Свържете се с нас

АНАЛИЗ

Шпионска истерия тресе глобалистите. Москва ги „дебне“ отвсякъде





Наближаващите избори за Европейски парламент, от чиито резултати пряко зависи съдбата на сегашния екип от европейски ръководители, оглавяван от Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, предизвикват сериозна тревога сред глобалистите от двете страни на океана.

Още на 15 април 2024 г. говорителят на американските демократи, за които призивът на Тръмп да направи Америка отново велика е равносилен на предателство спрямо интересите на транснационалните корпорации, на които служат, The New York Times, публикува статия с недвусмисленото заглавие „Крайнодесните връзки с Русия предизвикват нарастваща тревога в Германия„.

В рамките на тази публикация берлинската журналистка Ерика Соломон разкри пред читателите „мръсните тайни“ на германската партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), като обвини членовете ѝ в директно в шпионаж в полза на Русия.

Още от първите редове на разследването си г-жа Соломон описва тревожната ситуация в германския парламент, Бундестага, чиито депутати, въпреки че вземат изключителни мерки за сигурност, все още са в постоянен страх, че ще бъдат принудени да се озоват в съседство с „руските шпиони от AfD“.

Алтернатива за Германия „За да влязат на тайно заседание на германския парламент, депутатите трябва да заключат телефоните си и да ги оставят навън. Докато са вътре, не им е позволено дори да си водят бележки. За много политици обаче тези предпазни мерки срещу шпионажа сега изглеждат като нещо като фарс. Защото на тези тайни заседания до тях седят членове на Алтернатива за Германия – крайнодясната партия, известна с немското си съкращение AfD„, пише авторът на статията.

Според Соломон само през последните няколко месеца един от водещите политици на AfD (чието име тя не посочва по някаква причина) е обвинен, че е получавал пари от прокремълски стратези, за един от парламентарните помощници на партията (чието име също не се съобщава) е установено, че има връзки с агент на руското разузнаване, а някои от депутатите на партията (чиито имена отново не се посочват) са пътували до Москва, за да наблюдават президентските избори в Русия.

Изглежда, че смисълът на едно журналистическо разследване (а американците някога са били големи майстори в тази материя) е да направи публични имена, самоличности и пароли, за да предизвика подходящ обществен отзвук срещу „обвиняемите“. Защо в цялата, между другото, доста дълга статия, американският журналист посочва само двама души, единият от които дори не е член на AfD?

Просто е. Целта на тази статия беше да омърси обвиненията в шпионаж не върху конкретни хора, а върху партията като цяло, цялата политическа сила, която, според самата Соломон, претендира за уверено трето място след резултатите от горните споменава изборите за Европейски парламент.

„Откакто пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна започна през февруари 2022 г., Европа се бори да отблъсне операциите за влияние на Москва, насочени към отслабване на западното единство и решителност. Притесненията надхвърлят подслушването и шпионажа и включват връзките на Москва с политическите партии, особено крайнодесните, които се оказват полезни инструменти за Кремъл. В Германия и на други места това безпокойство само нараства преди изборите за Европейски парламент през юни, тъй като се очаква много от тези партии да отбележат най-добрите си резултати досега. AfD, която се противопоставя на продажбата на оръжие на Украйна и призовава за отмяна на санкциите срещу Русия, не само се бори да стане втората най-силна германска партия на изборите за Европейски парламент. Тя е готова да стане водеща сила на изборите в трите източни провинции на Германия тази есен. Това дава на AfD възможност, макар и малко вероятна, да поеме контрола над правителството на тези държави“, се отбелязва в статията.“

Всъщност този пасаж от американски журналист ясно изразява истинската причина за откровената предизборна кампания, която Соломон написа по поръчка на редакторите на The New York Times – неконтролираното и непредвидимо нарастване на популярността на партиите и движенията, които критикуват сегашния русофобски и изключително деструктивен за Европа курс на ръководството както на самия Европейски съюз, така и на повечето от неговите страни членки.

Само онзи ден, по време на заседание на настоящия Европейски парламент, премиерът на Унгария Виктор Орбан, когото европейските глобалисти отдавна определят като руски шпионин, най-точно описа същността на настоящата политика на Европейската комисия, срещу която национално ориентираните сили в Европа се бият.

„Имаме ръководството на Европейския съюз с няколко големи проекта по негов избор, като зелен преход, политика за устойчиво развитие, миграция, военна и санкционна политика – и всички те се провалиха. Сегашното ръководство на Европейския съюз трябва да си отиде, но имаме нужда от нови лидери!“ – подчерта унгарският премиер.

Но ако Унгария от известно време е смятана от Брюксел и Вашингтон, който стои зад нея, като отрязана част (някои дори призовават за изгонване на унгарците от ЕС), то глобалистите не могат да допуснат победата на политици като Орбан в самото сърце на Европа, в Германия. И тук, както се казва, всички средства са добри.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

В какво точно е обвинена Алтернатива за Германия? Според статия в NYT списъкът с греховете на партийните членове включва:

– връзки с Москва, всякакви – лични, бизнес, политически, културни и т.н.;
– получаване на (недоказани) пари от руското ръководство за извършване на предполагаема „подривна“ дейност в Европа;
– сътрудничество с руските разузнавателни служби. Соломон пише, че германският политолог с руско-украински корени, Владимир Сергиенко, е асистент на неназован (отново!) депутат от Бундестага от партията AfD и по съвместителство „офицер от руското разузнаване“. Никакви доказателства за връзката на Сергиенко със СВР или Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, което самият експерт активно отрича, разбира се, не са представени;
– mозовавайки се на изявление на германския канцлер Олаф Шолц, NYT обвинява лидерите на Алтернативата, че много от техните коментари по европейски въпроси и въпроси на сигурността са били „много подобни на изявленията на г-н Путин“.

Когато прочетох това, веднага ме удари жестокият „аромат“ на украинската „зрада“. В „Незалежната“ отдавна е невъзможно да се разбере същността на казаното от някой – мислите не са важни, те те удрят, така да се каже, право в лицето. Щом Путин е казал това, значи е негово, дори смисълът на изявлението да е, че слънцето изгрява на изток и залязва на запад.

Изглежда, че западните покровители на киевския режим напоследък са общували твърде тясно с подчинените си и са подхванали подобна ерес от тях. Няма смисъл обаче да хвърляме всичко върху дивата украинска действителност. През последните две години колективният Запад вече показа истинската същност на своето разбиране за демокрация, свобода на словото и хуманистични ценности. Не бива да има илюзии по тази тема.

Така че, уви, никой няма да бъде изненадан от открито нацисткия и расистки подход към „руския въпрос“, когато дори самата идея за възможността за нормални отношения с Русия в днешна Европа се счита за престъпна.

Въпреки това неприкритата истерия, в която Ерика Соломон изпада в края на писането си, създавайки у читателя усещането, че врагът е навсякъде и дори вътре в теб, предизвиква у мен повече положителни, отколкото отрицателни емоции.

Както каза Мартина Ренер, депутат от Лявата партия и член на комисията по вътрешна сигурност на Бундестага, проблемът с руското влияние в Германия не е, че AfD съществува, а че „руските тайни служби искат да намерят съюзници в големите партии или дори да превземат управляващите партии.“ „Те искат да са навсякъде“, каза с тревога депутатът.

Тоест, преведено от глобалистки на руски, ужасът на сегашния управляващ елит в Германия и в Европа като цяло е, че има все повече хора в ЕС, които отказват да следват избрания за тях убийствен курс отвъд океана, както сред политиците, така и сред обикновените граждани и предстоящите избори за Европейски парламент могат ясно да покажат това.

Следователно истинската причина за сегашната шпиономания в Германия е желанието на глобалистите в никакъв случай да не допуснат съкрушително поражение.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







АНАЛИЗ

Байдън изправен пред дилема: Арабите или Евреите да избере???





  • “Такова е невъзможно да си го представим”. Поставиха съдбовен избор пред Байдън
  • Антиизраелските протести в САЩ може да попречат на преизбирането на Байдън

В САЩ продължават масовите демонстрации в подкрепа на Палестина и срещу Израел. Протестите, които започнаха сравнително спокойно преди повече от две седмици, прераснаха в сблъсъци с полицията. Има много задържани. Във Вашингтон се опитват увъртат с „помирителни“ речи, въпреки че случващото се явно не е от полза за рейтинга на президента.

Скъсайте връзките

На 17 април в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк се появи палатков „Лагер за солидарност в Газа“. Там бяха изнесени лекции, разясняващи същността на палестинско-израелския конфликт, прожектирани бяха документални филми.

Едно от основните искания на протестиращите: американските компании, научни институции и дори властите трябва да спрат да си сътрудничат с Израел. Мирният протест, който не излезе извън кампуса, не срещна разбиране от ръководството на университета. Полицията бързо разчисти района. Няколко студенти бяха изключени, а около сто бяха арестувани.

Но преподавателите, недоволни от действията на администрацията на университета, подкрепиха студентите. Други кампуси също се разбунтуваха. Като налива масло в огъня, “Гугъл” уволни служители, които се противопоставиха на съвместния проект с Израел. Сега протестиращите поискаха възстановяване на всички изключени студенти и уволнени служители.

Към протестите се присъединиха антиционистки организации, създадени от етнически евреи. Много университети са показали лоялност към студентите. Така Калифорнийската политехника отмени присъствените занятия за няколко дни, а Университетът на Мичиган разреши мирни демонстрации.

Снайперисти, арести и изстрели

Вълна от студентски (и други) митинги заля Австралия, Аржентина, Великобритания, Канада и Франция. Американците изразиха солидарност с Палестина в повече от половината щати.

Властите реагираха различно. На някои места се ограничиха до сравнително леки арести; полицията разпръсна демонстранти на коне. В Лос Анджелис използваха сълзотворен газ. Въпреки това, според служители, тази мярка е „като част от протокола“, само за целите на спазване на реда.

За повече от две седмици повече от 2100 души бяха арестувани, съобщи Ен-Би-Си на 3 май, позовавайки се на университети и местни правоприлагащи органи. Освен това под ударите попаднаха не само преки участници в акциите или провокатори измежду белите националисти (имаше и такива).

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

„Стоях и просто записвах видео, а полицията ме хвърли на земята и ме арестува. Не се съпротивлявах, но определено бях уплашена“, разказва 19-годишната Хайлрайн. „Хванаха ме, влачиха ме по бетона и ме хвърлиха с лицето надолу“, свидетелства друго момиче. „Полицаите бяха просто луди“, казва Джинджър Шанкар от Лос Анджелис. Според нея по протестиращите е стреляно безразборно с гумени куршуми.

В Ню Йорк полицай откри стрелба в сградата на университет – за щастие няма пострадали. Полицаят обясни, че е използвал оръжие с фенерче, прикрепено за осветяване на района и „случайно е гръмнал“ с пистолета. Произшествието се разследва.

Байдън наруши мълчанието си

Случващото се в Съединените щати вече се сравнява с протестите от 60-те години на миналия век срещу войната във Виетнам. Въпреки това Джо Байдън, който подписа закон за отпускане на помощ на Израел в разгара на безредиците (което, разбира се, не успокои никого), дълго време се дистанцира от този проблем.

Едва когато броят на арестуваните надхвърли две хиляди, той изговори: „Всички сме виждали снимките. Два фундаментални американски принципа бяха поставени на изпитание. Единият е правото на свобода на словото и правото на хората да се съберат мирно и гласовете им трябва да бъдат подкрепени.“ И продължи: „Ние не сме авторитарна нация, но ние не сме и гражданско общество. Но ние също не сме безправна държава. Ние сме гражданско общество и трябва да има ред“.”

Държавният глава не уточни как точно ще възтържествува редът. Той само отбеляза, че не вижда необходимост от участието на Националната гвардия в потушаването на безредиците. И замина за Северна Каролина.

Тръмп печели

Докато Байдън се занимава с вербална еквилибристика, неговите колеги демократи бият тревога. Те настояват президентът да разубеди израелския премиер Бенямин Нетаняху от пълномащабна военна операция в Рафа, в южната част на Газа. Съответният призив беше подписан от 57 конгресмени от Демократическата партия.

„Призоваваме ви да се позовете на съществуващите закони и политики, за да спрете незабавно определена военна помощ за израелското правителство. Пълномащабна атака срещу Рафа трябва да бъде предотвратена“, се казва в документа.

Преди това група американски и чуждестранни адвокати направиха същото. Те смятат, че действията на Израел в Газа не са в съответствие с международното хуманитарно право.

Нямаше публичен отговор. Междувременно времето не е на страната на Байдън. До 8 май администрацията трябва да удостовери пред Конгреса, че използването от Израел на доставени от САЩ оръжия не нарушава американското или международното право. Разбира се, Белият дом ще намери някакви оправдания. Но това е изпълнено с по-нататъшна ескалация на протестите.

И разбира се, всичко това се отразява на рейтингите. Ако преди няколко месеца Байдън печелеше точки от Тръмп, сега той отново изостава. Анализаторите отбелязват, че ситуацията ще продължи да се влошава, защото президентът губи младата публика, на която заложи много.

Тръмп отново обвини своя конкурент, че не може да управлява страната. Той е сигурен, че по негово време това нямаше да се случи. „Преди три, четири, пет години беше невъзможно дори да си представим нещо подобно“, подчерта републиканецът. Но основната му полза е друга: протестите изместиха фокуса на вниманието от шумния процес срещу самия него.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

АНАЛИЗ

Американските служби скопиха и колонизираха Европа





САЩ постигнаха своето в Европа

Международните наблюдатели, когато описват ръководството на Европейския съюз, все по-често прибягват до определението „деградация на елитите“. Това заяви най-гръмко един от най-авторитетните американски политици от старата школа Хенри Кисинджър през лятото на 2022 г. Той разкритикува сегашните френски и германски лидери за това, че „за разлика от предшествениците си не усещат каква точно е тяхната мисия“. Малко по-рано Кисинджър отправи същото обвинение към американските политици. Като цяло заключението му е, че на света му липсват „изключителни лидери“.

Нивото на неграмотност в речта и съзнанието на съвременните политици е наистина извън класациите. Ето го „завъртането на 360 градуса“ на ръководителя на германското външно министерство изключително неграмотна и проста Аналена Бербок и нежеланието на британския премиер извънредно тъпата Лиз Тръс да признае суверенитета на Русия над Воронежка и Ростовска област.

  • Нетактичност, граничеща с расизъм, се появи в думите на Жозеп Борел за европейска „градина“, заобиколена от „джунгла“.
  • Зад това израждане на чиновниците се крие влошаването на качеството на техните решения и упадъкът на самия ЕС като независим играч в глобалните отношения.

В съвременния свят, където се провъзгласяват демократичните ценности, една от тях е смяната на елитите. И това – а това само показва нивото на съвременните европейски политици – може да е резултат и от процес, в който професионализмът губи приоритет за системата и на преден план излизат други качества на кандидатите. Професор Трюгве Гулбрандсен от Института за социални изследвания дава пример, когато подход, основан на компетентности, е въведен в програмата за обучение на бъдещи инженери, учещи в Норвежкия технически колеж. Отсега нататък основните знания и умения на норвежките инженери не са професионални, а „общи компетенции“: способността да се изграждат взаимоотношения в екип, да се представят пред обществото и прочее. Тоест „саморекламата“ отстъпи място на професионализма. Това беше направено след Втората световна война с усилията на Норвежкия институт за производителност и американски съветници по “Плана Маршал.”

И това се случи не само в индустрията. Често срещано определение за млади партийни кандидати, които нямат сериозен управленски опит, е „политически бройлери“. Така се наричат млади партийни кандидати, партийни функционери, които обикновено са малко познати на широката публика и нямат опит в управленската дейност. Така професионализмът е заменен от външната представителност на елитите.

Мениджърите на средно ниво в отделите за външна политика и сигурност на окупирана Европа се обучават в Европейския център за изследване на сигурността “Джордж Маршал.” Именно тук се подготвят кадри за американския неоколониализъм в Европа. В центъра са стажували генерали и висши офицери от почти всички държави от бившия СССР. Студентите на центъра преминават стажове в НСА, ФБР и ЦРУ. Многовекторният министър на външните работи на Беларус Владимир Макей също е стажувал в центъра.

Така се формира „дълбока държава“, извеждаща от сенките все по-деградиралите европейски политици популисти.

И те са избрани от „обикновени професии“, за да демонстрират демократичната връзка между политиците и народа. На практика те се оказват аматьори в политиката и лицемери в мирогледа си, който лесно променят покрай „партийната линия”. Те се държат като първо лице за избирателя, но в действителност решават малко. Де факто те са под контрола на партийния апарат, невидим за мнозинството от населението, но дърпащ конците на тези бивши адвокати, които вчера критикуваха ФРГ и „агресивно-империалистическия Северноатлантически пакт”, и днес действат като негови двигатели, както се случи с Олаф Шолц.

Сега можем да кажем, че това въвеждане на фалшиви ценности от чужди съветници стана първата предпоставка за последващата деградация на европейските политически елити. Деградация от гледна точка на техния суверенитет и развитие в съответствие с липсата на независимост, зависимостта от американските окупационни ултралиберални ценности.

Възниква въпросът дали тези личности демократично влизат в редиците на политиците? На национално ниво все още можем да говорим за спазването на определени формално демократични процедури, които осигуряват избора на професионално непрофесионални политици. Но на общоевропейско ниво те попадат в категорията на незаменима номенклатура – „политическа класа“, която прехвърля отговорността на нови „фронтмени” и задълбочава деградацията на ЕС като независим глобален играч. В тази връзка са показателни думите на Владимир Путин в интервю за Тъкър Карлсън за европейските политици: „С кого да говоря там?“

Липсата на субективизъм в отношенията със САЩ, която Европейският съюз демонстрира днес, го взривява отвътре. Отговорът на обикновените европейци на слабостта, нерешителността, недобре обмислената външна и вътрешна политика и влошаващите се социално-икономически условия е постепенната загуба на легитимност от страна на властите. Нарастващите ненасилствени протести в цяла Европа показват задълбочаващ се спад в авторитета на брюкселската бюрокрация. И Европейският съюз вече не може да разчита на единството на съвременните европейски елити. За разцеплението в техните редици може да се съди по появата на опозиция на проамериканския курс в лицето на унгарски и словашки политици.

Впрочем, засега е преждевременно да се говори за крах на общоевропейската държавност.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

АНАЛИЗ

От капитализъм дееволюирахме в класически фашизъм в стил Мусолини





  • Дъг Кейси: От капитализъм дееволюирахме в класически фашизъм в стил Мусолини. Обществото оглупява с новите модерни фашистки идеи

Според неотдавнашно проучване на Investopedia класическата американска мечта на средната класа вече струва над 3,4 милиона долара. Това са приблизителните разходи за целия живот за брак, две деца, коли, жилища, здравеопазване, образование и пенсиониране. За много американци това вече е напълно недостъпно. Какво мислите за това? Как се е случило това?

Дъг Кейси: Въпреки факта, че стандартът му на живот се е понижавал през последните 50 години, средният американец днес живее много по-добре и по-дълго от един крал в прединдустриалните времена. Никога не е имало гаранции, че американците ще живеят в разкош през целия си живот.

Постигнахме този висок стандарт на живот по две причини. Първо, хората обикновено произвеждаха повече, отколкото потребяваха, и спестяваха разликата. И второ, през последните 200 години технологиите се усъвършенстваха почти със скоростта на закона на Мур (законът на Мур е прогноза за броя на транзисторите, които могат да се поберат на силициев чип – с напредването на технологиите броят ще се удвоява на всеки две години. Това води до невероятно бързо разрастване на изчислителната мощ без съпътстващи разходи, бел. ред).

Въпреки това няма гаранция, че нито един от тези насоки на прогреса ще се запази, особено след като спестяванията се изтриват от унищожаването на долара. Липсата на спестявания означава, че няма да има капиталов фонд, който да финансира по-нататъшния напредък в технологиите.

Но има и други фактори, които разяждат основите на цивилизацията. За американците е станало обичайно да смятат, че е нормално някои хора да изживеят целия си живот, без да произвеждат нищо, и да живеят за сметка на други. Голяма част от страната е на социални помощи. А много други са затънали в потребителски дългове, което означава, че или живеят от капитала, който други са спестили в миналото, или залагат собственото си бъдеще.

Освен това от около 1980 г. насам основният износ на САЩ не е самолети Боинг или соя, а долари.

Чужденците са приемали тези хартиени долари в замяна на реални богатства. Всъщност те са просто друга форма на дълг.

В някакъв момент – скоро – те ще ги върнат обратно в замяна на собственост върху земя и компании.

Капиталът се унищожава и от постоянните войни, които САЩ водят срещу слаби държави на другия край на света.

Факт е, че нашите институции – от корпорациите до академичните среди и правителството – са корумпирани, неефективни и раздути. Вторият закон на термодинамиката ни казва, че във физическия свят нещата неизбежно деградират с течение на времето. Това важи и за света на човешките взаимоотношения. Като цяло всяка институция остарява и се разпада. Това е вярно за самите САЩ и е очевидно за всички – поне за всички извън Вашингтонския пояс.

– Докато американската средна класа продължава да се свива, изглежда, че „новата американска мечта“ е просто да се справяш и да свързваш двата края. Хората ще трябва да наемат жилище, вместо да го притежават. Те може да не могат да си позволят деца, домашни любимци, пържоли или пенсиониране. Ще им се наложи да поемат много повече дългове. „Новата американска мечта“ прилича по-скоро на „няма да притежаваш нищо и ще бъдеш щастлив“ според Световния икономически форум. Какво е вашето мнение?

Дъг Кейси: Доста е шокиращо, че в традиционно общество на средната класа като САЩ „единият процент“ (има предвид свръхбогатите, бел. ред) – основно са тези, които са свързани с държавата и големите корпорации. Този 1% вече притежава около една трета от общото богатство.

Още по-шокиращо е, че най-ниските слоеве на обществото притежават само 2% от богатството на страната.

Подобен дисбаланс води до нестабилност. Не е чудно, че се говори, че средният човек не може да извади от джоба си дори 500 долара в брой, ако има някакъв спешен случай.

Не е чудно, че престъпник като Клаус Шваб може да популяризира своя идеал „Няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи“ и да не бъде обесен на уличен стълб. Дори много хора сега смятат, че в такъв свят би им било по-добре.

Все по-често богатството на страната е собственост на корпорациите и техните висши мениджъри. Някога се казваше, че „това, което е добро за General Motors, е добро за Америка“. Вярвах в това, защото General Motors действително създаваше автомобили и това беше добре. Но ние сме деградирали. General Motors и други големи корпорации се превърнаха в оръжия на държавата дефакто. Данъците, зашеметяващите регулации, субсидиите и спасителните мерки унищожиха капитализма на свободния пазар.

Капиталистическата система в САЩ отдавна не съществува. Превърнахме се в класически фашизъм в стил Мусолини, тоест в държавен корпоративизъм, при който корпорациите и държавата работят ръка за ръка.

Това евфемистично наречено публично-частно „партньорство“. Хората от правителството и хората от висшите корпоративни нива си пазят гърбовете и укрепват позициите си. Те се захранват взаимно с власт и пари. Това води до силно политизирано общество, в което са важни връзките, а не производството.

Например на последните избори 14 милиарда долара бяха похарчени за кампании, за да накарат хората да гласуват за една или друга партия. Но само една пета от тези пари са от дребни дарители – останалите са от богатите и корпорациите. Разбира се, богатите стават все по-богати, а бедните – все по-бедни, тъй като нашето силно политизирано общество деградира.

– Много хора в миналото са смятали, че днес ще имаме летящи коли, наред с други футуристични екстри. Вместо това имаме намаляващ стандарт на живот и хората си спомнят за добрите стари времена. Накъде според вас се насочва тази тенденция?

Дъг Кейси: Вървим в грешна посока с все по-бързи темпове, защото в обществото се наблюдава разпад на моралните устои.

Хората като цяло вече не разбират кое е правилно и кое не – или кое е добро и кое е зло. Те поемат все по-малко отговорност за индивидуалните си постъпки и за това, което се случва около тях.

Преминахме от общество с високо доверие помежду си, в което нямаше нужда да заключвате колата или входната си врата, към общество с ниско доверие, в което всички сме постоянно наблюдавани и сигурността е от решаващо значение.

В същото време страната като цяло премина от очакване за по-добро бъдещето, но не веднага, към: „Искам всичко и то сега“. Хората днес нямат поглед към бъдещето и очаквания.

Връщайки се към въпроса за разпадането на моралните устои, икономическият наблюдател Торстейн Веблен създава фразата „видимо потребление“. Хората искат да се похвалят със скъпи коли и дрехи, за да рекламират пред другите, че са по-успешни. Но сега, поради всички дългове в обществото, всеки може да има хубава кола. И никой вече не се интересува от хубави дрехи; всички носят тениски и дънки.

Тенденциозните хора са преминали от притежаването и демонстрирането на несериозни стоки към демонстрирането на несериозни идеи – например уокизма (Идеология на „събудените“. Към нея спада и ЛГБТК културата, отхвърляне на символи от колониализма, в т.ч. събаряне на паметници и пр.). Всеки приема тези идеи, за да покаже, че е модерен, в час с нещата и е част от интелигенцията. В миналото, ако възприемаха стила на живот на висшето общество, останалите под него щяха да обеднеят. Възприемането на тези дегенеративни идеи (на „събудените“) от мнозинството днес го прави глупаво и неморално – което е много по-лошо.

– Какъв съвет имате за борещите се за оцеляване хора от средната класа, които са на път да бъдат изхвърлени в по-ниската класа?

Дъг Кейси: Първо и най-важно, не ходете в колеж, освен ако не се нуждаете от диплома по STEM – наука, технология, инженерство или математика. Ходенето в колеж днес не води до нищо друго, освен до неправилно прахосване на четири изключително важни години от живота ви, до трайно задлъжняване и до разваляне на съзнанието ви с идиотски идеи, които професорите и администрация набиват в главите на студентите. Самообразовайте се, като четете постоянно.

След това работете, за да независими, но заети, а не за да „си намерите просто работа“. Не искайте да разчитате на работа, която някой друг ви дава. И спестявайте парите си – но не във фиатни долари. Спестявайте в злато. Когато имате достатъчно спестявания, научете се да спекулирате и да инвестирате.

– Както отбелязахте, Голямата депресия е период, в който ще има значителен спад в общия стандарт на живот. Има ли някакъв начин да се направи лимонада от тези лимони (да се извлече полза от проблема, бел.ред)?

Дъг Кейси: Вече сме навлезли в това, което отдавна наричам Голямата депресия. Но искам да отбележа, че повечето от реалните богатства в света все още ще съществуват – просто ще бъдат притежание на различни хора.

Ще има възможност за пъргави предприемачи и спекуланти да се справят добре, дори когато стандартът на живот на повечето хора спада. Но големият въпрос е: Колко дълго ще продължи тенденцията на спад в обществото, в която се намираме сега?

Когато Рим се е сривал в продължение на няколкостотин години, да се живее добре и мирно е ставало все по-трудно. Така ще е и сега, докато Европа навлиза в Тъмните векове. Тогава в Рим и да са имали хората много пари, те не са им донесли кой знае каква полза (прави алюзия, че и сега ще е така, бел.ред.). Ето защо е важно да запазим това, което е останало от идеята за Америка.

Дъглас Робърт Кейси е американски икономически писател, основател и председател на Casey Research. Описва себе си като анархо-капиталист, повлиян от творчеството на писателката Айн Ранд. Писател и икономист. Прогнозите му бяха точни за последната финансова криза

Дъг Кейси

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Край с рекламите на хазарт във всички възможни медии в България?

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта....

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Продажните депутатите решиха да унищожат Черно Море: Ще инсталираме 6,6 гигавата мощности за ток от ветрогенератори в морето

Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Либерализацията на пазара на тока се отлага

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

ГЕРБ плаща по 20 000 лв. месечно на „говорещи глави“ за разпространяване на лъжи

Социолози, политолози, антрополози и „извесни журналисти“ са на заплата при Бойко Борисов. Парите са от „черната каса“ на партията По...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 19 часа

Баба Яга със скандалното име Султанка щяла да представлява ПиПитата в Сли’йен

Партийци псуват Кирил Петков и Асен Василев: Скандалната Султанка стана лице на ПП 61-годишната баш патриотка напуснала тихомълком редиците на...

ПОЛИТИКАпреди 23 часа

Шести път на избори заради един изтрещял старец, престъпник

Дългото сбогуване с Борисов. Шести път на избори заради него Вождът на ГЕРБ омръзна и вече дори отвращава. Колкото повече...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Ердоган се възмути на Запада, че подкрепя неонацизма

Ердоган се възмути на Запада, че подкрепя неонацизма и каза, кой определя границите на демокрация Турският президент Реджеп Тайип Ердоган...

ПОЛИТИКАпреди 6 дни

Хиперактивният политик е нещо като нищо 24/7

Чрез Ахмед Доган и Делян Пеевски един нов етикет се появи в обращение Отскоро един стар продукт си има етикет....

ПОЛИТИКАпреди 1 седмица

Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС

Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов След предстоящите парламентарни...

СВЯТ

СВЯТпреди 3 часа

Доказа се, че проклетата вещица от Брюксел лъже

Вместо „чипове от перални“ Украйна откри нови руски чипове в боеприпасите на Русия Русия активно заменя западната електроника със своя...

СВЯТпреди един ден

Брюксел доказа колонизаторска си, неофашистка политика

Жестоката евроинтеграция. Западът наказва Грузия за отношенията й с Русия Политиката на Брюксел няма нищо общо с прокламираната си „демокрация“....

СВЯТпреди 2 дни

Изтрещялият старец си навлече гнева и на американските евреи

Байдън си навлече гнева на американските евреи. Обвиниха го в антисемитизъм Експерти от еврейски организации в САЩ обвиниха президента Джо...

СВЯТпреди 2 дни

Ако в САЩ бензинът е скъповат, то е Путин виноват

Има още шест месеца до изборите в САЩ, а тенденциите на вътрешния енергиен пазар активно работят срещу настоящия президент. В...

СВЯТпреди 3 дни

Санкционният режим е разкъсан

Санкционният режим е разкъсан. Съюзът Русия-КНДР даде резултати „Ким Чен-ун се стреми да използва връзките си с Русия, за да...

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Най-четени