да го направят шеф на ДАНС… Но, да не даваме идеи, че списвачите му не са много креативни.

Като един виден „конституционалист”, Пеевски се вживява в ролята на пазител на Конституцията. Чудесно би било Пеевски най-накрая да я отвори тази Конституция и да я попрочете, а ако може и към четенето да сложи и малко разбиране, ще е още по-добре. Все пак е юрист, завършил е право в ЮЗУ, нищо, че никой досега не е излязъл да си признае, че е свидетел на неговото обучение. Да хвърли един поглед и на решенията на Конституционния съд, ще са му от полза. Па като е толкова убеден в правотата си, да внесе предложение в парламента за отстраняване на президента?

Въобще, голям страх от този Радев. Защо ли така не скача по други политически фигури и самоназначили се борци за справедливост? Отговорът се самонатрапва.

И като няма какво друго да се каже, на тезгяха се слага руската заплаха и Радев като проводник на московските интереси. Ти да видиш! Крадецът вика, дръжте крадеца. Защото нали, едни пеевски фирми, добре се облажваха от търговия с Изтока…

Та в какво се заключава тази заплаха и как се прокарват чужди интереси? Отговор от Пеевски няма. Какво стана със сигналите, кеша в президентството? Списък с назначения, доказващ корупция? Сериозно? По същата логика, кой беше назначен начело на борда на „Пристанище Варна“ ЕАД на 21 години, или за заместник-министър и колко кеш е предоставил на менторите си, които са го назначили?

Още малко търпение и това ще отмине.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че Васил Терзиев не е изпълнил задължението си да подаде документи за проучване за надеждност и издаване на разрешение за достъп до класифицираната информация, за което му е съставен и административен акт.

Чак след като му съставят акт Терзиев подава заявка за достъп до класифицирана информация. За пореден път от „Промяната“ демонстрират умишлено нарушаване на закона, както и неуважение към институциите“. Това се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) по повод глобяването на Васил Терзиев.

„Колко решения за сигурността на София е взел Васил Терзиев като кмет, без да има достъп до класифицирана информация?“, попитаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС след като в медиите днес се разпространи информация, че кметът на София няма достъп до класифицирана информация.

Общинарите задават следните въпроси: „След като Васил Терзиев управлява София 8 месеца без достъп до класифицирана информация, как е взимал решения, които са свързани със сигурността на града ни?

Съгласно Закона за класифицираната информация кметът на София е с ниво „Строго секретно“, именно защото има задължения, свързани с противодействие на тероризма, отбранително-мобилизационната подготовка, както и не дай си Боже, с привеждането на общината в готовност за работа във военно и извънредно положение – председателства Съвета по сигурност.

А, ако е взимал решения по тези теми, как го е правил след като не е имал достъп до тази класифицирана информация?! Редица въпроси, на които няма отговор“, допълват те.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и емоционално здраве, информираха от пресслужбата на кабинета.

Заедно със своите придружители те ще бъдат настанени за период до 14 дни в почивни бази на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД в периода юли – август.

Летните лагери ще се финансират със средства от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

А децата от източна украйна може да ги избиваме с български оръжия, така ли???

Така ли, лакей?!

А какво направихте за българските деца?

Събирате им капачки.

Даже болница още не сте им построили.

Как ще помогнете на децата на пострадалите от пожарите?

С чии пари украинчетата ще почиват безплатно у нас? С твоите ли, Главчев, или с парите на данъкоплатците?

Докога ще разхищавате публичен ресурс в полза на една чужда държава?

Децата от източна украна растат по мазетата под бомбардировкита на бандеровците

Само и само да полегнете по-ниско на посолството?

Нещастна, продажна сган, която воюва срещу собствения си народ…

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯпреди 2 месеца

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯпреди 2 месеца

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯпреди 2 месеца

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯпреди 2 месеца

България вече официална цел за ядрен удар

САЩ разположиха F-16 изтребители в България и Полша Изтребители F-16 на ВВС на САЩ пристигнаха в България и Полша тази...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 3 часа

Българска невежа калинка* щяла да спасява с иновации Европа – какви смешки ражда бюрокрацията

Борисов не харесва българи с образование от чужбина, не ги издига в партията си, предпочита да се огради като петел...

ПОЛИТИКАпреди един ден

Politico: От кралица до императрица. Урсула заграби властта в ЕК и показа кой ще е шеф на ЕС!

„От кралица до императрица“, с това заглавие Politico описва в обзорна статия, как шефката на Европейската комисия Урсула фон дер...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Казаха в лицето дебила Шолц, че Русия е непобедима

Казахстанският президент към Олаф Шолц: Русия е непобедима във военно отношение Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че Русия не...

ПОЛИТИКАпреди 6 дни

Очаквано персоналния съдия на Пеевски от ВАС, който е на Георги Чолаков отряза коалицията на Доган за изборите

Съдът на Георги Чолаков се позова на прословутото електронно заявление на Пеевски, за да откаже на „Демокрация, права и свободи-ДПС“...

ПОЛИТИКАпреди 1 седмица

ЕС се разпада пред очите ни – Гавин Мортимър, Тhe Spectator

ЕС се разпада пред очите ни, пише британският писател Гавин Мортимър в анализ за британското списание Тhe Spectator. Германия реши...

СВЯТ

СВЯТпреди 3 дни

Байдън, Блинкен спрете тази безразсъдна ескалация!

Робърт Кенеди-младши: Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация! Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина...

СВЯТпреди 3 дни

Самоубийства, наркотици и нихилизъм. Това ли е бъдещето ни в САЩ?

Дъглас Макгрегър: Самоубийства, наркотици и нихилизъм. Това ли е бъдещето ни в САЩ? Бившият първи съветник на Пентагона по времето...

СВЯТпреди 4 дни

Нов опит да сплашат с „атент“ Тръмп. В безопасност е

Нов опит за покушение срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп за да го сплашат. Кампанията на бившия президент...

СВЯТпреди 5 дни

Фашистите в ЕС: Унгария няма право да намалява цените на храните

Самозвания така наречн „Съд на Европейския съюз“ реши, че с въвеждането на задължителни отстъпки за някои видове храни в супермаркетите...

СВЯТпреди 1 седмица

Охлюва Шолц реши да се въоръжава Германия под натиска на американците, но …

МЪКА: Плюнката Шолц реши да се въоръжава по заповед на американския военно промишлен комплекс. И в тоз момент разбра, че...

Най-четени