Свържете се с нас

АНАЛИЗ

Шпионска истерия тресе глобалистите. Москва ги „дебне“ отвсякъде





Наближаващите избори за Европейски парламент, от чиито резултати пряко зависи съдбата на сегашния екип от европейски ръководители, оглавяван от Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, предизвикват сериозна тревога сред глобалистите от двете страни на океана.

Още на 15 април 2024 г. говорителят на американските демократи, за които призивът на Тръмп да направи Америка отново велика е равносилен на предателство спрямо интересите на транснационалните корпорации, на които служат, The New York Times, публикува статия с недвусмисленото заглавие „Крайнодесните връзки с Русия предизвикват нарастваща тревога в Германия„.

В рамките на тази публикация берлинската журналистка Ерика Соломон разкри пред читателите „мръсните тайни“ на германската партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), като обвини членовете ѝ в директно в шпионаж в полза на Русия.

Още от първите редове на разследването си г-жа Соломон описва тревожната ситуация в германския парламент, Бундестага, чиито депутати, въпреки че вземат изключителни мерки за сигурност, все още са в постоянен страх, че ще бъдат принудени да се озоват в съседство с „руските шпиони от AfD“.

Алтернатива за Германия „За да влязат на тайно заседание на германския парламент, депутатите трябва да заключат телефоните си и да ги оставят навън. Докато са вътре, не им е позволено дори да си водят бележки. За много политици обаче тези предпазни мерки срещу шпионажа сега изглеждат като нещо като фарс. Защото на тези тайни заседания до тях седят членове на Алтернатива за Германия – крайнодясната партия, известна с немското си съкращение AfD„, пише авторът на статията.

Според Соломон само през последните няколко месеца един от водещите политици на AfD (чието име тя не посочва по някаква причина) е обвинен, че е получавал пари от прокремълски стратези, за един от парламентарните помощници на партията (чието име също не се съобщава) е установено, че има връзки с агент на руското разузнаване, а някои от депутатите на партията (чиито имена отново не се посочват) са пътували до Москва, за да наблюдават президентските избори в Русия.

Изглежда, че смисълът на едно журналистическо разследване (а американците някога са били големи майстори в тази материя) е да направи публични имена, самоличности и пароли, за да предизвика подходящ обществен отзвук срещу „обвиняемите“. Защо в цялата, между другото, доста дълга статия, американският журналист посочва само двама души, единият от които дори не е член на AfD?

Просто е. Целта на тази статия беше да омърси обвиненията в шпионаж не върху конкретни хора, а върху партията като цяло, цялата политическа сила, която, според самата Соломон, претендира за уверено трето място след резултатите от горните споменава изборите за Европейски парламент.

„Откакто пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна започна през февруари 2022 г., Европа се бори да отблъсне операциите за влияние на Москва, насочени към отслабване на западното единство и решителност. Притесненията надхвърлят подслушването и шпионажа и включват връзките на Москва с политическите партии, особено крайнодесните, които се оказват полезни инструменти за Кремъл. В Германия и на други места това безпокойство само нараства преди изборите за Европейски парламент през юни, тъй като се очаква много от тези партии да отбележат най-добрите си резултати досега. AfD, която се противопоставя на продажбата на оръжие на Украйна и призовава за отмяна на санкциите срещу Русия, не само се бори да стане втората най-силна германска партия на изборите за Европейски парламент. Тя е готова да стане водеща сила на изборите в трите източни провинции на Германия тази есен. Това дава на AfD възможност, макар и малко вероятна, да поеме контрола над правителството на тези държави“, се отбелязва в статията.“

Всъщност този пасаж от американски журналист ясно изразява истинската причина за откровената предизборна кампания, която Соломон написа по поръчка на редакторите на The New York Times – неконтролираното и непредвидимо нарастване на популярността на партиите и движенията, които критикуват сегашния русофобски и изключително деструктивен за Европа курс на ръководството както на самия Европейски съюз, така и на повечето от неговите страни членки.

Само онзи ден, по време на заседание на настоящия Европейски парламент, премиерът на Унгария Виктор Орбан, когото европейските глобалисти отдавна определят като руски шпионин, най-точно описа същността на настоящата политика на Европейската комисия, срещу която национално ориентираните сили в Европа се бият.

„Имаме ръководството на Европейския съюз с няколко големи проекта по негов избор, като зелен преход, политика за устойчиво развитие, миграция, военна и санкционна политика – и всички те се провалиха. Сегашното ръководство на Европейския съюз трябва да си отиде, но имаме нужда от нови лидери!“ – подчерта унгарският премиер.

Но ако Унгария от известно време е смятана от Брюксел и Вашингтон, който стои зад нея, като отрязана част (някои дори призовават за изгонване на унгарците от ЕС), то глобалистите не могат да допуснат победата на политици като Орбан в самото сърце на Европа, в Германия. И тук, както се казва, всички средства са добри.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

В какво точно е обвинена Алтернатива за Германия? Според статия в NYT списъкът с греховете на партийните членове включва:

– връзки с Москва, всякакви – лични, бизнес, политически, културни и т.н.;
– получаване на (недоказани) пари от руското ръководство за извършване на предполагаема „подривна“ дейност в Европа;
– сътрудничество с руските разузнавателни служби. Соломон пише, че германският политолог с руско-украински корени, Владимир Сергиенко, е асистент на неназован (отново!) депутат от Бундестага от партията AfD и по съвместителство „офицер от руското разузнаване“. Никакви доказателства за връзката на Сергиенко със СВР или Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, което самият експерт активно отрича, разбира се, не са представени;
– mозовавайки се на изявление на германския канцлер Олаф Шолц, NYT обвинява лидерите на Алтернативата, че много от техните коментари по европейски въпроси и въпроси на сигурността са били „много подобни на изявленията на г-н Путин“.

Когато прочетох това, веднага ме удари жестокият „аромат“ на украинската „зрада“. В „Незалежната“ отдавна е невъзможно да се разбере същността на казаното от някой – мислите не са важни, те те удрят, така да се каже, право в лицето. Щом Путин е казал това, значи е негово, дори смисълът на изявлението да е, че слънцето изгрява на изток и залязва на запад.

Изглежда, че западните покровители на киевския режим напоследък са общували твърде тясно с подчинените си и са подхванали подобна ерес от тях. Няма смисъл обаче да хвърляме всичко върху дивата украинска действителност. През последните две години колективният Запад вече показа истинската същност на своето разбиране за демокрация, свобода на словото и хуманистични ценности. Не бива да има илюзии по тази тема.

Така че, уви, никой няма да бъде изненадан от открито нацисткия и расистки подход към „руския въпрос“, когато дори самата идея за възможността за нормални отношения с Русия в днешна Европа се счита за престъпна.

Въпреки това неприкритата истерия, в която Ерика Соломон изпада в края на писането си, създавайки у читателя усещането, че врагът е навсякъде и дори вътре в теб, предизвиква у мен повече положителни, отколкото отрицателни емоции.

Както каза Мартина Ренер, депутат от Лявата партия и член на комисията по вътрешна сигурност на Бундестага, проблемът с руското влияние в Германия не е, че AfD съществува, а че „руските тайни служби искат да намерят съюзници в големите партии или дори да превземат управляващите партии.“ „Те искат да са навсякъде“, каза с тревога депутатът.

Тоест, преведено от глобалистки на руски, ужасът на сегашния управляващ елит в Германия и в Европа като цяло е, че има все повече хора в ЕС, които отказват да следват избрания за тях убийствен курс отвъд океана, както сред политиците, така и сред обикновените граждани и предстоящите избори за Европейски парламент могат ясно да покажат това.

Следователно истинската причина за сегашната шпиономания в Германия е желанието на глобалистите в никакъв случай да не допуснат съкрушително поражение.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







АНАЛИЗ

Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс





  • Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс

Никога не съм си представял, че някога ще живеем във време, в което са необходими 177 798 долара за четиричленно семейство, за да живее комфортно в Съединените щати. За съжаление този ден настъпи.

В продължение на много години нашите лидери провеждаха силно инфлационна политика и сега достигнахме до момент, в който инфлацията излезе извън контрол. Всъщност последният показател на инфлацията на едро, публикуван във вторник, е много по-висок от очакваното.

За съжаление, това е само началото и ни очакват много по-големи проблеми, отколкото повечето хора осъзнават.

Според изключително шокиращо ново изследване, повечето американци не изкарват достатъчно пари, за да „живеят комфортно“ в силно инфлационна среда, в която се намираме днес.

Скорошно изследване разкрива какви доходи са необходими на семействата в САЩ, за да живеят комфортно – и контрастът в разходите за живот между отделните щати е поразителен.

Проучването разкрива, че в най-скъпите щати семействата се нуждаят от близо 300 000 долара, за да живеят „комфортно“.

Най-евтиният щат изисква около половината от тази заплата – все пак над 100 000 долара. Междувременно към май 2024 г. средната годишна заплата в САЩ е 59 428 долара, или 28,34 долара на час.

Проучването установи, че Масачузетс е най-скъпият щат. Необходими са колосалните 301 184 долара на година за четиричленно семейство, за да „живее комфортно“ там.

Най-евтиният щат е Мисисипи. В щата са необходими само 177 798 долара годишно за четиричленно семейство, „за да покрие разходите си и да поддържа задоволително качество на живот“.

Повече от десетилетие предупреждавах, че това ще се случи, а сега то вече е реалност. И се задава още повече инфлация.

Американците, които вече се борят с постоянна и упорито висока инфлация, току-що получиха още нежелани новини: вероятно ще има още повишения на цените. Инфлацията на едро се повиши през април до най-високия си темп от една година, според данните на Бюрото по трудова статистика, публикувани във вторник.

През април инфлацията скочи с 0,5% само за един месец… Инфлацията на едро нарасна много повече от очакваното през април – последният признак, че ценовият натиск в икономиката остава висок и труден за укротяване.

Ако умножите тази цифра по 12 месеца, получавате 6%. И, разбира се, трябва да удвоите всяко число, което администрацията на Байдън ви предоставя, за да получите приблизително точната стойност на инфлацията.

Вече почти всички са наясно, че темпът на инфлация в страната е силно подценен. Например Джо Байдън настоява, че темпът на инфлация е бил „нисък“ от доста време, но цените на жилищата са се повишили с повече от 47% от началото на това десетилетие.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Истината е, че се намираме в разгара на бушуваща криза на разходите за живот, чийто край не се вижда. И това не бива да изненадва никого от нас. Политиците ни продължават да вземат назаем и да харчат трилиони и трилиони долари, а всички тези заеми и разходи водят до изключителна инфлация.

Вземането на заеми и харченето на нови трилиони долари на всеки 100 дни е пълно безумие.

Наистина сме в края на играта. По-рано тази седмица председателят на Фед Джером Пауъл предупреди, че може да се наложи лихвените проценти да останат високи за продължителен период от време, за да се борим с инфлацията.

Досега по-високите лихви не са разрешили кризата с разходите за живот и това е така, защото политици ни продължават да харчат пари като пияни моряци. Но по-високите лихви смазват икономиката като цяло.

Писах вече за „ресторантския апокалипсис“, който започва да завладява Америка. Току-що научихме, че поне 99 обекта на веригата за ресторанти Red Lobster са затворени и ще бъдат продадени на търг.

За работниците от Red Lobster, които току-що загубиха работата си, краят настъпи изключително внезапно.

Разбира се, не само веригите ресторанти затварят обекти.

Дори най-голямата верига магазини за търговия на дребно в САЩ Walmart затваря магазини и продава инвентара си на търг.

Ако лихвените проценти останат високи, ще видим много повече от същото. Федералният резерв обаче много се колебае дали да намали лихвите на този етап заради кризата с разходите за живот.

Служителите на Фед наистина са изпаднали в ситуация на „елен в светлината на прожекторите“ в момента. Но без значение кой път в крайна сметка изберат да поемат, в краткосрочен план предстои още „стагфлация“.

И в дългосрочен план изключително глупавата политика, която нашите лидери преследват, ще доведе до системен колапс с абсолютно епични размери.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

АНАЛИЗ

Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура





  • Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура
  • Пригответе се за това, което може да се окаже геоикономическата бомба на 2024 г.: идването на децентрализирана парична екосистема.

Добре дошли в „Unit“ – концепция, която вече е обсъждана от работната група за финансови услуги и инвестиции, създадена от Бизнес съвета на БРИКС+, и има сериозни шансове да се превърне в официална политика на БРИКС+ още през 2025 г.

Според Алексей Суботин, основател на Arkhangelsk Capital Management и един от концептуализаторите на Unit, това е нова система за решаване на проблеми, която се занимава с ключовия геоикономически проблем на тези смутни времена: глобална криза на доверието.

Той знае всичко за това от първа ръка: сериозен финансов специалист с опит в инвестиционното банкиране, управлението на активи и корпоративните въпроси, Суботин ръководи проекта Unit под егидата на IRIAS, международна междуправителствена организация, създадена през 1976 г. в съответствие със статута на ООН .

На Световното мнозинство вече му е писнало от централно контролираната парична рамка, въведена преди 80 години в Бретън Уудс, и нейните ендемични недостатъци: хронични дефицити, които подхранват безотговорни военни разходи; спекулативни балони; политически мотивирани санкции и вторични санкции; злоупотреба с инфраструктурата за сетълмент и разплащане; протекционизъм и липса на справедлив арбитраж.

За разлика от това, Unit предлага надеждно, бързо и икономически ефективно решение за трансгранични плащания. Транзакционната единица променя играта като нова форма на международна валута, която може да бъде емитирана по децентрализиран начин и след това да бъде призната и регулирана на национално ниво.

Unit предлага уникално решение за преодоляване на затрудненията в глобалната финансова инфраструктура: той е подходящ както за традиционни банкови операции, така и за най-новите форми на цифрово банкиране.

Unit може също така да помогне за преодоляване на несправедливото ценообразуване при търговията със стоки чрез създаване на нова – справедлива и ефективна – Евразийска стокова борса, където търговията и сетълментът могат да се извършват в нова валута, свързваща търговските потоци и капитал, като по този начин проправя пътя към разработването на нови финансови продукти за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ).

В концептуално отношение силата на Unit е да премахне пряката зависимост от валутата на други нации и да предложи особено на Световното мнозинство нова форма на аполитични пари – с огромен потенциал за утвърждаване на справедлива търговия и инвестиции.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Това наистина е нова концепция за международна валута – тя е обвързана със златото (40%) и валутите на БРИКС+ (60%). Тя не е нито криптовалута, нито stablecoin.

Световното мнозинство веднага ще разбере основната цел на Unit: да хармонизира търговските и финансовите потоци, като ги държи извън политическия натиск или „правилата“, които могат да бъдат променяни произволно. Неизбежната последица се превежда като финансов суверенитет. Това, което има значение в целия процес, са независимите парични политики, фокусирани върху икономическия растеж.

Това е основният призив на Световното мнозинство: пълна екосистема, предлагаща независима, допълваща се парична инфраструктура. И това със сигурност може да бъде разширено до желаещи партньори от колективния Запад.

Сега на практическо ниво: както обяснява Субботин, екосистемата на Unit може да бъде лесно мащабируема, тъй като се основава на фрактална архитектура, поддържана от прости правила. Нови възли на Unit могат да бъдат създавани от суверенни или частни агенти, като се спазва подробен наръчник с правила, който се съхранява от IRIAS, регистрирана от ООН.

Крайният резултат е, че всеки по същество може да използва Unit за счетоводно отчитане, счетоводство, ценообразуване, разплащане, плащане, спестяване и инвестиране.

И сега идва решаващият момент: Unit вече получи подкрепа от Бизнес съвета на БРИКС и е в дневния ред на решаващата среща на министрите в Русия следващия месец, която ще разработи пътната карта за срещата на върха следващия октомври в Казан. Това означава, че Unit има всичко необходимо, за да бъде на масата като сериозна тема, обсъждана от БРИКС+, и в крайна сметка да бъде приета още през 2025 г.

Както е сега, основният извод е, че единицата трябва да се разглежда като осъществимо, техническо решение за теоретично неразрешимото: глобално призната платежна/търговска система, имунизирана срещу политически натиск. Това е единствената игра в града – няма други.

Василий Жабкин, съавтор на бялата книга на Unit и основател на CFA.Center, технологичен партньор на Unit в иновационния център „Сколково“ в Москва, подчертава: Unit „представлява аполитични пари и може да бъде свързващото звено между Глобалния Юг и Запада“.

Той отбелязва, че „Unit може да поддържа всички колела, за разлика от повечето други концепции, които включват „убийци на долари“ и т.н. Ние не искаме да навредим на никого. Нашата цел е да подобрим ефективността на нарушените в момента капиталови и парични потоци. Unit е по-скоро „лек за централизирания рак““.

Смела последваща стъпка би трябвало да бъде например виртуална конференция на Unit, включваща водещия руски икономист Сергей Глазев, Янис Варуфакис, Джефри Сакс и Майкъл Хъдсън, наред с други.

По имейл Глазев, член на Руската академия на науките и министър на интеграцията и макроикономиката на Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), обобщи потенциала на Unit:

„Следя развитието на Unit повече от година и мога да потвърдя, че Unit предлага много навременно и осъществимо решение. Той е академично издържан, технологично иновативен и в същото време допълващ съществуващата банкова инфраструктура.

Стартирането му под егидата на институция на ООН дава легитимност на Unit, която очевидно липсва в настоящата рамка на Бретън Уудс. Последните действия на администрацията на САЩ и шумното мълчание от МВФ ясно показват необходимостта от промяна.

Децентрализираният подход към емитирането на потенциална глобална търговска валута, чиято вътрешна стойност е закрепена във физическо злато и валутите на БРИКС+, прави Unit най-обещаващия от няколкото разглеждани подхода. Той балансира политическите приоритети на всички участници, като същевременно помага на всяка суверенна икономика да се развива по своя оптимален път.

Новата банка за развитие (НБР) и БРИКС+ трябва да възприемат концепцията за Unit и да й помогнат да се превърне във връх на новосъздаващата се глобална финансова инфраструктура, свободна от злонамерена политическа намеса и насочена към справедлива търговия и устойчив икономически растеж.“

Ясен, практически пример за възможно разрешаване на проблеми с блока засяга търговските отношения Русия-Иран. Това са две водещи страни от БРИКС. Руската търговия с Иран е нерентабилна поради санкции – и двете не могат да извършват плащания в щатски долари или евро.

Руските компании търпят значителни загуби след преминаването към разплащания в национални валути. При всяко прехвърляне руският бизнес губи средно до 25% поради несъответствието между пазарния курс в Иран и държавния курс.

И ето го ключовият извод: БРИКС+, както и Световното мнозинство, могат да бъдат укрепени единствено чрез развиване на по-тесни геоикономически връзки. Премахването на Западния спекулативен капитал ще освободи местната търговия със суровини и ще даде възможност за обединяване на инвестиционния капитал за устойчиво развитие. Ключът към отключване на този огромен потенциал може да бъде именно Unit.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

АНАЛИЗ

Могат ли Изтокът и Западът да се разберат: Какви са резултатите от посещението на Си Дзинпин в Европа?





Световните медийни прожектори проследиха внимателно визитата на Си Дзинпин в Европа, където китайският лидер беше в Париж, Будапеща и Белград. Това е първата визита на Си Дзинпин в чужбина за тази година и тя не беше направена случайно. На фона на геополитическите сътресения и все по-големите противопоставяния и конфликти в международен план, китайският лидер за пореден път се опита да намери общ език със Запада, по-точно с Европа, предлагайки на Стария континент своята успешна формула, проработила на много други места, за взаимноизгодно и равноправно сътрудничество. Но какви бяха реалните резултати?

Си Дзинпин заяви, че Китай и Европа са две от ключовите сили при изграждането на многополюсния свят, както и два големи пазара, които насърчават глобализацията. Според него също така, Китай и Европа са две велики цивилизации, които насърчават културното многообразие. Освен това, той заяви, че отношенията между Китай и Европа са ключови за мира, стабилността и просперитета на света.

Въпреки факта, че някои европейски политици следват американския курс на антикитайска реторика, а не националните си интереси, както и различния подход, който Китай и ЕС имат към различни международни теми, посещението на Си Дзинпин донесе конкретни плодове. Изглежда сътрудничеството между ЕС и Китай, въпреки опитите на някои трети страни, на този етап няма да се стесни, а напротив, ще продължи да се разширява. По-конкретно, Китай и Франция сключиха 18 споразумения за сътрудничество между правителствени агенции в сфери като авиацията, земеделието, човешкия обмен, зеленото развитие и дори медиите.

Си Дзинпин обеща, че ще обогати и засили икономическите и търговски измерения на стратегическото китайско-френско партньорство, отваряйки китайския пазар за френски и европейски компании. По този начин за пореден път той демонстрира желанието си бизнесът и икономиката да се поставят над идеологическите различия и геополитиката – нещо, което за съжаление не всички на Запад приемат.

В Будапеща Си Дзинпин също пожъна успехи в рамките на визитата си, която съвпадна със 75-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Както редица експерти отбелязаха, за 14-те години, откакто Унгария обяви политиката си на „Отваряне на изток“, търговското и икономическо сътрудничество с Китай се е развило с ускорена крачка. Оказва се, че посещението на Си Дзинпин е само черешката на тортата, защото всъщност всеки месец има срещи на министерско ниво между Унгария и Китай.

За тези 14 години износът на Унгария към Китай се е увеличил двойно, а обратното, китайските инвестиции в централноевропейската страна също са нараснали. Днес Унгария е ключов партньор в рамките на „Един пояс, Един път“, превръщайки се в инфраструктурен и логистичен хъб за китайците и техните компании.

Унгария споделя и част от политическите възгледи на Китай, а именно желанието за мирно урегулиране в Украйна. Според Будапеща, Москва и Киев трябва да седнат на масата за преговори – позиция, която в най-голяма степен се застъпва и от Си Дзинпин и Китай.

И последно, но не по значение, беше посещението на Си Дзинпин в Белград, където той беше тържествено посрещнат и приветстван от десетки хиляди сръбски граждани. Сръбският президент и китайският му колега подписаха съвместно изявление за изграждането на общност на споделената съдба в една нова епоха. С това Сърбия се превръща в първата европейска страна, която прегръща новата визия на Си Дзинпин за алтернативна и справедлива глобализация.

Китай и Сърбия се съгласиха да задълбочат и развият своето стратегическо партньорство, което има, както икономически измерения, дължащи се на многомилиардните китайски инвестиции в балканската страна, така и политически и дори културен аспект. Си Дзинпин назова шест конкретни мерки за подкрепа на китайско-сръбската общност на споделената съдба.

Китай е готов да внася повече качествени и отличителни земеделски продукти от Сърбия. Той приветства увеличаването на директните полети между Белград и Шанхай, както и насърчава въздушните линии между Белград и Гуанджоу. Китайската страна ще подкрепи и близо 50 млади сръбски учени в рамките на програми за обмен, както и 300 сръбски младежи, които искат да учат в далекоизточната страна през идните три години. Що се отнася до споразумението за свободна търговия между Китай и Сърбия, то ще влезе в сила от 1 юли тази година, заяви Си Дзинпин.

С подкрепата на Китай бяха построени стотици километри магистрали в Сърбия, най-бързата железопътна линия в Източна Европа влезе в експлоатация, а енергийните съоръжения продължават да се обновяват. Построената в Китай високоскоростна железопътна линия, свързваща Белград с Нови Сад, е евтина и удобна и съкрати предишното пътуване от 1,5 часа до само 36 минути.

Железопътната линия е част от по-амбициозен проект, свързващ Белград и Будапеща, столицата на Унгария, който според прогнозите може да завърши до 2026 г. Водещият проект създаде работни места, предложи уникално кариерно изживяване и обучения и позволи на хора като сръбския инженер Александра Милосавлевич да „създадат наистина добри приятели с моите китайски колеги“.

Двустранната търговия между Сърбия и Китай от своя страна, е скочила от 596 милиона долара през 2016 г. до 4,35 милиарда долара през 2023 г. и Китай стана най-големият източник на преки инвестиции за сръбската държава през 2022 г. според официални данни.

Трите визити на Си Дзинпин в Европа категорично показват, че политиката на „отделяне“ и опитите за разединяване на КНР, ЕС и Сърбия, са неуспешни. Европейският бизнес, а и по-разумните и рационални европейски политици осъзнават, че отделянето от Китай и „намаляването на риска“ ще означават само социо-икономически сътресения за страните им, докато обратното, засилването на сътрудничеството, ще донесе благоденствие. Има сериозни опити за разединяване на Китай и Европа, но днес те не изглеждат реалистични и не се възприемат от европейската бизнес общност. Освен това, в Европа се появяват все по-често гласове на разума като лидерите на Унгария и Сърбия, които търсят взаимноизгодно сътрудничество и диалог, а не противопоставяне, включително и с Китай. В този все по-глобализиран свят, тези две крайни точки на Евразия стават все по-взаимосвързани и не могат една без друга.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 7 дни

Приключи „славният път“ на „политика“ фурнаджийска лопата Явор Божанков. Синът му застреля дете с боен пистолет!

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 3 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Москва изплаши клоуните от Великобритания и Европа, загубаха на дар слово

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Русия – най-важното: Три причини защо Си Дзинпин не „мигна“ в Париж

Си Дзинпин, възмутен от опитите на Запада да окаже натиск върху него, за да повлияе на Русия по отношение на...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Пътуването на Си Дзинпин в Европа: Всичко е подготвил Путин

Има дълбока символика в последователността от посещения на Си Дзинпин по време на пътуването му до Европа. Това е демонстрация...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Западът готви нови „цветни революции“

Политиката на САЩ, Европейския съюз и НАТО в Централна Азия увеличава опасността от „цветни революции“ в страните от региона. Това...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Консервативните сили набират преднина

Преди Европейските избори: Консервативните сили набират преднина. Крайнодесните консервативни партии консолидират позициите си в навечерието на изборите за Европейски парламент,...

СВЯТ

СВЯТпреди 10 часа

Столтенберг произнесе присъда за Киев: Три причини защо НАТО се отказва от Украйна

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби...

СВЯТпреди 3 дни

Мутанта Терзиев нахлупи очила като мутреса, да изглеждал по интелегентен, но велоалеите му се превърнаха в алеи за боклуджийски кофи

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да...

СВЯТпреди 3 дни

Путин се срещна със Си Дзинпин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си...

СВЯТпреди 3 дни

Ще наводним Европа с мигранти!

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти,...

СВЯТпреди 3 дни

На ръба на гражданска война сме!

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени